Dolar 40,6814
%0.02
Euro 47,1345
%0.05
Altın 4.409,920
%-0.25
Bist-100 10.850,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka'da AK Parti ile CHP arasında isim polemiği.. İZSU ve Büyükşehir'e 'kayıp su' ve 'destek' çıkışı

Karşıyaka'da AK Parti ile CHP arasında isim polemiği.. İZSU ve Büyükşehir'e 'kayıp su' ve 'destek' çıkışı

Karşıyaka Belediyesi meclis üyeleri Ağustos ayı meclis toplantısının 1. oturumunda, bir önceki mecliste tartışma konusu olan ve SGK borcuna karşı devredilmesi konuşulan iki merkezden biri olan Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nin isminin Çarşı'daki bir kültür merkezine verilmesine ilişkin önergeye AK Parti grubu tarafından itiraz edildi. Öte yandan CHP'li Evsen'nin deprem ve su krizine ilişkin iktidarı eleştirmesine yanıt olarak AK Partili Adem Öztürk, sokağa akan kayıp kaçak sulara ilişkin İZSU ve Büyükşehir'e gönderdiği mesajları gösterdi ve ardından 4 gündür müdahale edilmediğini gündeme getirerek, "İlk önce iğneyi kendinize çuvaldızı başkasına batırın" diye konuştu. Öztürk daha sonra Belediyenin borçlarına, devir kararına ilişkin soruların yanında İzBB Başkanı Cemil Tugay'dan her hangi bir destek olup olmadığını da sordu. Mali tabloyu detaylıca açıklayan Ünsal ise 15 aydır İzBB'den bir giriş olmadığını söyledi.

  • Ege Postası
  • 04.08.2025 - 18:27
  • Güncelleme: 04.08.2025 - 21:02

BURCU BULDU / EGE POSTASI - Karşıyaka Belediyesi Ağustos Ayı Olağan meclis Toplantısı 1. bileşimi Belediye başkanı Behice Yıldız İşçimenler Ünsal başkanlığında gerçekleşti. Açılış başkan tarafından bilgilendirme ve aylık belediye faaliyetlerinin meclise sunumuyla başladı. 

Avukat Hüsamettin Kocaoğlu, başkan yardımcılığı kadrosuna atandığı, ayrıca Hukuk İşleri Müdürlüğü ve Yazı İşleri Müdürlüğü'ndeki görevlerine de vekalet edeceği duyuruldu. Öte yandan Hakkıcan Özlü ise Basın ve Yayın Müdürü olarak atandı. 

Gündem maddeleri görüşülmeden söz alan CHP Grup Sözcüsü Mustafa Evsen,17 Ağustos deprem felaketinde yaşamını yitiren vatandaşları anarak söze başladı ve Ardından Elazığ, İzmir, Kahramanmaraş depremlerini de gündeme getirdi. Depremlerde 55 bine yakın vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Evsen, " Ükemizde toplumsal travma olan depremden ne ders çıkarttık? Burada sorumluluk kimin? Yıllarca deprem vergisi ödedikten sonra evi yıkılan, anasını babasını evladını kaybeden, işini aşını kaybeden  vatandaşın mı sorumluluk? Devlet babanın işi ne oluyor? Baba evlatlarını acı içinde bırakır mı? diyerek hükümete seslendi. Ardından İzmir'de Tahtalı Barajındaki su seviyesinin yüzde 10'a düştüğünün altını çizerek 'su tasarrufu' konusunda vatandaşlara ve yetkili tüm birimlere 'duyarlılık çağrısında bulunarak konuşmasını sonlandırdı. 

AK PARTİ'DEN 'İSİM DEĞİŞİKLİĞİNE İTİRAZ

Oturumda ilk olarak Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nin adının Şehit Hava Pilot Albay Gökhan Özen Kültür Merkezi olarak değiştirilmesi ve Hidayet Karakuş Kütüphanesinin yer değişikliği gündeme geldi.
AK Parti Grup Sözcüsü Hasan Ünal önerge ile ilgili söz aldı. Konunun hassas olduğuna dikkat çeken Ünal, "Bülent Ecevit adı bir tabela adı değildir. Bugün orayı yıkarlar başka bir tesis olur ama Bülent Ecevit'in adının alınıp bir tabela ismi gibi başka bir yere konması hoş bir durum değil. Ecevit büyük bir devlet adamı, Karaoğlan, Kıbrıs Fatihi'dir. Dolayısıyla bu şekilde yaklaşılmasını doğru bulmuyoruz grup adına" diyerek tepki gösterdi. Ünal önergenin doğrudan oylanmasına karşı çıkarak Hukuk Komisyonu ve Kültür Komisyonuna havalesini talep etti.

