Dolar 38,7234
%0.29
Euro 43,4641
%-0.15
Altın 4.083,570
%-0.5
Bist-100 9.279,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmirli TED Koleji öğrencilerinden uluslararası başarı

İzmirli TED Koleji öğrencilerinden uluslararası başarı

İzmir TED Koleji öğrencileri tarafından geleneksel plastikten çevre dostu alternatifine geçiş, çevre koruma hedefleriyle uyumlu sürdürülebilir ve uzun ömürlü bir çözüm üreten lise öğrencileri, doğaya zarar vermeyen ve ekolojik dengeyi korumaya yönelik olarak geliştirilen bir proje oluşturdu. Avusturya Havayolları başta olmak üzere, havayolu şirketlerinin dikkatini çeken proje, uluslararası şirketler tarafından desek gördü. Havacılık sektörünün atık yükünü azaltmaya yönelik oluşturulan proje TED İzmir Koleji Genç Sürdürülebilirlik Liderleri Defne Mey Dilsiz ve Mira Pelen, Sügep Eğitimleri kapsamında yürüttükleri “ mycelium project” ile Paris’te düzenlenen Gezegen İçin Çözümler Zirvesi “ Change Now Summit” etkinliğinden başarı ile döndü.

  • Ege Postası
  • 07.05.2025 - 14:28
  • Güncelleme: 07.05.2025 - 16:40

EGEPOSTASI- İzmir TED Koleji öğrencileri tarafından geleneksel plastikten çevre dostu alternatifine geçiş, çevre koruma hedefleriyle uyumlu sürdürülebilir ve uzun ömürlü bir çözüm üreten lise öğrencileri, doğaya zarar vermeyen ve ekolojik dengeyi korumaya yönelik olarak geliştirilen biyo bazlı malzemelerden bir yenisi olan miselyum mantarı ile organik ve doğaya karışabilen bir madde olması sebebiyle doğaya bırakıldığında hiçbir zarar vermeden toprağa hızlıca karışabilir olmasını kullanarak, biyobozunur malzemeden üretilen yenilikçi bir yemek kutusu (lunchbox) geliştirme hedefindeler. 

TED İzmir Koleji Genç Sürdürülebilirlik Liderleri Defne Mey Dilsiz ve Mira Pelen, Sügep Eğitimleri kapsamında yürüttükleri “ mycelium project” ile Paris’te düzenlenen Gezegen İçin Çözümler Zirvesi “ Change Now Summit” etkinliğinden başarı ile döndü.

Dünya genelinde 4000 başvuru arasından Sergilenmeye değer 300 proje arasına seçilen proje aynı zamanda Değişim Tohumları Programına seçildi

Havacılık sektörünün atık yükünü azaltmaya yönelik olarak biyoçözünür bir malzeme olan Mycelium bazlı lunch box tasarımı ile özellikle Avusturya Havayolları başta olmak üzere, havayolu şirketlerinin dikkatini çeken proje Haziran ayında İstanbul’da düzenlenecek Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Kongresi (GSDCONGRESS 2025) de de Sügep Genç Sürdürülebilirlik Liderleri tarafından sunulacak.

"Soru değil, sorun çözüyoruz" mottosuyla hareket eden dikkat çekici bir projeyle, havacılık sektörünün atık problemine sürdürülebilir bir çözüm sunma hedefiyle yola çıkan bu genç liderler, biyobozunur malzemeden üretilen yenilikçi bir yemek kutusu (lunchbox) geliştirmek için laboratuvara girdiler.

Bu projenin amacı, havacılık sektöründe sıklıkla kullanılan plastik kapların yerine, çevreye zarar vermeyen biyobozunur seçenekler sunarak sektördeki atık yükünü azaltmaktır. Proje, gençlerin sürdürülebilir gelecek için yaratıcı ve etkili çözümler üretme kapasitelerini gözler önüne seriyor.

Miselyum nedir?

Miselyum; uzun, dallanma gösteren ipliksi bir mantar yapısı olan hiflerin bir araya gelmesi ile oluşur. İçeriğinde kitin, selüloz, proteinler gibi doğal polimerlerden oluşan miselyum ağı, aslında mantarın besin maddelerini sindirmek için kullandığı köklerini birbirine bağlayan organik kısım olup, birçok maddeyi birbirine yapıştırma özelliğine sahiptir. Ayrıca, toprak altındaki mantar gövdelerini birbirine bağlaması ile besin emilimini sağladığından mantar için hayati öneme sahip organik bir maddedir.

"The Mycelium Project" Havayolu ikramlarında sürdürülebilir bir devrim yaratması bekleniyor. Havayolu kaynaklı atıkları azaltma zorunluluğundan ilham alan bu yenilikçi proje, geleneksel plastik öğle yemeği kutularının yerini alabilir

Havayolu atık yönetiminin dönüştürülmesi

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'ne (IATA) göre, ortalama bir yolcu uçuş başına yaklaşık 1,4 kilogram atık üretiyor. Bunun çoğu, yemek servislerinde kullanılan tek kullanımlık plastik setlerden geliyor ve her yıl milyonlarca ton atığa neden oluyor. "The Mycelium Project", tamamen organik, kompostlanabilir bir alternatif sunarak bu acil sorunu doğrudan ele alıyor.

"The Mycelium Project" kapsamında geliştirilen ürün tamamen organik malzemelerden üretilmiştir. Atıldığında, toprağa doğal olarak entegre olur ve toprağa zarar vermek yerine onu besleyen yenileyici bir etki sağlar.

Geleneksel plastikten çevre dostu alternatifimize geçiş, çevre koruma hedefleriyle uyumlu sürdürülebilir ve uzun ömürlü bir çözüm anlamına gelir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.