İzmirli Cemil Tugay’a 'bağımsız kal' dedi: Güvensizlik rapora damga vurdu
BAYETAV’ın İzmir Barometresi Yaz 2026 Raporu’nda, CHP’den istifa eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın siyasi geleceğine ilişkin dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı. İzmirlilerin yüzde 36’sı Tugay’ın bağımsız kalmasını isterken, yüzde 30’u YENİ Parti’ye, yüzde 20’si AK Parti’ye geçmesi gerektiğini söyledi. CHP’ye dönmesini isteyenlerin oranı ise yalnızca yüzde 6’da kaldı.
- Ege Postası
- 04.09.2026 - 13:29
- Güncelleme: 04.09.2026 - 13:49
EGE POSTASI - Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı’nın (BAYETAV) İzmir’in siyasi ve toplumsal nabzını ölçtüğü İzmir Barometresi Yaz 2026 Raporu yayımlandı.
Raporda İzmir siyasetinde son aylarda yaşanan değişimler ve seçmen eğilimleri mercek altına alınırken, CHP’den istifa ederek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini bağımsız sürdüren Cemil Tugay’a ilişkin sonuçlar dikkat çekti.
İZMİRLİ TUGAY’A “BAĞIMSIZ KAL” DEDİ
Araştırmada katılımcılara Cemil Tugay’ın bundan sonraki siyasi yolunun ne olması gerektiği soruldu.
İzmir genelinde katılımcıların yüzde 36’sı Tugay’ın bağımsız kalması gerektiğini ifade etti. Tugay’ın YENİ Parti’ye geçmesini isteyenlerin oranı yüzde 30, AK Parti’ye geçmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 20 olarak ölçüldü.
Tugay’ın yeniden CHP’ye dönmesi gerektiğini söyleyenler ise yüzde 6’da kaldı. Katılımcıların yüzde 8’i görüş belirtmedi. Böylece Tugay için tek başına en fazla destek gören seçenek “bağımsızlık” oldu.
YENİ PARTİ SEÇMENİNİN YÜZDE 54’Ü “BİZE KATILSIN” DEDİ
Tugay’ın siyasi geleceğine ilişkin tercihler, seçmenlerin parti aidiyetlerine göre önemli farklılıklar gösterdi.
YENİ Parti seçmenlerinin yüzde 54’ü Tugay’ın YENİ Parti’ye geçmesini isterken, yüzde 29’u bağımsız kalmasından yana görüş bildirdi.
Cumhur İttifakı seçmenlerinin ise yüzde 46’sı AK Parti’ye geçmesini, yüzde 37’si bağımsız kalmasını istedi.
DEM Parti seçmenlerinin yüzde 45’i, Zafer Partisi seçmenlerinin yüzde 44’ü ve kararsız seçmenlerin yüzde 46’sı ise Tugay açısından en uygun yolun bağımsız kalmak olduğunu söyledi.
GENÇLERDEN TUGAY’A NET MESAJ
Araştırmanın yaş gruplarına göre sonuçlarında da dikkat çekici bir tablo ortaya çıktı.
18-29 yaş arasındaki İzmirlilerin yüzde 53’ü Cemil Tugay’ın bağımsız kalmasını istedi. Aynı yaş grubunda YENİ Parti’ye geçmesini isteyenlerin oranı yüzde 17’de kaldı.
60 yaş ve üzerindeki seçmende ise tablo tersine döndü. Bu grupta Tugay’ın YENİ Parti’ye geçmesini isteyenler yüzde 40 ile ilk sıraya yerleşti.
AK PARTİ’YE GEÇİŞİNE DESTEK YÜZDE 20
Son dönemde kamuoyunda sık sık gündeme gelen Cemil Tugay’ın AK Parti’ye geçeceği yönündeki tartışmalar açısından da araştırmanın sonuçları dikkat çekti.
İzmir genelinde Tugay’ın AK Parti’ye geçmesini isteyenlerin oranı yüzde 20’de kaldı. Buna karşılık bağımsız kalmasını veya YENİ Parti’ye geçmesini isteyenlerin toplam oranı yüzde 66’ya ulaştı.
Rapordaki sonuçlar, Tugay’ın AK Parti’ye geçişinin İzmir seçmeninin genelinde en güçlü tercih olmadığını; buna karşılık bağımsız kalma seçeneğinin farklı siyasi gruplardan seçmenlerde karşılık bulduğunu ortaya koydu.
TUGAY’A GÜVENSİZLİK VURGUSU
Araştırmanın değerlendirmesinde, Tugay’ın bağımsız kalmasını isteyen yüzde 36’lık kesimin doğrudan Başkan Tugay’a yönelik güçlü bir siyasi sahiplenme şeklinde okunmaması gerektiğine de dikkat çekiliyor.
Tugay’a duyulan güvenin düşük seviyede olduğu belirtilirken, bağımsızlık seçeneğinin bir bölümünün seçmenin mevcut siyasi partilerden herhangi birini Tugay için adres olarak göstermemesinden kaynaklanabileceği değerlendiriliyor.
Yorum Yazın