Dolar 32,4865
%0.15
Euro 34,8503
%0.31
Altın 2.440,360
%0.07
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘K Alanları’ meclis gündeminde: Odalar dava açmaya hazırlanıyor

‘K Alanları’ meclis gündeminde: Odalar dava açmaya hazırlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı son oturumu Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda, pandemi nedeniyle uzun süre kepenkleri kapalı kalan kahvecilere bin 250 liralık nakdi destek verilmesine karar verildi. Oturumda ayrıca, depremde evleri hasar gören vatandaşların evlerinin yeniden inşasında hak kaybını önlemeyi öngören ‘Plan Notlarına’ TMMOB’ye bağlı odaların dava açmaya hazırlandığı sözleri damgasını vurdu. Mecliste ayrıca 1 Mart’taki olağanüstü Belediye Meclisi toplantısında aldığı riskli yapıların dönüşümünü etkileyecek düzenleme kararının ardından ilk adım Bayraklı Belediyesi’nden geldi. Bayraklı Belediye Meclisi tarafından hazırlanan imar planı notu CHP, AK Parti, MHP ve İYİ Parti’nin oy birliğiyle kabul edildi.

  • Ege Postası
  • 12.03.2021 - 20:57

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı son oturumu Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. Tüm kararların oy birliği ile alındığı meclisin açılışında ise geçtiğimiz oturumda yaşanan söz verme tartışmaları devam etti.
Oturum başlangıcında İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı dolayısıyla bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi ve ardından İstiklal Marşı okundu. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Özuslu günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı ve “Bugün bu anma Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer tarafından da şu anda Konak Meydanı’nda icra edilmektedir. Her Cuma olduğu gibi bugün de İstiklal Marşımızı okuyarak İstiklal Marşımıza olan saygımızı göstermiş oluyoruz. Ayrıca bugün 12 Mart 1972 darbesinin de yıl dönümü. Darbenin hiçbir türlüsüne göz yummayacağız. Bir daha milletimizin böyle bir şey yaşamamasını diliyorum” dedi.

“ÖZÜR DİLEMENİZİ BEKLİYORUM”

Gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce söz alan AK Partili Hüsnü Boztepe, önceki oturumda Özuslu’nun kendisine söz verilmediğini hatırlatarak, “Geçtiğimiz meclisteki tavrınız 12 Eylül cuntasını hatırlatan bir tavırdı. Çarşamba günü sadece Miraç Kandiliyle ilgili Hıdır arkadaşımız konuşma yapacaktı. Ben de kalkıp birkaç cümle konuşacaktım. Ama siz duymanıza rağmen bana söz vermediniz. Biz, çocukken top oynardık. Mahallede birinin topu olurdu 29 kişinin olmazdı. Topu olan kuralları koyardı. Ne orası sizin mülkünüz ne de biz oyun oynayan çocuklarız. Siz eğer söz istersek bize vermek durumdasınız. Fakat siz ben söz istememe rağmen bana söz vermediniz. Ben bunu size yakıştırmadım. Burada, sadece benden değil tüm arkadaşlardan özür dilmenizi bekliyorum. Bu bugün bana yapıldı öbür gün başkasına yapılır. Bu ayıp” dedi.

“DEMOKRATİK BİR ŞEKİLDE DAVRANMAYA DEVAM EDECEĞİM”

Boztepe’nin sözlerine yanıt veren Özuslu, konuşmasında Boztepe’nin konuşurken parmak sallamasını eleştirdi ve demokratik yönetim vurgusu yaptı. Özuslu, “Öncelikle parmak sallayarak mecliste konuşursanız bunu kabul etmem. İkincisi, hatırlatsanız o gün biz aslında gündem dışı konuşmalarımızı başa aldık. Görüşmelerden sonra kimlere söz vereceğimi ve oylamaya geçeceğimi söyledim. Eğer yapılan görüşmelerde ir eksiklik hasıl olmuşsa ben o konuda sorumluluğu üzerime almaya hazırım. Ama biz yeterince hatta fazlasıyla tartıştık. Eğer o anda gündem dışı madde ile ilgili konuşma yapmayı düşünen bir arkadaşımız bunu önceden söyleseydi duymamış olabilirim. Eğer kandil kutlansaydı ben mutlu olurdum. Biz demokratik teamüller gereği yönetiyoruz meclisi. Sözü kısıtlamamaya ve demokratik teamüllere uymak için gereken azami çabayı gösteriyoruz. Eksiklikler elbette ki olacak Ben o açıdan müşteriyim. Demokratik bir şekilde davranmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

