Dolar 32,3873
%-0.15
Euro 34,7859
%0.13
Altın 2.435,420
%-0.13
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka Meclisi’ne DİSK’in basın açıklaması damga vurdu

Karşıyaka Meclisi’ne DİSK’in basın açıklaması damga vurdu

Karşıyaka Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Birinci Birleşimi’ne, DİSK tarafından yarın yapılması planlanan basın açıklaması damgasını vurdu. Tugay açıklamasında, çalışanların maaşlarının yüzde 80’ini aldığını belirterek, ’'Yarın o arkadaşların ne diyeceğini duymak lazım. Duymadan peşin hükümlü olmayın derim’’ ifadelerini kullandı. Öte yandan, CHP'li belediyelerin İller Bankası’ndan düşük paylar aldığını dile getiren Tugay, AK Partili belediyelere pozitif ayrımcılık uygulandığını ileri sürdü.

  • Ege Postası
  • 01.12.2022 - 19:53

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Karşıyaka Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Birinci Birleşimi, Başkan Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi. 

DİSK’in yarın Karşıyaka Belediyesi önünde çalışanların maaşlarını alamaması sebebiyle düzenleyeceği basın açıklaması meclis gündemine taşındı. 

Baran: DİSK provokasyon mu yapıyor? 

AK Parti Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran açıklamasında, ‘’DİSK’in maaş ve geriye dönük alacaklar sebebiyle belediye binası önünde eylem yapacağını öğrendik. İki ay önce Seher hanım emekçinin hakkını sorduğunda kimse provokasyon peşinde koşmasın demiştiniz. Bu mantığa göre hakkını arayan işçiler ve sendikada provokasyon yapıyor’’ dedi. 

Tugay: Peşin hükümlü olmayın 

AK Partili Baran’a yanıt veren Başkan Cemil Tugay, ‘’Yarın o arkadaşların ne diyeceğini duymak lazım. Duymadan peşin hükümlü olmayın derim. Acaba bugün çok büyük bir problem varmış gibi konuşan insanlar şu anda ne kadar alacak, ne kadar eksik var bu konuda bilgi sahibi durumdalar mı? Ben size söyleyeyim. Kent A.Ş’deki arkadaşlarımız şu an itibarıyla bu ayki maaş ve ikramiyelerinin yüzde 80’ini almış durumdalar. Geçmişe dönük alacakları içerisinde 2021 yılındaki pandemi yasaklarından dolayı ücretsiz izinde olan arkadaşlarımızın çok olduğu aydı ve düşük miktarlarda 2 ikramiye ve 2021 yılından 1 ikramiye alacakları var.  Biz son yaptığımız Toplu İş Sözleşmesinde ikramiyeleri aylık bazda vermeye başladık. Artık yeni ikramiye borcu oluşmuyor. Daha önceden senelerce ikramiye borcu birikiyordu. Artık öyle bir durum yok gecikmeli de olsa her ay ödüyoruz’’ ifadelerine yer verdi. 

Karşıyaka Belediyesi’nin ekonomik durumu üzerinden algı oluşturulmaya çalışıldığına değinen Başkan Tugay, ‘’Diğer belediyelerle karşılaştırdığınız da içinde bulunduğumuz anormal ve zorlayıcı ekonomik kriz tablosu içerisinde biz aslında söylendiği ya da algı oluşturulmaya çalıştırıldığının çok daha altında bir problem yaşıyoruz. Problem yaşamamızın temel nedeni Karşıyaka Belediyesi bugün hak ettiği aylık geliri, İller Bankası’ndan alamıyor. Kasım ayında ekim ayına oranla iller bankası ödemesi yüzde 45 düşürüldü. Bunun bir anlamı olmalı. Bizim sıkıntımızın kaynağında bunun olduğunu bilmelisiniz. Mali İşler Müdürlüğümüzle konuşursanız size rakamsal olarak hepsinin dökümünü verirler. Geçen yılın bütçesinin yüzde 25 ila 30 civarındaki miktarı İller Bankası’ndan bize geldi. Geri kalan paranın nereden geleceği ile ilgili bir bilinmezlik var. Belediyenin emlak vergisi, çöp vergisi, katı atık bedeli var. Bunları topladığınızda bütçeyi karşılamıyor’’ ifadelerini kullandı.

