Dolar 32,4673
%0.14
Euro 34,8544
%0.15
Altın 2.439,010
%0.16
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu’ndan Halk Konut mesajı: İlk kıvılcım İzmir’den

Kılıçdaroğlu’ndan Halk Konut mesajı: İlk kıvılcım İzmir’den

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir programı başladı. Kılıçdaroğlu’nun ilk durağı Halk Konut Projesi kapsamında yeniden inşa edilecek Dilber Apartmanı’nın temel atma töreni oldu. Konuşmaların sonunda ÇİĞBEL işçileri platforma çıkarak Kılıçdaroğlu’na ulaşmaya çalıştı. Platformda yaşanan kargaşa sebebiyle butonlara basılamadı. Kılıçdaroğlu törende, ‘’Depremzedeler emsal artışı istediler. Depremzedeler artık yüzde 1 kar ile konut sahibi olacaklar. Bu projeyi tüm Türkiye’de uygulayacağız. Evleri hasar gören herkesin uygun koşullarda ev sahibi olmasını sağlayacağız. Vatandaş ve kamunun birlikte olması lazım. El ele olup birlikte mücadele etmesi gerekiyor. O kazanımların getirdiği artıları hayata gelmesi lazım. İzmir bu konuda öncülük yaptı ve başkanlarımıza bu konu teşekkür ediyorum" dedi.

  • Ege Postası
  • 15.01.2023 - 12:29

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde Bayraklı Belediyesi, İZBETON ve Egeşehir AŞ. ortaklığında hayata geçirilen Halk Konut projesi kapsamında depremde yıkılan Dilber Apartmanı’nın temeli CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleşen törenle atıldı.

Törene CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Parti Meclisi Üyeleri Devrim Barış Çelik ve Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve çok sayıda partili ve depremzedeler katıldı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşması sonrası protesto için alana gelen ÇİĞBEL işçileri platforma çıktı. Kılıçdaroğlu’na ulaşmak isteyen işçilerden yaşanan kargaşa sebebiyle temel atma butonuna basılamadı. 

Sloganlar eşliğinde kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, “Arkadaşlar meraklanmayın asla ve asla durmayacağım ve yolumuza devam edeceğiz, meraklanmayın” sözleriyle konuşmasına başladı. 

KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞKANLARA TEŞEKKÜR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde bir kooperatifleşme mantığıyla depremzedelerin en uygun koşullarda ev sahibi olmalarının imkanı sağlandı. Evet, daha önce de buraya geldim, kat artışı istediler, yine o toplantıda bugün olduğu gibi; ‘Sayın Başkan bunu yapacaksın’ dedim çünkü depremzedenin ödeyeceği para yok zaten, evi gitmiş elinden.’ Bu yapıldı, ucuz bir kredi bulundu ve şimdi  yüzde 1 kar ile konut sahibi olacaklar. Bu projeyi tüm Türkiye’de uygulayacağız. Evleri hasar gören herkesin uygun koşullarda ev sahibi olmasını sağlayacağız. Vatandaş ve kamunun birlikte olması lazım. El ele olup birlikte mücadele etmesi gerekiyor. O kazanımların getirdiği artıları hayata geçirilmesi lazım. İzmir bu konuda öncülük yaptı ve başkanlarımıza bu konu teşekkür ediyorum. Türkiye bir deprem bölgesi dolaysıyla depreme karşı önlem almak hükûmetin görevidir. Bizde çok düşük şiddette depremden insanlar hayatlarını kaybediyor, biz bu sorunu aşmakta kararlıyız. Bu sorunu aşmanın temel yolu bilgidir" dedi.

KILIÇDAROĞLU: İLK KIVILCIM İZMİR'DEN

Deprem vergilerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Deprem vergileri bunun için çıktı, deprem vergilerinin halktan toplanmasının da temel mantığı buydu, güzel konutlar, depreme dayanıklı konutlar yapılacaktı ve insanlarımız o konutlarda gayet güzel, huzur içinde oturacaklardı. Ama nereye gittiğini bir türlü öğrenemedik ve bunun hesabı da yeteri kadar verilemedi. Ama hiçbir yurttaşımız endişe etmesin o deprem vergilerinin nereye harcandığını, nereye savrulduğunu bulacağız. Türkiye’nin bütün kentlerini depreme dayanıklı kentler haline dönüştüreceğiz. Akılla, mantıkla, bilgiyle, birikimle ve şeffaf yönetimle ve demokrasiyle bunların tamamını yapacağız.Depreme dayanıklı konutlar için de ilk kıvılcımı burada attık, yüzde 1 kâr ile kamu vatandaş işbirliği kooperatiflerle birlikte bunu da Türkiye sathına yayacağız.Temel amacımız şu; bu ülkede herkesin huzur içinde yaşaması. Herkes huzur içinde yaşarsa, caddelerinde, sokaklarında kucaklaşırız, bir araya geliriz, helalleşmenin mantığı da bu…Artık kavganın değil barışmanın, kutuplaşmanın değil beraber olmanın, kader birliği yapmanın, yani tasada ve kıvançta beraber ve birlikte olmanın zamanı, o zamana az kaldı, hiç kimse unutmasın geliyor gelmekte olan.” dedi.