BAŞKAN ÜNSAL: SİZİ ALKIŞLAMAK İSTİYORUM

Başkan Ünsal "Sağ partiden böyle bir görüş enteresan. Sizi alkışlayalım derdim ama alkış mecliste yasak." sözleriyle şaşkınlığını gizlemedi ve şöyle devam etti; İnsanların geçtiği, yaşanan bir yerde olduğu için ve Bülent Ecevit'in adı Çarşı Kültür Merkezimize daha çok yakışacağı için bu kararı aldık." diye yanıtladı. 

CHP Grubu'nun yeniden isim değişikliğinin direk oylanması talebi üzerine AK Partili meclis üyesi Adem Öztürk itiraz etti. Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nin SGK borçlarına karşılık devredileceğini hatırlatan Öztürk,"Lafı dolandırmaya gerek yok. Bület Ecevit Kültür Merkezi'nin sigorta devri konusu var. Sizde isminden dolayı burayı devretmek istemiyorsunuz. Sanki burası değersizmiş gibi Çarşı'daki bir kültür merkezine aktarıyorsunuz. Yerine gelen pilot Albay Gökhan Özen ismi bundan çok daha mı değersiz? Açıkça deyin ki; 'Bu kültür merkezini Bülent Ecevit ismiyle devretmek istemiyoruz, ismini Çarşı'daki merkezde değerlendirmek istiyoruz' deyin biz de anlayalım. Bülent Ecevit ismi olunca devredilmesi az maruz görülüyor ama ismi Pilot Albay Gökhan Özen ismi verilirse devredilir manasına mı geliyor? diye konuştu. 

Başkan Ünsal, "Bunu zaten açıkladım. Lütfen kayıtlarımızı seyredin. Aynen şöyle söyledim. 'Bülent Ecevit ülke için çok önemli bir siyasetçi. Ülkenin çok kritik dönemlerinde uzun yıllar başbakanlık yapmış bir siyasetçi. Ecevit'in isminin bizden gitmesini istemediğimiz için ismini başka bir kültür merkezine alacağız' dedim. Şehitimizin ismini vermek istedik. Daha az değerli olduğundan değil, şehitlerimize saygı için ismini verdik. Bunu dile getirmek siyaset yapmaktır" diye açıkladı. 

Doğrudan oylamaya sunulan önerge oy çokluğu ile kabul edilerek meclisten geçti. 

AK PARTİ'DEN BÜYÜKŞEHİR VE İZSU'YA 'KAYIP SU' ÇIKIŞI

Önergelerin oylanması sonrası söz alan  AK Partili meclis üyesi Adem Öztürk, CHP'li Evsen'in su krizi ve depreme ilişkin iktidarı eleştiren sözlerine tepki göstererek, "Oturduğu yerden hiç bir şey yapmayıp, bu kadar şeyi yapan merkezi hükümete 'devlet baba hiç birşey yapmadı' diye abesle iştikal ederse bizim cevabımız şu olur. İzmir Büyükşehir Belediyesinde depremsellik gerçeği yok mu? İZBERON ne yapıyor? EGE ŞEHİR Planlama A.Ş. ne yapıyor? Kaç tane konut üretti? diye sordu. 

Öztürk, cep telefonunu işaret ederek "Su konusu ile ilgili cebimde İZSU Genel Müdürlüğü'ne ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay'a atılmış kaç tane mesaj var. Bunlar sokağa akan kayıp kaçak sulara 4 gündür müdahale edilmiyor. Kayıp kaçak konusuna bir el atıp sahip çıkalım". dedi ve CHP'li Evsen'e yanıt olarak, "İlk önce iğneyi kendinize çuvaldızı başkasına batırın" dedi.