"AK Partili belediyelere pozitif ayrımcılık" 

Özellikle CHP’li belediyelerin ekonomik sorunlar sebebiyle yatırım yapamadığını ve devlet tarafından destek alamadıklarını belirten Tugay, ‘’Bu durum maalesef ülkemizdeki belediyelerin çoğunluğu tarafından yaşanıyor. Ancak bazı belediyeler pozitif ayrımcılık yaşıyor. Bazı yatırımlarını devlet üstleniyor. Menemen, Aliağa, Bergama gibi yerler dahil olmak üzere. Bugüne kadar devlet Karşıyaka’ya ben şu yatırımı yapmak istiyorum dediği ama bizim karşı çıktığımız olmadı. Bize bir teklif gelmedi. İller Bankası’ndan ve Belediyeler birliğinden destek alamadık. Daha önceden tartışma konusu olan SGK vergi borcu ile ilgili olarak biz huzurevinin kamuya geçmesi ile ilgili yazıları yazdık ve cevap bekliyoruz. İnternetten taradım ve İzmir’den ve diğer illerden hemen hemen hepsi AK Partili ve MHP’li belediyeler olmak üzere camiiler ve okullar dahil olmak üzere vergi borcuna sayılacak şekilde devredilmiş. Plan kararına baktığınızda çok değerli olan bir araziyi devretmek istiyoruz ama cevap alamıyoruz. Bunlar adaletsiz ve iktidar tarafında olan belediyelerin lehine olan kararlar’’ dedi. 

"Tarihe düşecek kara lekeler"

Belediyenin hesaplarına ipotek konulmasını seçim çalışması olarak değerlendiren Başkan Cemil Tugay, ‘’ Seçime yaklaştığımız bu dönemde bu kararların seçimle ilgili olduğunu düşünüyoruz. Belediye tarihinde bugüne kadar olmamış olan, her zaman vergi ve SSK borcu olduğu halde, hiçbir zaman alınmamış bir karar şu anda alınmış durumda. Emniyet Müdürlüğüne haciz koymak gibi bir karar. Belediyenin de bir kamu kurumu olduğu unutulmuş durumda. Bunları tarihe düşecek kara lekeler olarak görüyorum. Çalışan arkadaşlarımız biliyorlar ki, biz her şart alında harcamalarımızı gelirlerimize göre ayarlamak ve gelirlerimizde mümkün olan hakkaniyeti sağlamak için azami çaba gösteriyoruz. Her türlü hesabı yapıyoruz. Arkadaşlarımızın çoğunun durumun ne olduğunu kavradıklarını biliyorum’’ dedi. 

"Allah ıslah etsin!"

 İller Bankası’ndan destek alamadıklarını dile getiren ve ekonomik sorunların provoke edildiğini belirten Tugay, ‘’Provokatif bulduğum şey, arka plandaki gerçekleri ifade etmeden ve yeterince bilgi sahibi olmadan işin özünü anlatmadan algı oluşturmak üzere edilen laflar ve kullanılan araçlar. Kimi zaman TV programına yazı yazmak ve detaylı bilgi vermeden bir meclis üyesinin bu konuda konuşmasını talep etmek ya da sosyal medyada bunu çarpıtarak yaymaya çalışmak sadece belediyenin huzurunu kaçırmaya ve çalışanların düzenini bozmaya yönelik çalışmalardır. Buradan sağlıklı bir kamu hizmeti çıkmaz. Herhangi bir noktada israf ve yanlış bir harcama gören ve usulsüz uygulama gören varsa lütfen buyursun. Karşıyaka Belediyesi’nde çalışan herkes halka hizmet ediyor, az parayla çok iş yapıyor kimseden de yardım almıyor, alamıyor. Ne bankadan, ne İller Bankası’ndan destek alabiliyor. Bu şartlar altında teşekkür edilmesini beklerim. Bu sorunların sorumlusu belediye yöneticileri ve siyasi iradesi değil. Sorumlu dışarıdan belediyeye imkansızlıkları taşıyan ve olduğundan fazla her şeyi göstermeye çalışan insanlardır. Bunlarla ilgili söyleyeceğim tek şey Allah ıslah etsin!’’ dedi. 

Baran: Kaç kişi KENT A.Ş. çalışanı olarak maaş almaktadır?

AK Parti Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi  Baran, KENT A.Ş işçilerinin belediye işlerinde çalıştırıldığını meclis gündemine getirerek Tugay’ın cevaplaması istemiyle sorular sordu. Baran açıklamasında, ‘’Personel sayısı olarak İzmir’in en çok çalışanı bulunan bir kaç belediyesinden biri olan Karşıyaka Belediyesi’nde Kent A.Ş çalışanlarının şirket yetki ve görev sahası dışında çalıştırıldığına dair şikayetler alıyoruz. KENT A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı da olduğunuz için doğrudan size soruyorum. bu şirketin bünyesindeki iştiraklerin norm kadro sayısı nedir? Norm kadrolarının üstünde kaç kişi KENT A.Ş. çalışanı olarak maaş almaktadır? Karşıyaka belediye binasında görev yapan KENT A.Ş çalışanları var mıdır? ‘’ dedi. 

