Dolar 32,3611
%-0.37
Euro 34,7393
%-0.19
Altın 2.393,550
%-1.2
Bist-100 10.209,00
%1.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu: Kadına inen ele asla müsamaha göstermeyeceğiz

Kılıçdaroğlu: Kadına inen ele asla müsamaha göstermeyeceğiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Komşumuzun kimliğini sorgular noktaya geldik. Hangi kimlikten, inançtan, hangi yaşam tarzını benimsiyor? İnsan insandır kardeşim, madem Adem ve Havva’dan geliyoruz, hepimiz kardeşiz o zaman. Niye kimliğini, inancını sorguluyoruz? Sormamız gereken komşumuzun karnı doyuyor mu? Açlık, yoksulluk var mı?" dedi. Türkiye'de yaşanan kadın cinayetlerine dikkat çekerek, "Size sözüm söz, bütün Türkiye’ye söz, asla ve asla kadına inen ele asla müsamaha göstermeyeceğiz. Asla. Kesinlikle, İstanbul Sözleşmesi’ni bir hafta içinde yürürlüğe koyacağız. Gidiyorsun, cinayeti işliyorsun, hapse atılıyorsun, kravat takıyorsun, hakimin karşısına çıkıyorsun, temiz elbise giyiyorsun, güzel konuşuyorsun. Ee hakim senin suçunu hafiflettim diyor. Kadına yönelik şiddette hiçbir caninin suçunu hafifletmeyeceğiz Ne ise cezası çekecek" diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 11.11.2021 - 17:25

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Antalya'nın merkez ilçesi Döşemealtı'nda düzenlenen "Muhtarlar Buluşması" programında konuştu. Kılıçdaroğlu, İstanbul'da öldürülen 28 yaşındaki Başak Cengiz'i anarken, "Başak Cengiz. Gencecik bir kadındı, bir evladımızdı. Öldürüldü. Kadına yönelik şiddet nedir Allah aşkına. Sevgili peygamberimiz ne diyordu, ‘Cennet anaların ayakları altındadır.’ Bu analara, bu kadınlara yaptığımız nedir, neden bu şiddet?" diye sitem etti. 

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"MUHTAR KARDEŞLERİMİN İÇSELLEŞTİREREK KULLANMASINI İSTERİM"

Demokrasinin temel taşı muhtarlar. Uzun süredir kullandığımız bir cümle bu. Sadece bizim değil, bütün muhtar kardeşlerimin içselleştirerek kullanmalarını isterim. Neden muhtarlar demokrasinin temel taşıdır. Çünkü bu topraklarda yapılan ilk seçim, bir muhtarlık seçimidir. Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde 1830 yılında yapılan bir muhtarlık seçimi. Yani milletvekili seçiminden önce, bu topraklar muhtar seçilmiştir. O nedenle muhtarlık kurumu çok önemlidir. Bir tarihsel kimliği, saygınlığı vardır muhtarlığın. Muhtarlık aynı zamanda kanaat önderliği görevini üstlenmek demektir. Vatandaşın, seçimle gelenler içinde en rahat ulaşacağı kişi muhtardır. Belediye başkanına, milletvekiline, bakana, başbakan, cumhurbaşkanına ulaşamaz, ama vatandaş en rahat gider, muhtarın kapasını açar ve derdini anlatır.

"TÜRK LİRASI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDEN ÇOK DAHA HIZLI DEĞER KAYBEDİYOR"

Yaşadığımız birkaç temel sorun var. Bunlardan birincisi Türk lirasının düşündüğümüzden çok daha hızlı değer kaybetmesidir. Bizim paramız, üstünde Türk lirası yazıyor. Nasıl oluyor da bizim paramız bu kadar hızlı değer kaybediyor. Az gelişmiş ülkelerin paraları karşısında bile değer kaybediyor. Belki şu soruyu kendinize sorarsınız. Türk lirası değer kaybetse ne olur? Türk lirası değer kaybettiği zaman bütün değerlerimiz ucuzlar.

"ASGARİ ÜCRETLİ NASIL GEÇİNECEK"

Eğer bir ülke üretimden koparılırsa dışarıdan ithal edeceksiniz. Paranın değeri de kaybolur. Bugün yaşadığımız enflasyon, enerji fiyatlarındaki yükselme… Bunun daha henüz baharını yaşıyorsunuz, daha kışını göreceksiniz. Bu zamlar tam anlamıyla daha yansımadı. Soru şu; vatandaş, asgari ücretli nasıl geçinecek? Ve biz bu enflasyon belasından nasıl kurtulacağız? Mutfaklarda yangın var. Mutfağın kendisini değil, mutfaktaki tencereyi de kaybetmek üzeresiniz. Her birimize düşen sorumluluk var. Türkiye böyle bir tabloyu hak ediyor mu? Her birimiz böyle bir tabloyu hak ediyor muyuz? Hak etmiyoruz. Hepimize, özellikle muhtarlarımıza büyük sorumluluk düşüyor.

