Dolar 32,7682
%1.53
Euro 35,0901
%0.53
Altın 2.457,000
%2.76
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘İzmir’in Çernobili’nde flaş gelişme

‘İzmir’in Çernobili’nde flaş gelişme

Bahçesine gömülü radyoaktif atıklar olan ve ‘İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan Gaziemir’deki kurşun fabrikasına yönelik flaş bir gelişme yaşandı. ‘İzmir’in Çernobili’nde flaş gelişme

  • Ege Postası
  • 02.06.2016 - 12:01

İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 31 Mayıs 2016'da yapılan duyuruda Gaziemir'deki kurşun fabrikasının yargı tarafından durdurulan temizlik işi için hazırlanan ÇED dosyasının kabul edildiği belirtildi.

Açıklamada, “İzmir ili Gaziemir ilçesi Sakarya Mahallesi mevkiinde TURANLAR ATIK YÖNETİMİ GERİ DÖNÜŞÜM ÇEVRE ÖZEL SAĞLIK HİZM. VE ENERJİ NAK. TİC. A.Ş. tarafından yapılması planlanan ASLAN AVCI DÖKÜM SAN. VE TİC. A. Ş. FİRMASINA AİT FABRİKA SAHASINDAKİ RADYOAKTİVİTE BULAŞMIŞ ATIKLARIN FİZİKSEL YÖNTEMLERLE AYIKLANMASI, TEMİZLENMESİ İLE KURŞUN, ALÜMİNYUM, ÇİNKO, BAKIR CURÜFU, TALAŞI, PARÇASI, TOZU, ÇAPAKLARINI KAPSAYAN TEHLİKELİ VE TEHLİKESİZ ATIKLARIN GERİ KAZANIMI projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler İZMİR Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilir.İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” ifadeleri kullanıdlı

Bahçesine gömülü radyoaktif atıklar olan ve kentte yaklaşık 4 yıldır gündem olmaya devam eden fabrikanın istif alanında 2014 yılında başlatılan bertaraf süreci çevreci avukatlar tarafından yargıya taşınmış, Valilik tarafından Turanlar A.Ş. tarafından yapılan temizlik için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı 2015 yılında İzmir 2.İdare Mahkemesi’nden dönmüş. Aynı mahkeme yine 2015 yılının Mayıs ayı sonunda alandaki temizlik çalışmaları için yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Yargı kararının ardından alanın bir an evvel gerekli önlemler alınarak temizlenmesi için çevreci avukatlardan bakanlığa, valiliğe ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na yeni bir ÇED süreci çağrısı gelmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.