“BÖYLE YOL KAZALARININ OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Özuslu’nun ardından konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Amacım yeniden usulleri tartışmaya açmak değil. Aslında burada birini suçlamak ya da suçlamamak adına konuşma yapılmadı. Biz buna yol kazası diyebiliriz. Biz o gün gündem maddesi üzerine konuştuk ve ardından yine gündemde e olan gündem dışı konuşmaların biraz hızlı geçildiğini gördük ve o konuda uyarı yaptık. Hüsnü Bey bu konuda söz almak istedi. Yoksa biz buradaki arkadaşlarımızın ne kadar demokratik davrandığını biliyoruz. Ama burada her meclis üyesi arkadaşımızın her konuyla iliği söz alma ihtiyacı duyduğunda zamana ve günün anlam ve n-önemine bakılmaksızın bu sözün verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü biz İzmirlilerin oylarıyla seçilmiş olan ve onların adına konuşan kişileriz. O gün Hüsnü Bey de Hıdır bey de bu yüzden söz istedi. Gündem dışı konuşmalar genellikle sonda oluyor. Biz bundan sonra böyle yol kazalarının olmayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“ÖNEMLİ OLAN NİYET”

Konuya dair söz alan ve demokrasiye ilişkin söylenen sözlerden alıntı yaparak konuşmasına başlayan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, katılımcı ve çoğulcu demokrasi örneği gösteriyor. Evet hatalar olabilir ama iyi niyet de çok önemli. Ama şunu söyleyeyim. O gün tartışılan gündem maddesi birinci maddeydi. Biz o maddeyi tartıştık ve siz grup başkanvekillerine söz verip kapatacağınız söylediniz. Bu gündem dışı konuşma talebi değildir. Belki de bu anlamda bir karışıklık oldu. Önemli olan niyet” dedi.

İZFAŞ’IN BÜTÇESİNDE ARTIŞ

Gündemde yer alan ve İzmir Büyükşehir Belediye İştiraki olan İZFAŞ Şirketi’nin bütçesinde 89 milyon  980 bin 668 lira artış öngören gündem maddesi meçli üyelerinin oylarına sunuldu.
Gündemde, “Belediyemizin iştiraki olan İZFAŞ A.Ş.’nin 04/03/2021 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısında şirket sermayesinin 162.509.360,00-TL'den 45.000.000,00-TL arttırılarak; 207.509.360,00-TL’ye çıkarılmasına karar verilmiş olup, alınan karar doğrultusunda, Belediyemizin İZFAŞ A.Ş. içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için, payına düşen (%99,95704'üne tekabül eden) 44.980.668,00-TL’lik rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışına iştirak edilmesi” ifadeleriyle yer alan önerge oy birliği ile kabul edildi. 

KAHVECİLERE NAKDİ DESTEĞE OY BİRLİĞİ

Oturumda ayrıca, bir önceki mecliste gündeme gelen, ‘Acil’ kayıyla Bütçe, hukuk ve Esnaf komisyonlarına havale edilen ve pandemi süresine uzun bir süre faaliyet gösteremedikleri için ekonomik olarak büyük sıkıntılar yaşayan kahveci esnafına nakdi destek konusu yeniden gündeme geldi. 

Kahvecilere bin 250 lira nakdi destek yapılmasının öngören ve “İzmir Kahveciler Odası'nın 03/03/2021 tarihli ve 82042 sayılı dilekçesine konu, 20/11/2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı genelgesi ile işyerlerinin kapatıldığı ve birçok esnafın zarar görmesi nedeniyle Belediyemizce nakdi yardım yapılması talep edilmiş olup; 699 esnafımızın her birinin adına 1.250,00- TL nakdi yardım yapılması ve yapılacak bu desteğin Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı Sosyal Yardımlar Şube Müdürlüğüne ait ilgili bütçe kodundan karşılanmasının; “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi içeriğinde zorunlu olarak fiili kapalı olduğu dönem dikkate alınarak İBB Sosyal Yardım Yönetmeliğinin 4. madde (m) fıkrası, 6. madde (c) ve (d) fıkrası içeriğinde hukuken bir sakınca görülmemekle” ifadeleriyle gündemde yer alan önerge, tüm meclis üyelerinin ‘kabul’ oylarıyla oy birliği ile kabul edildi. 

ÖĞRENCİLERE 23 NİSAN HEDİYESİ

Oturumda ayrıca, bir önceki mecliste görüşülmek üzere gündeme gelen ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında 6-15 yaş arasındaki öğrencilerin 17-25 Nisan tarihlerinde İzmir Doğal Yaşam Parkı’na ücretsiz girmesini öngören önerge oy birliği ile kabul edildi.

SÖZ HAKKI MECLİSİ YİNE GERDİ

Gündemde yer alan ve Seferihisar’da bulunan bazı bölgelerin 1/25000 ve 1/100000 binlik planlarının birbirleri ile uymaması üzerine başlayan konuşmalarda birçok meclis üyesi söz aldıktan sonra meclis başkanı Özuslu’nun konunun özü anlaşıldığı için daha fazla tartışılmasına gerek olmadığını ve oylamaya geçeceğini ifade etmesi üzerine AK Parti grubundan sesler yükseldi.

İlgili madde üzerine konuşan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız’ın ikinci kez konuşması üzerine Özuslu, “Zaten bir çok uzun konuştunuz. Şimdi ikincisini istiyorsunuz. Biz de daha fazla tartışılmasın diyoruz” dedi.

Yıldız’dan Özuslu’nun sözlerine ise; “Komisyon üyesi olarak konuşma sürem ve hakkım var” yanıtı geldi.