TARTIŞMALI TAŞINMAZ DEVRİ YENİDEN GÜNDEMDE

AK Partili Öztürk, konuşmasının devamında, AK Parti Grubu üyeleri Adem öztürk, Hasan Ünal ve Özgür Solmaz'ın tutanağa geçen ret oylarına rağman oy çokluğu ile komisyonlara gönderilen, KENT Karşıyaka Sosyal Tesis İşletmeleri A.Ş. ve Kordelion İşletmeleri A.Ş.’nin SGK borçlarına karşılık iki taşınmazın devrine ilişkin komisyonlardan gelen raporu oylamadan önce gündeme getirdi. 

(Tartışmalara neden olan karar CHP grubunda da tepkilere neden olmuş, CHP’li 13 meclis üyesi 17 Ağustos'ta düzenlenen olağanüstü meclise tepki göstererek katılmama kararı almıştı. Bunun sonucunda yeter sayısı ancak 1 meclis üyesinin katılımıyla sağlanabilmişti.)

AK PARTİ'DEN SORU BOMBARDMANI

Öztürk Başkan Ünsal'a peş peşe sorular yöneltti;

*Şu ana kadar Karşıyaka Belediyesi'nin net borcu; vergi dairesine ne kadardır? Sigortaya ne kadardır? Faizleriyle birlikte güncel borcumuz nedir?

*Bu borçlar hangi yıldan başladı? Hangi belediye başkanı yaptı?

*Siz kendi döneminizin vergi ve sigorta borçlarını ödüyor musunuz?

*Sigorta ve vergi dairesinden hariç üçüncü şahıslara borcu var mıdır? Belediyenin mallarında her hangi bir ipotek, haciz var mıdır?

*Bu borçlarla ilgili geçmiş dönemde çıkan yapılandırma kanunundan yararlandı mı? Yararlandıysa taksit yatırdı mı? Yoksa taksit yatırmamakta direndi mi?

* Şu anda ki Kent A.Ş. de çalışan işçilerimizin ne kadar alacağı var?

* Bu güne kadar İzBB bu güne kadar çeşitli belediyelere çeşitli projeler vasıtasıyla, çeşitli satın almalarla kaynak aktardı. Karşıyaka Belediyesi'le ilgili de tasarrufta bulunarak, belki de ilçe belediyemize ait olan tek asfalt plentimizi İZBETON'a verme kararı aldı. Biz bunu teslim ettik mi? Ettiysek para aldık mı? Belediye hizmet alanı arsamızla ilgili kaynak aktarımı oldu mu? Zübeyde Hanım Mahalle'sindeki taziye eviyle ilgili çıkan hakediş sonucu her hangi bir ödeme oldu mu?

Yani İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden daha önce halen Karşıyaka'da oturan, Karşıyaka'nın bu sorunlarını bilen Sayın Cemil Tugay'dan Karşıyaka Belediyesi'ne her hangi bir destek var mı? Görev sürenizin 3'de 'ini bitirdiniz. O yüzden sizden bu güne kadar yapmadığınız şekilde bu sorulara açık açık yanıt vermenizi istiyorum. 

*Kısa vadede iki kültür merkezimizin devri meclisten bugün geçtikten sonra bizi ne bekliyor? Nasıl bir yol haritası belirlediniz?

CHP'DEN MENEMEN ÖRNEĞİ

Öztürk'e yanıt vermek üzere söz alan CHP'li Sedredil Coşkuner, AK Parti yönetiminde olan Menemen ilçesinde 3 yıl içinde toplam 1 milyon metrekare yer satıldığını vurgulayarak, "Hazine belediyeye devrediliyor., Hazineye de vergi ve SGK borçlarına karşılık veriliyor. Karşıyaka Belediyesi'ne de ait cami, karakol, okul alanları var. Aynı sistemi Karşıyaka'ya da uygulasınlar." dedi. 

