Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karayolları Laka Köyü ısrarından vazgeçmiyor!

Karayolları Laka Köyü ısrarından vazgeçmiyor!

Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları arasında krize yol açan Bornova Laka Köyü'nde yer alan 107 dönümlük araziyle ilgili son sözü belediye söyleyecek. Karayolları'nın mahkemelik olan ve tapusu belediyeye ait eski mera arazisine ilişkin itirazları önümüzdeki ay belediye meclisinde değerlendirilecek. Karayolları Laka Köyü ısrarından vazgeçmiyor!

  • Ege Postası
  • 29.12.2016 - 13:35

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin belediye hizmetlerinde kullanmak ve şantiye kurmak üzer satın aldığı Bornova Ergene Mahallesi sınırlarında Laka Köyü’nün girişindeki 107 dönümlük eski mera arazisiyle ilgili çıkmaz bitmek bilmiyor.

Mahkeme kararı ile mülkiyeti belediye lehine tescillenen söz konusu arazi için ısrarından vazgeçmeyen Karayolları Bölge Müdürlüğü yerel idarenin planlarına itiraz ederken, bakanlık ve belediye arasında plan çıkmazı yaratan alanla ilgili süreç önümüzdeki aylarda netlik kazanacak.

MAHKEMELİK ARAZİDE SON SÖZ BÜYÜKŞEHİR'İN

Bornova ilçesi Ergene Mahallesi'nde mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan, ancak daha sonra mera vasfından çıkartılarak Hazine tarafından tapusu iptal edilen 107 dönüm büyüklüğündeki otoyola komşu arazi kurumlar arasında paylaşılamıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın resmi tesis alanına çevirdiği, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ise belediye hizmet alanı ilan ettiği alan için plan krizi yaşanırken, anlaşma sağlanamaması üzerine süreç üst üste mahkemeye taşınmıştı.  

KARAYOLLARI KENDİ YERİNİ SATTI, BELEDİYENİN ARAZİSİNE TALİP OLDU

Özelleştirme İdaresi’nin Bornova Ağaçlıyol’da bulunan Karayolları 2'inci Bölge Müdürlüğü’ne ait hizmet binası ve idari tesislerin bulunduğu alanın satılmasına dair aldığı kararla kriz yeni bir boyut kazandı. Satış süreci ile birlikte yeni yer arayışına giren Karayolları Laka Köyü'ndeki araziye talip oldu.  Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediye hizmetleri için yerel idarenin kullanımına ayrılan arazinin Karayolları'na tahsisi için yeni plan hazırladı. Ancak plan değişikliğine itiraz eden Bornova Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi konuyu mahkemeye taşıdı.

BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ PİRİNCE GİDERKEN EVDEKİ BULGURDAN OLDU

Sürecin devamında eski mera alanında çok katlı yapılaşmanın önünü açan ve Karayolları tarafından yeni bölge müdürlüğü, hizmet binaları ve şantiye tesisleri inşa edilmesi planlanan araziye ilişkin planlar mahkeme tarafından iptal edildi. Böylece Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesi yargı tarafından haklı görülürdü. Karayolları Bölge Müdürlüğü ise özelleştirilen Ağaçlıyol'daki mevcut tesislerin yer aldığı alana dair satış işleminin iptal etmesiyle ikinci kez darbe yedi. Mahkemenin kamu yararına aykırı gördüğü satışın iptaliyle birlikte şoka uğrayan kurum, talip olduğu 107 dönümlük araziye ilişkin imar planları da İzmir 5'inci İdare Mahkemesi tarafından ikinci kez iptal edilince adeta ortada kaldı.

İTİRAZLAR MECLİSTE KARARA BAĞLANACAK

Yaşanan çıkmazla birlikte mahkeme tarafından haklı görülen İzmir Büyükşehir Belediyesi, yargıdan gelen karar doğrultusunda Laka Köyü'ndeki arazi için yeniden düzenlemeye gitti. Büyükşehir Belediyesi, imar planlarında eskiye dönerek iki parseldeki toplam 107 dönümlük araziyi bir kez daha belediye hizmet alanı ve yeşil alan ilan etti. Karayolları değişikliğe itiraz ederek Laka Köyü'ndeki ısrarına devam ederek alanın kendisine tahsisi için değişikliğin iptalini istedi. Mahkeme engeline takılan Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün itirazları Ağaçlıyol'daki resmi tesis arazilerinde satış dedikodularını alevlendirirken, gözler ise belediye çevrildi. Kurumun imar planlarına ilişkin itirazları önümüzdeki ay belediye meclisinde görüşülerek karara bağlanacak.

DEVLET ARAZİLERİ SATILIYOR, KURUMLARA YER BULUNAMIYOR

Öte yandan, devletin üst üste yapılan plan değişiklikleriyle başta eski SEKA Fabrikası, Karayolları Bölge Müdürlüğü Tesisleri, Fenni Muayene İstasyonu gibi kıymetli arazileri başta olmak üzere sayısız alanı yapılaşmaya açarak özelleştirme yoluyla sattığı ilçede, kendi kurumuna yer bulamaması dikkat çekti. 2007 yılından bu yana taşınması gündemde olan bölge müdürlüğü için bir türlü yeni yer bulunamazken, eldeki tesislerini satması ise kent gündeminde uzun süren tartışmalara yol açmıştı.

BAŞKAN KOCAOĞLU TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Daha önce bakanlık tarafından yapılan işlemlere tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Laka Köyü'ndeki söz konusu arazinin belediyenin hakkı olduğunu duyurmuş ve konuya ilişkin yaptığı açıklamada ise şunları dile getirmişti: "Orası Büyükşehir Belediyesi’nin malıdır. Hazine Müsteşarlığı bize dava açtı. Sonra ‘Burası mera’ dedi. Mera davasını kazandığı için orayı terk ettik. Mera vasfındaki yerimi hazine önce alıp, sonra mera vasfından çıkardıktan sonra Karayolları'na veya şahsa verirse benim orada otomatik olarak hakkım doğar. Ben tapulu araziyi ‘Mera’ diye kaybettim. Mera vasfı kalktı, o zaman benim tapum gelecek. Oraya bir şey yapamazlar. Benim hakkımdır. Ben tasfiye ettim. Oraya şantiye binası yapacaktım. Dava kazanılınca elimiz önümüzde kaldık. Tapumuz var. Tapu geçerliyse mülkiyet varsa, mera diye kaybettiğim yeri karayolları ‘Şantiye’ diye planlarsa gidip mahkemeden orayı üzerime kaydettiririm. Bizim orada çalışmalarımız oldu. Kaç defa gittim ben oraya. Bölgeyi çok iyi biliyorum."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.