TUNÇ SOYER: YAPI STOĞU EN TEMEL SORUNLARDAN BİRİ

İzmir’in yapı stoğu hakkında açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yaşadığımız deprem hem İzmir’i hem Türkiye’yi derinden sarstı. 119 hemşerimiz hayatını kaybetti. Yaşadığımız bu deprem hepimize bir kez daha gösterdi ki İzmir’in yapı stoğu önümüzdeki en temel sorunlardan biri. Depremden kurtuluş yok ama depremden en az zararla kurtulma ihtimali var. Bu şehri dirençli bir şehir haline getireceğiz. 30 Ekim depremi yaşanmadan önce Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığını kurmuştuk. Deprem sonrası çalışmaları hızlandırdık ve ekip ile çalışmaya başladık. İzmir’de mikro bölgelendirme yönetimiyle İzmir’in yer altı haritasını çıkartıyoruz. İzmir’in tamamının tespitini yapmış olacağız. Bütün fayları belirlenmiş ve nasıl bir şehirde yaşıyoruz ve nasıl bir deprem olabilir bunu net olarak çıkarıp ortaya koyacağız. İzmir’in yapı stok envanterini çıkartıyoruz. Bayraklı'da bina kimlik kartlarını oluşturmaya başladık. Bu binaların depreme ne kadar dayanıklı olduğunu bileceğiz. Şimdi 60 bin bina için çalışmaları sürdürüyoruz’’ dedi. 

SOYER: BELEDİYE VE VATANDAŞ KOL KOLA 

En kısa sürede İzmir’in yapı stoğu envanterini tamamlayacaklarını belirten Soyer, "Bu çalışmalar kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilerliyor. İzmir’in sağlıklı bir kent yaşamına kavuşması için çalışıyoruz. Önümüzde inşa edilmesi gereken bir gelecek var. Biz İzmir’in bu köklü sorununu çözmek ve çocuklarımızın geleceği için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Dilber Apartmanı ile gelişen bir modeli hayata geçiriyoruz. Bir apartmanın temeli için genel başkan getirdiniz diyorlar, hayır bir model oluşturduk. Gururla söylerim ki Dilber Apartmanı sakinleri bu projenin fikir ortağıdır. Emsal artışımızın fikir babası da genel başkanımızdır. Şartnamelerin hazırlanması ile, mevzuat anlamında sıkıntı vardı hepsini aştık. Hemşerilerimize yol gösterici oluyoruz ve kooperatif modeli sayesinde tüm süreç şeffaf bir şekilde ilerliyor. Belediye ve vatandaş kol kola sorunları aşıyor. İzmir’de belediye bir ana gibi şefkat ile kucaklıyor ve kamu gücü vatandaş için seferber ediyor. Bu modeli İzmir geneline genişletmek için çalışmalara başladık. Yaşadıkları tüm zorlulara rağmen umutlarını yitirmeden projeyi sahiplenen herkese teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

SERDAR SANDAL: BAYRAKLI’DA KAMUSAL DUYARLILIĞI GÖREMEDİK 

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise açıklamasında, “Depremde 117 canımızı yitirdik 20 bin yurttaşımız sokakta kaldı. Emsal sürecinde ve geçici konutlara geçiş sürecinde tüm Türkiye’ye örnek olacak çalışmayı el birliği ile yürüttük. Jandarma arama kurtarma ekibine özel bir teşekkür iletiyorum. Çadır sürecinde 20 bin yurttaşın sorununu çözdük. Depremzedelerimizi geçici konutlara İzBB önderliğinde yerleştirdik. Arkamızdaki tek güç İzBB vardı. İzBB ile depremzedelerin ihtiyaçlarını kısa sürede karışladık ve soru çözdük. Anadolu’nun birçok yerinde birçok afet yaşadık. Ama kamusal duyarlılığı Bayraklı'da göremedik. Türkiye’nin en büyük afetiydi. Diğer alanlarda afete maruz bölgeyi anında karara bağlayanlar söz konusu Bayraklı olduğunda görmez oldular. Neden afet bölgesi ilan edildiği değil, Karadeniz’deki dertlere çözüm olması bizi memnun eder ama bizde Bayraklılar olarak bu desteklerden yararlanmak isterdik. Üzüntümüz budur. Gerek sosyal gerek diğer alanlarda bayraklı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi siyasal olarak eleştirenlere verecek cevabımız var’’ dedi. 