BAŞKAN ÜNSAL'DAN AK PARTİ'YE YANIT

Başkan Ünsal’ın açıklamaları şöyle:

Görevi devraldığımda sigorta ve vergi borcu 2 milyar 200 milyon TL'ydi. Bugün ise borç 16 Temmuz itibariyle 3 milyar 632 milyon lira. Her ay yüzde 4,5 faiz ödüyoruz. Karşıyaka, İzmir’de 2023 yapılandırmasından yararlanmayan sanırım tek belediye olabilir. Yapılandırmadan yararlandığınız zaman faizler siliniyor. Bizim ödediğimiz taksit ayda 4.5. Bu borç 2023’te yapılandırmaya girilmediği için oldu. Ben hep sayılarla konuşuyorum. Bu 3 milyar 632 milyon liralık borcun borcun 2 milyar 370 milyonu ana para, 1 milyar 262 milyonu da faizdir bugün itibarıyle.Eeski dönemi ödemeyelim gibi bir sistem yok, mutlaka eskiden ödemeye başlıyorsunuz.

SGK’yı ilk kez 2017’de Kent AŞ’de ödememişiz. Diğer şirketlerin SGK borcunu ilk 2018'de ödememeye başlamışız. Vergi borcu ise ilk olarak 2018’de ödememeye başlamışız. SGK borcu tamamen çalışan sayısı ile alakalı bir şey. 2014 yılında Cevat Durak bırakırken taşeronla birlikte 1749 kişi, 2019 Mart sonunda 2 bin 523 kişi olmuş, 2024 Mart sonunda 2 bin 757 kişiymiş burası, 17 Temmuz itibariyle bizim rakamımız 2 bin 314 kişi. Burada çok emekli olanlar var. Biz bu sene 1 Ocak itibariyle Haziran sonuna kadar 1 milyar 229 milyon giderimiz, gelirimiz de 1 milyar 107 milyon oldu, aradaki fark da kıdem tazminatından doğdu. Bu dönemi kendi imkanlarımızla dengede yürütmeye çalışıyoruz. 

"BU FAİZLE BORÇ ÖDEMEYE İMKAN YOK, YERİMİZDEN KIPIRDAYAMIYORUZ"

Ben 15 sene daha bu görevde kalsam, çok büyük paraları yine bu faizle ödememe imkan yok. En büyük beklentimiz yapılandırmanın çıkmasıdır. Zaten yapılandırma çıktığında bunu ödememe durumumuz olamaz. Ve tabi İller Bankasından her ay gelen miktarda yüzde 36 kesinti oluyor, elimizde kalan miktar personel maaşını ödeyemiyor. Yapılandırma çıkacağına inanıyorum. Ben özel sektörden gelen bir insan olarak kendi vergi veya SGK borcunu bekletmemiş bir insan olarak bana çok ters. Biz bu borcu ödemekle yükümlüyüz. İki kültür merkezi belki çok küçük bir şey olacak. Bir de bizi çok kısıtlatyan şey, tüm mallarımızın üstüne haciz var, Bu yüzden yerimizden kıpırdayamıyoruz.

"MENEMEN GİBİ SATIŞ YAPAMIYORUZ"

Karşıyaka Belediye'sine ait neredeyse tüm malların üzerinde haciz var. Bu yüzden Menemen Belediyesi gibi satış yapamıyoruz. Biz de Menemen gibi satmak istiyoruz ama satamıyoruz, sigortanın taşkın haczi olması bizi zorluyor, faiz ödemekten başımızı kaldıramıyoruz. Personel A.Ş.'nin yüzde 10'u ödenmedi. Kent AŞ'yi de 3 aydır ödemedik. Geldiğimizde de 3 ay ödenmemişti. Bu 3 ayı bir şekilde aşamadık. Zor bir zaman, çalışıyoruz bunun için. Bizim için en hassas konu yapılandırma. Siz de destek verin. Elinizi uzatın yapılandırma için" dedi.

“BÜYÜKŞEHİR’DEN 15 AYDIR GİRİŞ YOK"

Ünsal, Cemil Tugay'dan ilçeye yatırım yapılıp yapılmadığına ilişkin soruya ise, "İzmir Büyükşehir Belediyesin'de de; asfalt plent bizde, Zübeyde hanım bizde, BHZ bizde, her şey bizde, Büyükşehir'de sıkıntılı dönemden geçiyor. Büyükşehir'den şu ana kadar 15 ay oldu bir giriş yok Karşıyaka Belediyesi'ne." sözleriyle yanıt verdi.

 

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.