Dolar 32,8363
%0.21
Euro 35,2231
%0.38
Altın 2.444,810
%-0.54
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak'ın 2017 bütçesi 315 milyon lira

Konak'ın 2017 bütçesi 315 milyon lira

Konak Belediyesi’nin 2017 yılı bütçesi önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20 oranında artışla 315 milyon lira olarak belirlendi. Hararetli geçen meclis oturumunda AK Parti’nin eleştiri yağmuruna tuttuğu bütçe rakamları CHP grubunun oylarıyla kabul edildi. Konak'ın 2017 bütçesi 315 milyon lira

  • Ege Postası
  • 18.10.2016 - 20:30

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak Belediyesi’nin Ekim ayı son meclis toplantısında idarenin 2017 yılına ait bütçesi karara bağlandı. Başkan Sema Pekdaş’ın yurt dışı ziyareti nedeniyle katılmadığı meclis oturumu Başkanvekili Ahmet Karadağ yönetiminde gerçekleşti. 315 milyon liralık bütçe AK Parti’nin ret oylarına karşın CHP’li üyelerin oyçokluğu ile kabul edildi.

AK PARTİ’Lİ ŞANLI’DAN SERT ELEŞTİRİ

Oturumda söz alan ve bütçeyi vasat olarak niteleyen AK Parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı, harcamaya dayalı bir tablo ile karşılaştıklarını açıkladı ve “Tıpkı geçtiğimiz sene olduğu gibi vasatı aşamayan, çöp toplama, park bahçe yenileme, kaldırım imalatı, konser, şenlik gibi basit işlere ayrılmış bir tamirat-tadilat bütçesiyle karşı karşıyayız. Bütçe rakamlarına baktığımızda somut bir proje göremiyoruz. Ortada vatandaşlarımıza sunabileceğimiz elle tutulur bir çalışma olmadığı gibi sadece harcamaya dayalı, günü kurtaran bir tablo var. Geçen yıl vaat edilen birçok yatırımın da kağıt üstünde kaldığını, Konak’ın kaderini değiştirecek bir çalışma yapılamadığını görüyoruz” diye konuştu.

“BELEDİYENİN KASASINDA AKREP Mİ VAR'”

Belediyenin yatırıma 52 milyon lira, sabit giderler ve personel harcamalarına ise bütçenin yaklaşık yüzde 80’i yani 265 milyon lira harcanacağını dile getiren AK Parti’li Şanlı, “Bu belediyeden nasıl hizmet bekleyeli? 2016 yılı bütçesi 267 milyon lirayken, bu yıl cari giderler ve sabit harcamalara 245 milyon lira ayrılmış. Konak Belediyesi sadece kendine çalışıyor. İlçe adına pek fazla bir hizmet ve yatırım beklemeye gerek yok. Geçen yıl yatırımlara 46 milyon lira ayrılırken bu yıl yapılacak yeni projelere ise 52 milyon harcanacak, ilçemiz için 6 milyon liralık bu artışa sevinelim mi, üzülelim mi bilemedik. Buna da şükür diyoruz… Acaba damla damla hizmet üreten belediyemizin kasasında akrep mi va? Borçsuz kapanan bu bütçe yerine keşke borcumuz olsaydı da ilçemiz biraz olsun yatırım görseydi” dedi.

“BU NASIL SOSYAL ADALET'”