 “ODALAR DAVA AÇAMAYA HAZIRLANIYOR”

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1 Mart tarihinde olağanüstü toplanmış ve depremde zara gören yapıların hak kaybı olmaksızın yeniden inşasını öngören ‘Plan Notlarını’ oy birliği ile kabul etmişti. İlgili notların kabulüyle birlikte ilçe belediyelere sınırları içerisindeki ‘K Alanlarını’ belirleme görevi veriliş ve ilçe belediyeleri ivedilikle konuyu meclis gündemlerine getirmişlerdi. 

Bayraklı Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısında ilgili konu gündeme getirilerek ilçe sınırları içerisindeki ‘K Alanlarıyla’ ilgili kararı vererek Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdi. 

İlçe sınırlarındaki ‘K Alanlarına’ ilişkin gündem maddesi oturumda görüşüldü. Gündemde “Bayraklı Belediye Meclisinin 05/03/2021 tarihli ve 41 sayılı Kararı ve Belediye Meclisimizin 01/03/2021 tarihli ve 05.196 sayılı Kararı ile uygun görülen; İzmir ili genelinde 30/10/2020 tarihinde meydana gelen deprem sonucunda 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 01/01/1998 tarihinde yürürlüğe giren “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik” öncesinde ruhsat alarak yapılmış yapılar veya 6306 sayılı Yasa kapsamında riskli yapı olarak belirlenen yapıların dönüşümüne ilişkin yapılacak plan ve uygulama çalışmalarında uyulacak usul ve esaslar kapsamında tespit edilen “Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alanlar (K)” sınırı ve bu alanlarda yapılacak uygulamalara yönelik iş ve işlemleri belirleyen, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Notu önerisinin oybirliği ile uygun bulunduğu” ifadeleriyle yer alan önerge, oy birliği ile kabul edilirken konuya ilişkin TMMOB’ye bağlı odalar üzerinden yeni bir tartışma başlatıldı.

İlgili gündem maddesi üzerine söz alan Yıldız, odaların ‘Plan Notlarına’ dava açma hazırlığında olduğunu söyledi ve planlarda kamu yararı olduğuna dikkat çekerek, “Bu meclis, samimiyetle bu konuda tarih karara oy birliği ile imza attı. Ciddi bir bürokratik çalışma yürütüldü. Ancak bir duruma tekrar farkındalık oluşturmak istiyorum. O da odalarımızın bu plan notları üzerindeki ileride ortaya koyacakları eylemler. Çünkü depremzedeler bir platform kurdu. Buradaki inşaların beklediği tek şey depremde hasar görmüş binaları aynı ölçülerde yeniden inşa etmek. Ancak, odalarımız ne hikmetse bu planla ilgili dava hazırlığı içerisindeler. Biz bu birlik ve beraberliği kamuoyuna taşımak zorundayız. Mevzuatlar birtakım eksikleri getirebilir. Ama bizim bununla ilgili çıkan konuda omuz omuza durmaya devam etmemiz gerekiyor. Şehir plancıları odamızın bu konuda bir hazcılıkta olduğunu duyuyoruz. Umarım ki sadece duyumda kalır. Kamu yararından bahsediyorlar. Bu planlar kamu yararıdır. Aynı şekilde Mimarlar Odası’ndan bir beklentim var. O da şu: Her biri ekonomik koşullarda evlerini yenilemek istiyorlar. Mimarlar Odası yer açıklaması yapacağına planlarını hazırlayanlara ekonomik katkı koysun. Aynı şekilde İnşaat Mühendislerinden de bu binaların denetlenmesi hususunda destek bekliyoruz. Belki içimize sinmeyen ve mevzuata aykırı olan bazı noktalar olacak. Ama bu planlar bir zaruriyettir. Yani Şehir Plancıları Odası’nı anlamakta cidden zorlanıyorum. Odalar buyursunlar gelsinler. Biz planları müzakere etmeye hazırız. Odalardan ricamız K bölgeleri ile ilgili planlara davalarla eğil planları iyileştirmeyle ilgilensinler” diye konuştu.

İlgili gündem maddesi hakkında söz alan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, ‘K Alanlarına’ ilişkin kararın meclisten oybirliği ile geçtiğine dikkat çekerek, odaların kamu yararına olacak bir konunun karşısında durmayacaklarına inandığını söyledi ve “Bir noktanın altını çizmekte fayda var. Odaların karşısında bir duruş sergilemeye kendimizi bugünden kurgulamanın anlamı yok. Biz geçen hafta depremzede yurttaşlarımızla birlikte odalarla bir araya geldik. Onların endişeleri var. Haklı oldukları ve olmadıkları yerler olabilir .Bugünden onlar karşımızda olacakmış gibi onlara cephe açmanın bir faydası olacağını düşünmüyorum. Kentle ilgili bir sorunla ilgi odaların tedbir almaları ve araştırma yapmaları çok doğal. İnanıyorum ki planların askı sürecinde herhangi bir itiraz olmayacak. Ben buradan tüm vatandaşlarımızın yanında olacağımızı tekrar söylüyorum” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.