
Kahramanmaraşlı çiftiler aflatoksin konusunda bilgilendiriliyor
Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisleri, Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (Tar-Gel) kapsamında köylerde çiftçilere yönelik eğitim faaliyetleri yürütüyor. Çalışmalar kapsamında merkeze...
- Ege Postası
- 04.10.2013 - 12:40
Çalışmalarla ilgili bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür İhsan Emiralioğlu, Türkiye’nin en iyi kırmızı acı biberinin Maraş ve çevresinde yetiştirildiğini belirtti. Biber üretiminin Kahramanmaraş ekonomisine büyük katkı sağladığını anlatan Emiralioğlu, “Kahramanmaraşımızın dünya çapında tanınmış ürünlerinden biride kırmızıbiberdir. Türkiye'nin her tarafında aranılan özelliklere sahiptir. İlin iklim ve arazi yapısı, bol soğuk su kaynaklarının olmasından dolayı Türkiye'nin en iyi kırmızı acı biberi Kahramanmaraş ve çevre illerde yetiştirilmektedir. Kırmızıbiber baharat olmasının yanı sıra beslenmede de son derece önemli bir gıda maddesidir.” dedi.
Türkiye’nin kırmızı pul biber üretiminin yüzde 75’inin Kahramanmaraş ve çevre illerde üretildiğini hatırlatan Emiralioğlu, biberin alfatoksin oluşumuna fırsat vermeden kısa sürede kurutulması gerektiğini aktardı. Biberin parçalara ayrılarak çekirdeğinin çıkartılıp kurutulması gerektiğini kaydeden Emiralioğlu, üreticilere şu tavsiyelerde bulundu: "Biberi ikiye, üçe parçalayıp, çekirdek evini çıkartarak kurutulduğunda, normalde 10 gün olan kuruma süresi, 3 ila 4 güne inmektedir. Bu yöntemle, birinci günün sonunda nem oranı, artık aflatoksin’in gelişemeyeceği bir düzeye düşmektedir. Bu şekilde kurutmak sorunu önemli ölçüde azaltacaktır."
Yorum Yazın