Temsil, tanıtım ve kültür sanat ekinliklerine sosyal yardımlardan daha fazla bütçe ayrıldığını belirten Şanlı, “Bu nasıl sosyal adalet'” sorusunu yönelterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl kamulaştırma ve istimlak işlemlerine 6 milyon harcanacak, peki onca kamulaştırmaya karşın yapılan yeni bir tesis ya da üretilen bir proje görebilecek miyi? Her fırsatta yeşil alanların azlığından söz eden belediye yönetimi 7 bin 500 metrekare park alanında tadilat yapılacak ama ilçemize sadece 2 bin 500 metrekare yeni yeşil alan kazandıracak. Yani, 2017’de de günü kurtarmaya dayalı bir yeşil alan politikası izlenecek. Her fırsatta isyan ettiğiniz merkezi idare vergi gelirlerinden bu yıl 73 milyon liralık bir pay alınması öngörülüyor. Umarız bu yıl ilçemize yakışır bir iki proje üretilir de alınan bu paylar doğru yerde harcanır. İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihine ev sahipliği yapan koskoca Konak’ta sadece 4 tane yapı için restorasyon projesi hazırlanmış. Belediyemizin vizyonu bu kadar m? Sizlere soruyoruz, proje getirdiniz de kabul edilmedi m? Bu eksikliğin sebebi nedi? Elinizde bu işi yapacak uzman personel mi yo? Yönetim eksikliği mi va? Personel sayınız mı yetersi? Bütçeniz mi yo? İzin almakta sıkıntı mı yaşıyorsunu? Yoksa Konak’ın tarihini ayağa kaldırmaya gönlünüz mü yo? O zaman biz de Konak halkı adına, seçimden önce dile getirdiğiniz “Konak tarihiyle barışacak” şeklindeki vaatlerinizi hatırlatmak istiyoruz.” 

AK PARTİ’DEN MAKAM ARACI VE SATIŞ ELEŞTİRİSİ

Ömür Şanlı bütçedeki satış rakamları ve araç alımlarına yönelik eleştiride bulunarak, “Mal satmamakla övünen CHP’li bir belediye yöneticisi olarak sizlere soruyoruz, önümüzdeki yıl 5 milyon 350 bin lira karşılığında kurumumuza ait hangi taşınmazlar satılacaktı? Göreve gelirken “tasarruf” diyerek makam aracı uygulamasını rafa kaldıran sizlere soruyoruz, bu yıl 3 milyon 500 bin lira harcayarak yeni makam araçları mı alacaksınız, yoksa bu araçların ilçedeki hizmetlerde kullanılmak üzere mi satın alınması planlanıyo? Yılan hikayesine dönen Yenişehir’deki yeni belediye hizmet binasından yana ümit kalmadığı gözüküyor. 2017’de 10 milyon lira ayrılan yeni belediye binasının yüzde 25’nin tamamlanması düşünülüyor. Bu gidişle yeni belediye binamız ancak 2037’de hizmete açılır” dedi ve yeni hizmet binasının akıbetini sordu.

“YATIRIMLAR HAVADA KALIYOR!”

Belediyenin semt pazarları konusundaki çalışmalarını eleştiren ve sınıfta kaldığını dile getiren AK Parti Grup Başkanvekili Şanlı, “Bu sene de manzara pek iç acıcı değil. “Pazarları kapatan belediye” olarak anılan Konak Belediyesi, bu bütçeye göre 2017’de ne yazık ki sadece Toros Mahallesi’nde 3 milyon lira maliyetle bir semt pazarı inşa edecek. İlçemizin kanayan yarası haline gelen pazarlarla ilgili onca vaade karşın bu yıl da çözüm yok. Her yıl vaat edilen onca yatırım havada kalıyor. Kahramanlar, Yenişehir, Eşrefpaşa Pazaryeri ne olaca? Göreve geldiğinizden bu yana Hatay Pazaryeri’nden başka bir yatırımı bitirdiğinizi göremedik. Hatay Pazaryeri’ni de 2013 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığını ve üst örtüsünün de 2,5 yılda tamamlandı. Bu yıl 35 konser, 90 panel, 110 tiyatro gösterisi, 45 sergi düzenleyecek olan Konak Belediyesi, bu işler için 4 milyon 520 bin liralık harcama yaparken, sadece bir semt pazarı inşa edecek ve 3 milyon lira harcayacak. Konaklı hemşerilerimiz sizden vur patlasın çal oynasın eğlenceler değil, hizmet bekliyor” şeklinde konuştu.

