Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kökkılınç’tan ‘kaçak deşarj’ hatırlatması: Büyükşehir’de gündem ‘koku sorunu’

Kökkılınç’tan ‘kaçak deşarj’ hatırlatması: Büyükşehir’de gündem ‘koku sorunu’

İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı meclis oturumuna damgasını vuran konu İzmir’in kangren haline gelmiş olan koku sorunu oldu. Konuya ilişkin söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, problemin çözümüne ilişkin önerilerini dile getirirken Şahin’e yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise yetki ve sorumluluklara dikkat çekti. Kökkılınç ayrıca geçtiğimiz hafta Şehir Hastanesi’nin atıklarının kaçak bir şekilde deşarj edilmesi olayını hatırlattı ve “Daha yakın zamanda şehir hastanesi atıklarının izinsiz bir şekilde deşarj edildiği gündeme geldi. Önce kendimizi denetleyeceğiz ve ardından bu algı operasyonlarından vazgeçeceğiz” dedi.

  • Ege Postası
  • 14.06.2022 - 19:15

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.

Oturuma damgasını vuran konu ise gündemdışı konuşmalarda gündeme gelen koku sorunu oldu.

UMUMİ TUVALET ÜCRETLERİ ARTIRILDI

Oturumda, İzmir’de sahil şeridinde bulunan ve büyükşehir tarafından işletilen umumi tuvaletler ve bebek bakım alanlarının fiyatlarında değişiklik yapılması gündeme geldi.
Meclis üyelerinin oybirliğiyle alınan karar kapsamında büyükşehire ait olan umumi tuvalet ve bebek bakım alanlarının kullanım ücretleri yüzde 100 artırılarak 1 liradan 2 liraya çıkarıldı.
İlgili önerge gündemde şu ifadelerle yer aldı; “İlimiz dâhilinde özellikle turizm sezonunun başlaması ve buna bağlı nüfus yoğunluluğu nedeniyle halkın genel kullanımına açık Modüler Sistem Tuvalet ve Bebek Bakım Alanı ihtiyacı doğrultusunda,  söz konusu alanın kullanım bedeli 2019 yılında 1,00-TL olarak belirlenmiş, 2020 ve 2021 yılında artış yapılmamış olup, 2022 yılında ekonomik maliyetlerdeki artış sebebiyle tuvalet kullanım bedelinin 2022 yılı için 2,00-TL, Engelli, Gazi ve 65 Yaş Üstü vatandaşlara ücretsiz olarak tahsil edilmesinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Tüketiciyi Koruma – Aile ve Çocuk – Toplumsal Cinsiyet Eşitliği – Engelsiz İzmir – Sosyal Hizmetler Komisyonları Raporu.”

ŞAHİN: KENT YÖNETİMİNE KATKI SAĞLAMAMIZ SİZİ ENDİŞELENDİRMESİN

Gündem dışı konuşmalarda söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, dün mecliste verdiği önergelerin gündeme alınmamasını eleştirdi ve “Dün önergeler verdik. 2 tanesi yazılı cevap verilmek ve 3 tanesi de dilek ve temenni olarak görüldü. Ben eğer dilek ve temennide bulunmak isteseydim çıkar konuşurdum. Botanik bahçeler ve karavanlarla ilgili konu önemli bir konun. Bunun gündeme alınmamasını anlayamıyorum. Botanik konusunun dile ve temenni olarak alınması dünya kenti olma yolunda olan İzmir’e nasıl katkı sağlayacak? Karavan turizmi ile ilgili belediyemiz tarafından  çalışma yürütülüyor olabilir. Biz de bu konuda hazırladığımız önergeyle konuyu gündeme taşımak ve ortak akılla çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bu tavrınız bizim emeğimize saygı duymamanız bizi ve sorun yaşayan insanlarımızı ziyadesiyle üzmüştür. Kent yönetimine katkı sağlamamız sizi endişelendirmesin, sonuçta yapılacak işin sahibi siz olacaksınız. Bizim amacımız kentin sorunlarının ivedilikle çözümü. Biz önergelerle konuları Meclis gündemine taşıyıp siyasal zeminde görüşülmesini istiyoruz” dedi.

