Dolar 32,3433
%-0.05
Euro 34,9102
%0.34
Altın 2.399,520
%0.11
Bist-100 10.186,00
%-0.23

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kültürpark Platformu’ndan Başkan Soyer’e ‘memnuniyet’ yanıtı: Nerede ortak akıl'

Kültürpark Platformu’ndan Başkan Soyer’e ‘memnuniyet’ yanıtı: Nerede ortak akıl'

Kültürpark Platformu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Kültürpark Planlarına ilişkin “Herkesi memnun etmek mümkün olmayabilir” ifadelerine yanıt verdi. Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada, planlara ilşkin gölgede kalan ayrıntılar hakkında sorular sorulurken “Ortak akıl” vurgusu yapıldı.

  • Ege Postası
  • 31.01.2021 - 15:02

EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı tartışmaları devam ediyor. 

Planın kamuoyuyla paylaşılmasıyla birlikte tartışmalar da başlamıştı. 

Kültür Parkı Koruma Platformu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e daha önce birkaç kez açık mektup yazarak, alanda yapılaşmanın söz konusu olmaması gerektiğini belirtmiş, büyükşehir birimlerinin Kültürpark’tan taşınması gerektiğini söylemiş ve plana ilişkin ayrıntılı bilgi istemişti.

Kültürpark planlarında, paydaşlarla uzun araştırmalar yapıldığını belirten Başkan Soyer, geçtiğimiz günlerde, “Herkesi memnun etmek mümkün olmayabilir çünkü herkesin Kültürpark ile ilgili aklında, fikrin, hayalinde başka bir şey olabilir” ifadelerini kullanarak üstü kapalı mesaj vermişti.

Başkan Soyer’in mesajına Kültürpark Platformu’ndan yanıt geldi. Platform tarafından verilen yanıtta, ortak akıl vurgusu yapılırken planlara ilişkin gölgede kalan ayrıntılarla ilgili de sorular soruldu.

Kültürpark Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; 

“Sn. Tunç Soyer;  ‘Bizim herkesle uzlaşmamız mümkün olmayabilir. Biz TMMOB ve ona bağlı meslek odalarını çok önemsiyoruz. Çünkü her biri, kendi meslek disiplini ile ilgili çok yetkin, çok uzman barındırıyor ve gençliğimden beri TMMOB’un bu ülkenin deniz feneri olduğunu düşünüyorum. Sadece TMMOB değil Tabip Odası, Baro da buna dâhil’ diyor. ‘Meslek Odaları bize yol gösteren, ufuk açan kurumlardır’ diyor. 

Aynen katılıyoruz. Meslek Odalarımız bizler için de çok ama çok değerli. Ama hiç birisinin onaylamadığı, teknokratlarınızın hazırladığı, sözde Kültürpark Anayasa taslağında yapayalnızsınız.  Yanınızda çok değer verdiğiniz Meslek Odaları da yok, Kültürpark Platformu da. Kamudan yana duran, halkın temsilcisi, doğrudan çıkarı olmayan hiçbir kurum, hiçbir kişi yok. Sadece teknokratlarınız ve sermaye temsilci odalar, dernekler, yapılar var. 

Nerede o övgüler yağdırdığınız ORTAK AKIL' 

Nerede o olmazsa olmaz KAPSAYICILIK' 

Nerede o KATILIMCILIK' 

Nerede o ŞEFFAFLIK,

Nerede o HESAP VERİLEBİLİRLİK'

Nerede o YERELİN ROLÜ' 

Sayın Başkan, 

Bizleri ve İzmirlileri memnun etmenin yolu aşağıdaki sorularımızın yanıtlanmasından geçiyor.