BAŞKAN SANDAL: BETON EKONOMİSİNE REVA GÖRÜLEN…

Depremzedelerin kayıplarını emsal artışı ile sıfırlamış olduklarını belirten Başkan Sandal, ‘’ Talimatlarınızla yüzde 320’lik düzenleme ile oranı arttırdık.  Metrekare dairesi olan vatandaşların evleri 60 metrekare olurdu. Biz bunu 125 metrekareye çıkardık. Her yurttaşa bir konutu fazladan vermiş olduk. Depremzedelerimizin dertleri bitmiyor. Biz defalarca dillendirdik, ama bir çözüm bulamadık. İki yıl ödemesiz 18 yıl yüzde 0 faizli kredi istiyorlar evlerinin ihtiyacı olan miktar kadar kredi versinler istedik ama bu taleplere merkezi hükmet tek adım atmadı. 0.87’lik kredi depremzedelerin sorununu çözemez. Beton ekonomisine reva görülen yüzde 0.69. Evi başına yıkılanın kredi ise 0.87. Bir diğer önemli sıkıntı ise, depremde hasar durumu ile risk durumudur. Biz vatandaş olarak depremden sonra oturabilir miyiz, oturmaz mıyız bunu bilmek istiyoruz. Ağır ya da orta hasarlı binanın ne demek olduğunu anlamış değiliz. Burada politik bir yaklaşım var. Kamu ağır hasarlı binalarda sorumluluk alıyor ama orta ve az hasarlıda sorumluluğu vatandaşa yıkıyor. Biz bu depremde az hasarlı binalarda yurttaşlarımızı kaybettik. Depremzede yurttaşlarımızın belediyemize vergi borçları var. Bu borçların büyük kısmı kanuni olduğu için tahsil etmek zorundayız. Yasal bir süreç başlatıldığında vergiyi almak zorunda kalıyoruz çünkü yasal bir sorumluluk’’ dedi. 

SANDAL'DAN KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK!

İzmir Milletvekili Ednan Arslan’ın mecliste önerge verdiğini ancak merkezi hükümetin adım atmadığını belirten Sandal, ‘’ Vekilimiz Ednan Arslan bu anlamda bir önerge verdi; ama herhangi bir adım atmadılar. 20 milyonluk bakiye Bayraklı’ya aittir. Biz bu bakiyeden vazgeçiyoruz yeter ki gerekli düzenleme yapılsın. Elazığ’da 25 bin, Bayraklı’ya 5 bin rezerv alanı verildi. Bu 5 bin kime gidecek? Buradan belirtiyoruz bu 5 bin konut depremzedelerindir. Her zaman vatandaşımızın, depremzedelerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Çünkü biz gücümüzü sizlerden alıyoruz Sayın Genel Başkanım. Ana muhalefet stratejisini toplumsal muhalefet stratejisine dönüştüren bir genel başkana sahibiz. Çok güçlüyüz. Kuvayı Milliye ruhunu Ankara’dan Anadolu’ya taşıyan bir liderimiz var, 600 kilometrelik yolu hak, hukuk ve adalet için adımlayan bir liderimiz var. Bayraklı ve İzmir olarak her zaman yanınızda olacağız Sayın Genel Başkanım" dedi.

ÖZKAN:SADAKA İSTEMİYORUZ, KREDİ İSTİYORUZ 

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan ise açıklamasında, "Bizlerin aslında o zaman farkına varamadığımız sonradan ortaya çıkan gerçeklik depremden etkilenen insanların umutlarını ve yarınlarını toprağa gömmüşüz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katkıları ve İZDEDA olmasaydı umutlar yeşermeyecekti. Emsal artışı ve destek kredisini bize umut olarak gördük. Emsal konusunda kararlı duruşları ve halktan yana aldıkları tavır bizi buraya getirdi. Bizim emsal istediğimizin rant amaçlı olmadığını gören ve hep yanımızda duran CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na teşekkürü borç biliriz. Halk Konut projesi kısa sürede büyük bir ilgi gördü ve 3 bin konutu kapsadı. İzmir'den başlayan rol model olan projeler depremzedeleri evsizlikten kurtardı ve kentsel dönüşümün öncüsü oldu. İkinci yol olan destek kredisi yerine kentsel dönüşüm kredisi alabildik. Adı deprem vergisi olan ve ironik bir şekilde bizden bu vergiyi alan sisteme itirazım var. Bizler sadece sadaka istemiyoruz, ödediğimiz verilerle hak ettiğimize inandığımız 0 faizli deprem kredisi istiyoruz. Son zamanlarsa hükümetimizin herkese dağıttığı kredileri bizde istiyoruz’’ ifadelerine yer verdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.