ŞAHİN: KATKI KOYMAYA HAZIRIZ

İzmir’in son günlerde en çok tartışılan konusu olan koku problemine de değinen Şahin, “Son dönemlerde İzmir’de en önemli konu koku problemi. Bir kulağından girip öbür kulağından çıkıyor. Ama koku burnumuzdan girip ciğerlerimizde kalıyor. Koku problemini her yönüyle ele almak… bu yüzden körfezin kokusunu ayrı, dere yataklarının kokusunu ayrı ve mazgallardan gelen kokuları ayrı olarak ele almalıyız. Her alanda yaşanan koku probleminin ortak nedeni birleşik sistem. … Birleşik sistem sebebiyle yoğun yağışlarda pis su kolektörleri işlevini kaybetmektedir. Doğal olarak bu pis su, dere yataklarıyla direkt olarak Körfez’e ulaşmaktadır.  Özellikle dere yataklarına konumlandırılmış pissu kanalları, zaman içerisinde nüfus artışına paralel olarak bulundukları bölgenin artan yükünü taşımakta yeterliliğini kaybettiği düşünülmektedir. Diğer koku kaynağı derelerin ta kendisidir. dere yatakları vasıtasıyla körfeze taşınan pissu ve atıklar yaz aylarında debinin düşmesi ve fiziksel etkenlerle bulundukları bölgede çökelmekte ve çevreye koku yaymaktadır. İzmir genelinde en ücra sokaklarda dahi kapı pencere açmayı engelleyen konunun kaynağı yağmur suyu mazgallarıdır. çünkü bu mazgallar doğrudan pissu kanallarına bağlı olup, pissu hatlarında oluşan gaz ve kokuları sokaklara ileten birer şebeke halini almıştır. Bugün verdiğimiz önergeyle birleşik sistem ayırılana kadar yağmur suyu mazgallarının kanalizasyon hatlarına bağlantı noktalarına “s” yerleştirilmesinin filtre çözümüne oranla daha gerçekçi ve yararlı olduğunu düşünüyoruz. Yapılan filtreler sadece kanalizasyon bacalarına uygulanmaktadır. Oysa biraz önce belirttiğimiz gibi kokunun asıl yayılma notaları yağmur suyu mazgallarıdır. MHP grubu olarak sorunun çözümüne yönelik önerilerimiz şunlardır; Arıtma tesislerinin tamamlanmayan eksiz fazlarının bir an önce tamamlanması, dere yataklarının yaz gelmeden bakım ve temizliklerinin yapılması, dere yataklarına döşenmiş pissu kanallarının boru çaplarının yeniden hesaplanarak, gerekli tadilatların yapılması, dere yataklarındaki pissu hatlarının elden geçirilerek, deprem ya da diğer, sebeplerle patlak bozuk yada deforme olanların acilen yenilenmesi, yağmur suyu mazgallarının yaz öncesi yaprak ot vb organik maddelerden arındırılması, üniversiteler ile görüşülerek iç körfezin bilimsel yöntemlere dayalı olarak su sirkülasyonunun sağlanması, çalışmalarıyla koku probleminin önemli ölçüde çözüleceği kanaatini taşıyoruz. MHP grubu olarak bu konuda katkı koymaya hazırız" diye konuştu.

ÖZUSLU: HİÇBİR ŞEKİLDE GÖZARDI EDİLMEMİŞTİR

Şahin’in önergelerin kabul edilmemesine ilişkin sözlerine yanıt veren Özuslu, “İzmir’in önemli problemleriyle ilgili önemli şeyler söylüyorsunuz. Verdiğimiz önerge metni içinde de bu görüşler var. Verdiğiniz önergeler Divan Heyeti tarafından kayda gerildi. Her biri büyükşehirin teknik çalışanları tarafından değerlendirilecek. Dolayısıyla hiçbir görüş herhangi bir şekilde göz ardı edilmemiştir” ifadelerini kullandı.

KÖKKILINÇ: BU ALGI OPERASYONLARINDAN VAZGEÇECEĞİZ

Koku sorunu eleştirilerine yanıt vermek adına söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, geçtiğimiz hafta Şehir Hastanesi’nin atıklarının kaçak bir şekilde deşarj edilmesi olayını hatırlattı ve şunları söyledi; “İBB, son 3 yılda 387 milyon liralık çevre yatırımı yaptı. Yine aynı şekilde 85 milyon liralık bir harcamayla da 132 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı çalışmalarını sürdürüyor. 196 kilometre ayrıştırma yaptı. İBB, ileri derecede biyolojik arıtma tesisiyle Türkiye’de lider konumunda. 69 arıtma tesisine sahip ve kişi başına düşen arıtma suyu konusunda Türkiye’de 1.  Sırada. Biz müsilaj tehlikesiyle karşılaşmamıştık. Geçtiğimiz hafta bir DSİ müdür kendi yataklarına gelen atıklardan bahsetti ve buraların temizlenmesinin kendi sorumluluğu olduğun söyledi Aynı şekilde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da kendi görevleri var. Ancak yasal düzenlemelerde eksiklik var. İzmir gibi bir kentte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sadece 20 gibi bir komik sayıda denetmeni var. Dolayısıyla bu konuyu, sanki İBB hiçbir şey yapmıyormuş gibi yaklaşmak ve algı oluşturmak doğru değil. Burada bütün kurumların birlikte hareket etmesi gerekiyor. Koku, bugün Türkiye’nin her yerinde yaşanıyor. Daha yakın zamanda şehir hastanesi atıklarının izinsiz bir şekilde deşarj edildiği gündeme geldi. Önce kendimizi denetleyeceğiz ve ardından bu algı operasyonlarından vazgeçeceğiz.”

BİR ŞİRKETTE DAHA SERMAYE ARTIŞI

Oturumda, Büyükşehir iştiraki olan ve kentte büyükşehire ait olan otoparkların işletilmesi görevini yürüten İZELAMN A.Ş.’nin sermayesinin artırılması da gündeme geldi. 

Gündemde “Belediyemizin iştiraki olan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN A.Ş’nin 10/06/2022 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan şirket sermayesinin 646.000.000,00-TL'ndan 9.400.000,00-TL ayni, 5.600.000,00-TL nakdi sermaye olmak üzere toplam 15.000.000,00-TL artırılarak 661.000.000,00-TL'ye çıkarılması kararı doğrultusunda, Belediyemizin, İZELMAN A.Ş içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için, önergede bahsi geçen 9.400.000,00-TL tutarındaki ayni sermayenin devri ile nakdi sermayeden payına düşen (%63,3121269'una tekabül eden) 96.820,00-TL'lik rüçhan hakkının kullanılarak nakdi sermaye olarak karşılanabilmesi hususlarının görüşülmesi” ifadeleriyle yer alan önerge, Plan ve Bütçe Komisyonu ve Şirketler Komisyonu’na “acil” kaydıyla gönderildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.