Hani sorunların üstesinden hep birlikte, ortak akıl ile gelmeyi benimseyeceğini vaat eden Başkan'        

Hani nerede' 

“Evet, biz Kültürpark’ta 12 bin m2’lik inşaat yapılması konusunu uygun bulduk. Çünkü İzmir halkının ve Kültürpark’ın böylesi bir ihtiyacını bilimsel olarak tespit ettik” diyen TMMOB’a bağlı bir Od? Hani Nerede' 

Ya da “Evet her ne kadar 1950’lerin mimari yapı temsiliyetinin önemli bir parçası, mimari bir miras olan değerlendirilen Celal Atik Spor Salonu’nun, niteliksiz eklerinden arındırılarak korunması, kamu kullanım devamlılığının sağlanması yerine bunu yıkmanızı ve yenisini yapmanızı söyleyen” Oda temsilciler? Hani neredeler' 

Çok değer verdiğiniz Odalar mı size “1930’larda Halk Okulu, Medeniyet Merkezi” olarak kurgulanmış Kültürpark’ı bir ya da birkaç müze tanımının içinde tarif etmenizi önerdi' 

Daha da ötesinde “TMMOB’a bağlı odalar mı sizi alanın planlanması, tasarımı ve yönetiminde; felsefe, sanat, sosyal bellek, siyasal ve toplumsal süreç, kişisel ve toplumsal tercihler, ekonomi, ekoloji gibi pek çok girdiyi içerecek disiplinler arası bir çalışma yapılmasından alıkoydu' 

TMMOB’a bağlı Odalar ile yukarıda sorduğumuz soruların hangilerinin yanıtında mutabakata vardığını açıklamanız gerekiyor. Çünkü ortalıkta böylesi bir mutabakat, uzlaşı görünmüyor. 

Kültürpark için yapıldığı söylenen Koruma Plan Taslağı’nın içinde “İzmir”in, “İzmirli”nin, “kentli”nin olmadığını size 3 açık mektupla açıkladık. Bize hazırlanan Plan taslağından kamudan yana, bilimden yana akıldan yana, ekolojiden yana olup da memnun olan bir özne gösterebilir misiniz'

Parka gelenler temiz içme suyu, oturacak bank, bakımlı ağaç, WC, yürünebilecek doğal bir zemin, çocukların oynayacağı bir park, içilecek bir çay, anılarındaki gibi bir semaver derken; siz ‘hayır’ diyorsunuz ‘Size 12 bin m2 zeminli koskoca bir bina vereceğim, ne yapacaksınız çayı, çocuk parkını. O binanın ne amaçla inşa edileceğini de sonra söylerim, şimdilik sır, güvenin bana’ diyorsunuz. Başkan size güvenmeyi biz de isteriz ama bunun hak edilmesi lazım. 

Sn Başkan bizi ve İzmir’liyi memnun etmenin yolu; Öncelikle Plan Taslağını Meclis’ten geçmeden oraya yapmayı planladığınız;

- 12 dönümlük inşaatın gerekçesini ve 

- Celal Atik Spor Salonunu neden restore etmek yerine yıkacağınızı size oy vermiş İzmirlilere anlatmanız, onları ikna etmeniz lazım. 

Şeffaflık, hesap verilebilirlikler buralardan geçiyor. Size bu sözleriniz nedeniyle oylar emanet edildi. 

Kültürpark için hazırlanan Koruma İmar Planı Taslağı ile neyi hedeflediğinizi siz söylemiyorsunuz, ama biz niyetinizi anlıyoruz. Yapılmaya çalışılan eski Başkanın yapmak istediğini cilalayarak İzmir’e tekrar sunmaya çalışmaktır. Değil ise lütfen şeffaf bir şekilde açıklayın. 

Odalar, sivil toplum kuruluşları ve bizler kullanılarak o plan taslağı aklanamaz.  Kültürpark Platformu olarak bizleri yalnızlaştırarak, sessiz kılamazsınız. Kültürpark üzerinde oynanan oyunu anlatmaya ve gerçekleri söylemeye devam edeceğiz.

 “Herkesi memnun etmek mümkün değil” derken sadece sermayeyi ve sermayedarları memnun etmeyi yeterli bulduğunuz anlaşılıyor. Sorumluluklarınızı ve seçim öncesi ilkelerinizi size anımsatmak bizleri üzüyor. 

Bizi memnun etmenin yolu Plan taslağının hemen geri çekilmesi, gerçek ortak aklın, şeffaflığın zeminini oluşturulmasından geçiyor. 

Kentimizin vahası olan Kültürpark’a ilişkin yapılanları ve yapılmayanları açıklamaya devam edeceğimizi ve bu konuda sonuna kadar takipçi olacağımızı bir kere daha yineliyoruz.” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.