Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmirli tüketicinin kayıp-kaçak zaferi

İzmirli tüketicinin kayıp-kaçak zaferi

Elektrik faturalarında tüketicilerin canını yakan ve uzun süredir tartışmalara yol açan kayıp kaçak bedelleriyle ilgili yargıdan sevindiren haber geldi. Bedele itiraz eden İzmirli bir vatandaş açtığı dava sonucunda yedi yıl geriye dönük ödeme alacak. Elektrikte yargı müjdesi

  • Ege Postası
  • 07.12.2016 - 12:39

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'de bir tüketici, Gediz Elektrik Perakende Şirketi'nin faturalara yansıttığı kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedellerine itiraz ederek kendisinden haksız yere para alındığı gerekçesiyle konuyu mahkemeye taşıdı. Davanın sonucunda gülen taraf ise tüketici oldu.

İzmir'de yaşayan Nimet Menekşe isimli tüketici, Gediz Elektrik Perakende Şirketi'nin faturalara yansıttığı kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedellerinin tahsiline ilişkin itirazda bulunarak iptal davası açtı. Karşıyaka Kaymakamlığı Tüketici İlçe Hakem Heyetine başvuruda bulunan Menekşe, 2007-2015 yılları arasında faturasına yansıtılan bu bedellerin tarafına ödenmesini istedi. Yapılan başvuruyu değerlendiren İlçe Tüketici Hakem Heyeti, Nimet Menekşe lehine karar verdi. Kararda, Gediz Elektrik Perakende Şirketi'nin, tüketicinin faturasına yansıttığı kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedellerini geri ödemesini istedi. Ancak şirket, karara itiraz ederek İzmir 4'üncü Tüketici Mahkemesi'ne dava açtı.

ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETİ DAVAYI KAYBETTİ

Gediz Elektrik Perakende Şirketi'nin açtığı davada ise şirket haksız görüldü ve vatandaşın lehine karar çıktı. Mahkeme, Karşıyaka Kaymakamlığı Tüketici İlçe Hakem Heyeti tarafından verilen kararı haklı bulurken, tüketiciden haksız bedel alındığına hükmetti. Mahkeme kararı taraflara tebliğ edilirken, tüketiciden alınan bedellerin geri ödenmesi istendi. Ancak, İzmir 4'üncü Tüketici Mahkemesi'nin kararına da itiraz eden şirket, temyiz yolunu seçti.

TÜKETİCİ PARASINI GERİ ALACAK

Nimet Menekşe'nin avukatı Muradiye Savran Kavut, şirketin parayı ödeme süresini uzatmak için temyize götürdüğünü belirterek, kararı icra takibine koyduklarını açıkladı. Menekşe ise, tüketicilerden haksız yere alınan bu ücretler karşısında vatandaşların tepkisini ortaya koymasını istedi. Herkesin hakkını araması gerektiğini vurgulayan Menekşe, tüketicilere 'Cesur olun' mesajı verdi. Mahkeme kararına göre, Gediz Elektrik Perakende, Nimet Menekşe adlı vatandaşa 362 lirayı faizi ile birlikte ödeyecek.

YARGITAY'IN EMSAL KARARLARI VAR

Gelişmelerle ilgili açıklamada bulunan Avukat Muradiye Savran Kavut şunları söyledi: “Vatandaşlar önce ayrıntılı fatura dökümünü alacak, daha sonra bağlı bulunduğu Tüketici İlçe Hakem Heyeti'ne, Gediz Elektrik Perakende Şirketi'nin parayı iade etmesi için talepte bulunacak. Orada bir tespit yapılıyor. Ona göre işlemler yürütülüyor.” Elektrik dağıtım şirketlerinin yaptığı uygulamanın yasaya aykırı olduğunu dile getiren Avukat Kavut, kayıp-kaçak bedellerine dair emsal Yargıtay kararları olduğunu hatırlatarak, tüketicilerin haklarını arama noktasında kararlı davranmaları yönünde tavsiyede bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.