"MARKETTEKİ YAĞA KELEPÇE VURULUYORSA DÜŞÜNMEMİZ LAZIM"

Enerji kavgası verirken ‘kara kış fonu’ kurun dedim. Fakir fukara bu kışı nasıl geçirecek dedim. Kömüre, elektriğe, doğal gaza, oduna zam, peki bu vatandaş nasıl geçinecek? 2.825 TL veriyorsunuz, asgari ücret. Nasıl yaşayacak bu insan? Bazı önlemler aldılar, ama tam istediğim gibi değil. Şimdi gıda krizi ile karşı karşıyayız. Bir gıda buhranı yaşayacağız. Eğer, marketteki yağa kelepçe vuruyorlarsa düşünmemiz lazım. Her vatanseverin bu soruyu sorması lazım, Konya’dan küçük Hollanda dünyayı besliyor, devasa bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çaresiz kalıyor, neden? Hollanda’nın yıllık tarım ürünü ihracatı 180 milyar doların üzerinde. Konya’dan küçük. Peki biz, 18-20 milyar ihracatımız, bir o kadar da ithalatımız var.

"SABAH 5’TE HALE GİTTİK. ‘BİZİM GÜNAHIMIZ YOK’ DİYORLAR"

Sabah 5’te hale gittik. Oradaki vatandaşlarla da karşılaştık. Bizim günahımız yok diyorlar. Üretici ile de konuştum, komisyoncu ile de. Yüklü bir kamyon, İstanbul’a giderken bunun bedeli ne oluyor diye acaba iktidar sahipleri kendilerine sordular mı? Maliyetin nasıl ortaya çıktığını acaba biliyorlar mı? Mutfaktaki yangını söndürmek için ne gerekiyorsa yapacağım, bundan emin olmanızı isterim. İktidar sahipleri enerji konusunda kısmen adım attılar. Yaptıracağız tamamını. Ama gıdada yaşanan felaket için de aynı mücadeleyi vereceğiz. Bundan emin olmanızı isterim. Bu topraklarda hiçbir çocuğun yatağa aç girme lüksü yoktur. Her çocuğun karnı doymak zorundadır. Her evde huzur, bereket olmak zorundadır.

"MADEM ADEM İLE HAVVA’DAN GELİYORUZ, HEPİMİZ KARDEŞİZ, NİYE KİMLİĞİNİ, İNANCINI SORGULUYORSUN?"

Öyle bir noktaya geldi ki iki temel noktadan bahsedeceğim. Komşumuzun kimliğini sorgular noktaya geldik. Hangi kimlikten, inançtan, hangi yaşam tarzını benimsiyor? İnsan insandır kardeşim, madem Adem ve Havva’dan geliyoruz, hepimiz kardeşiz o zaman. Niye kimliğini, inancını sorguluyoruz? Sormamız gereken komşumuzun karnı doyuyor mu? Açlık, yoksulluk var mı? Bizi öyle bir noktaya taşıdılar ki, babalarımız, dedelerimizin bize söylediği, ‘komşu komşunun külüne muhtaçtır’, bir muhtaçlık, dayanışma kültürümüz vardı. Şimdi neredeyse dayanışma kültürünü attık, kavga kültürü içine girdik. Türkiye’yi buradan çıkaracağız.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ BİR HAFTA İÇİNDE YÜRÜRLÜĞE KOYACAĞIZ"

Başak Cengiz. Gencecik bir kadındı, bir evladımızdı. Öldürüldü. Kadına yönelik şiddet nedir Allah aşkına. Sevgili peygamberimiz ne diyordu, ‘Cennet anaların ayakları altındadır.’ Bu analara, bu kadınlara yaptığımız nedir, neden bu şiddet? Neden bu vahşet, neden öldürüyoruz? Size sözüm söz, bütün Türkiye’ye söz, asla ve asla kadına inen ele asla müsamaha göstermeyeceğiz. Asla. Kesinlikle, İstanbul Sözleşmesi’ni bir hafta içinde yürürlüğe koyacağız. Gidiyorsun, cinayeti işliyorsun, hapse atılıyorsun, kravat takıyorsun, hakimin karşısına çıkıyorsun, temiz elbise giyiyorsun, güzel konuşuyorsun. Ee hakim ‘senin suçunu hafiflettim’ diyor. Kadına yönelik şiddette hiçbir caninin suçunu hafifletmeyeceğiz Ne ise cezası çekecek.

"KANUN BUNA İZİN VERMİYOR"

Muhtarlık kurumu, bir kamu kurumu değil. Kanun öyle diyor, belki bir çoğunuzun haberi yok. Belediye kamu kurumu. Aynı mahalleden seçiliyorsunuz, aynı kişi hem size hem belediye başkanına oy veriyor. Belediye kamu kurumu ama muhtarlık değil. Belediye, bu nedenle muhtarlarla ortak proje yapamaz. Yasak. Niye? Hangi gerekçeyle? Belediye ile muhtarların iş birliği yapması, ortak projeler geliştirmesi, doğru değil mi? Aynı amaca yönelik. İkiniz de mahallenin güzelleşmesini istiyorsunuz ama kanun buna izin vermiyor. Kaç muhtar arkadaşımın bundan haberi var.

"MUHTARLIK KURUMU GÜÇLENDİKÇE DEMOKRASİMİZ DE GÜÇLENECEKTİR"

Bir yüzyıl devirdik. 1923’ten 2023’e. Bu yüzyıl içinde siyasiler, gencecik çocuklar idam edildi, darbeler oldu… Şimdi bize bir görev düşüyor. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında bu güzel Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırmak zorundayız. Bir araya gelmek zorundayız. Kavgadan uzak, özgürce tartışmalıyız. Farklı düşüncelerden korkmamalıyız. Farklı düşüncelerin ne kadar değerli olduğunun fakında olmalıyız. Muhtarlık kurumu güçlendikçe demokrasimiz de güçlenecektir.” (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.