 

KONAK’IN PARASI ÇÖPE ATILACAK

Belediyenin gider bütçesinde yer alan reklam ve tanıtım harcamalarına da dikkat çeken Şanlı, “Kağıt üstünde destan yazan, ama iş icraate gelince sıfır çeken Konak Belediyesi, bu yıl 10 adet reklam filmi yapacak. 250 tane ilan verip, 50 tane gezi düzenleyeceğiz. Halka neyi anlatacağı? Olmayan icraatleri, havada kalan yatırımları, bitmeyen projeleri mi tanıtacağı? Konak’ın asfalt görmemiş sokaklarını, altyapısı olmayan mahallelerini, çarpık kentleşmesini, çökmeye yüz tutan tarihi yapılarını mı anlatacağı? Üstüne bir de bu iş için 2 milyon 400 bin lira para harcayacağız. Anlaşılan yine Konak halkının parası çöpe atılacak…” dedi.

KONAK’TAN HABERİNİZ VAR MI'

Belediyenin mahalle muhtarlığı zihniyeti ile yönetildiğini söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Şanlı, “Belediyeyi yönetenlerin Konak’tan gerçekten haberi var m? Sokağa çıkıp halkı dinliyor musunu? Vatandaşların taleplerinin ve bu kentin acil ihtiyaçlarının farkında mısını? 2019’a kadar sadece günü mü kurtaracaksını? 2017 senesi de Konak için kayıp bir yıl olacak. Umarız yapılan hatalardan ders çıkarılır” diyerek sözlerine son verdi.

 

KARADAĞ’DAN AK PARTİ’YE TOKİ ÇAĞRISI

AK Parti’nin eleştirilerine yanıt veren Meclis Başkanvekili Ahmet Karadağ ise, Konak Belediyesi’nin Türkiye’de birçok il ve ilçeye örnek teşkil ettiğini kaydetti. 2 milyona yakın nüfusa hizmet ettiklerini hatırlatan Karadağ “Bu ilçede vergiler halka hizmet olarak geri dönüyor. Birçok ilçenin aksine Büyükşehir’in yerine hizmetleri biz sırtlanıyoruz. SGK’ya borcu olmayan ender belediyelerden biriyiz. Devlete ve hiçbir kuruma borcu olmayan belediyeyiz” dedi ve Yağhaneler’de bulunan eski Jandarma arazisini TOKİ’den parayla satın aldıklarını söyleyerek, söz konusu alanın bedelsiz tahsisi için AK Parti’li üyelere çağrı yaptı. Karadağ ayrıca Göztepe Stadı için de çağrıda bulunarak "Taraftarlar sizden stat yapmanızı bekliyor" dedi.

SİYAHKOÇ: BENİ DE UZAYA GÖNDERİN!

CHP’li Karadağ’ın TOKİ’den bedelsiz yer devri talebinin yasal olarak mümkün olmadığını savunan AK Parti’li Abdullah Siyahkoç, “Türkiye’de 900 belediye olan uygulama bu. Konak için değişir m? Talep ederken gerçekçi olalım. O zaman beni de uzaya gönderin” şeklinde karşılık verdi. İlçede hayata geçirilen somut bir proje olmadığını belirterek eleştiride bulunan Siyahkoç şöyle devam etti: “Muhtarlarımız sıkıntı birçok yaşıyor, sürekli dert yanıyorlar. Yol, altyapı derken birçok sıkıntı var. Biz gözle görülür bir şey yapalım diyoruz. Bizden yardım istediniz de hükümet gereğini yapmadı m? Konak halkının yararına ne varsa arkanızdayız. Peki gözle görülen bir iş var m? Biraz daha gayret, biraz daha mücadele... Elimizi biraz taşın altına sokalım. 2017’de Konak halkının yararına işler yapalım. Biz bunu yaptık, eserimiz bu diyelim.”

GÜNEN İNSAFA DAVET ETTİ

Eleştirilerin insaf ölçüsünde olması gerektiğini belirten CHP’li Zeki Günen de “Belediyecilik tarihinin en büyük kamulaştırmasını biz yaptık. Türkiye’de vergi ve sigorta giderleri çok yüksek. Belediyenin zorunlu giderleri de bu yüzden fazla. Semt pazarı yapmak için TOKİ’den para verip yer aldık. Bu bir çelişkidir. Burası Konak için çok önemli bir kazanımdır. Devletin bir kurumu diğer kurumuna para verip de bunu yapmaz. Halka yönelik bir yatırımı hayata geçirirken bir başka devlet kurumdan para verip yer satın alıyor” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.