"Burada istismar var gibi bir yaklaşımı reddediyorum"

Baran’ın sorularına cevap veren Tugay, ‘’KENT A.Ş. norm kadro üzerinden çalışan bir kurum değil. İhtiyacı ve açtığı tesisler oranında yeni çalışanlar alabilir, bir kısıtlaması yok. Bizden önceki dönemde taşeron işçilerin taşeron hallerinin giderilmesi için bir karar alınmış ve belediye şirketlerine taşeron işçilerin nakli söylenmiş. Belediyenin bir şirket kurması ya da şirketlerinden birini bu iş için kullanması ve taşeron işçilerin buraya alınması kararı aktarılmış. Belediyeler hangi şirketleri bu amaçla kullanacağı ile ilgili özgür bırakılmış. Bizde de personel A.Ş şirketi kurulmuş ve KENT A.Ş’nin içerisinde taşerondan belediyede çalıştırılmak üzere oraya geçişini izin alınarak bir sistem kurulmuş. Biz geldiğimizde bu sistem vardı. Dolayısıyla kafa karışıklığının altında yatan konu budur. KENT A.Ş’nin ihityaçlarının dinamik ve mevsimsel olduğu, zaman zaman belediyenin çalışmalarında kesişmeler olduğunu ve ortak çalışma alanları olduğunu ifade ediyoruz. Burada istismar var gibi bir yaklaşımı reddediyorum. KENT A.Ş’nin çalışanları kamu hizmetinde çalışıyor. Bu arkadaşlarımız yine belediye hizmetinde görev yapıyorlar. KENT A.Ş’de bir kamu kurumu ve özel ortağı yok. Dışarıdan herhangi birisine para kazandırmıyor. Kadro ile ilgili söylediğiniz şeyin cevabı bu’’ dedi. 

Baran: Çalışanın başına bir iş gelirse...

Baran, KENT A.Ş çalışanlarının belediye işlerinde iş kazası geçirmeleri durumunda iş kazası olarak bakılıp, bakılmayacağını sordu. Baran açıklamasında, ‘’KENT A.Ş çalışanlarıyla sözleşme yaparken KENT A.Ş’nin dışında da çalışma yapacakları bu sözleşmeye ekleniyor mu? KENT A.Ş çalışanın başına belediye binası içerisinde bir kaza gelirse bu arkadaşımız iş kazası olarak hastaneye gidebilecek mi, ortada mı kalacak? ‘’ dedi. 

Tugay: KENT A.Ş kamuya ait bir şirket 

Ben onun cevabını verdim. Sözleşmede vasfı ve ne iş yapabileceği belli. Bu iş bazen belediyenin zorunlu ihtiyaçları nedeniyle geçici olarak olabiliyor. Neticede bunu zaten işçiler onaylıyor ve bilgisi dahilinde yapılıyor. Kafa karıştırıcı gibi görünen şu, KENT A.Ş deyince insanların kafalarında cafe ve restoranlar canlanıyor. Oysa pek çok farklı amaçla da bu arkadaşlarımız yine KENT A.Ş’nin personeli olarak belediyenin hizmetlerinde çalışabiliyorlar. KENT A.Ş’nin belediyeden ayrılmaz bir parçası olduğunu bilmek lazım. Kamuya hizmet eden bir şirket. Biz belediyeyi nasıl kar amaçlı işletmiyorsak, KENT A.Ş’yi de öyle işletmiyoruz. 

Öte yandan, Çarşı önergesi, Çarşı tadilatı tamamlanmadığı ve esnaf ile detaylı görüşmeler tamamlanamadığı için sonuçlandırılmadı. CHP grubu , önergenin hukuk, esnaf ve sanatkarlar Pazar yerleri komisyonlarına tekrar havalesini talep etti.

Baran: Önerge havada kalabilir 

AK Partili Ahmet Uğur Baran, ‘’Çarşıda tamamlanmayan çalışmaların bir ay sonra bitmeyeceği belli önerge havada kalabilir. Bununla ilgili farklı bir yol mu izlesek? Geri çekip tadilat bittikten sonra mı önerge verilirse daha iyi olur’’ dedi.
Tugay: Çarşıda düzeltilmesi gereken şeyler olabilir 

Başkan Cemil Tugay ise yanıt olarak, ‘’Çarşı tadilatı devam ederken belki düzeltilmesi istenecek şeyler olabilir. Bunların aksamaması için beklememiz iyi olmaz. Yapılan tadilatı etkileyecek şeyler çıkabilir’’ ifadelerini kullandı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.