Dolar 32,3789
%-0.18
Euro 34,7452
%0.01
Altın 2.430,480
%-0.34
Bist-100 10.019,00
%1.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir iş dünyası asgari ücret artışını değerlendirdi

İzmir iş dünyası asgari ücret artışını değerlendirdi

İzmir’deki iş dünyasının temsilcileri, asgari ücretin net 8 bin 506 TL olarak açıklanmasını değerlendirerek, yeni ücretin hayırlı olmasını diledi, enflasyonla mücadele ve vergi dilimlerinin yeniden gözden geçirilmesinin mesajını verdi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, asgari ücretin net 8 bin 506 TL olarak açıklanmasını değerlendirdi.

  • Ege Postası
  • 23.12.2022 - 13:23

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar asgari ücret ile ilgili yapılan artışın önemli olduğunu ancak enflasyon ve vergi dilimi konusunun da acil olarak çözümünün gerektiğini belirtti.

2023 yılı asgari ücret artışı konusu ile ilgili bir açıklama yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “2022 yılında büyük bir fedakarlıkla asgari ücrete yıllık toplamda yüzde 80,8 gibi rekor bir artışın ardından, çalışan ücretlerinden asgari ücret kadar olan kısmına vergi muafiyeti getirilmesi ile enerji faturaları için yapılan yardımların SGK prim matrahından ve gelir vergisinden muaf tutulması son derece doğru adımlardı. Bugün de 2023 için yüzde 54,5 artış önemli bir orandır. Hayırlı olsun ” dedi.  

Bu yüksek oranlara rağmen çalışanların yüksek enflasyon ortamının yarattığı gelir kaybı ile karşılaşılmaması açısından enflasyonla mücadelenin en önemli çözüm bekleyen konu olduğunu hatırlatan Yorgancılar “Gelir vergisi tarifesinin ilk basamak tutarındaki artışın asgari ücret artışının çok gerisinde kalması, refah kaybını önleyemiyor. Her geçen gün alım gücü azalmaya devam ediyor.O nedenle, mutlaka vergi dilimleri asgari ücret artışı ölçüsünde yeniden belirlenmelidir. Ve belki de belli bir oranda sabitlenmelidir. Bu konuda da acil adım atılmasını bekliyoruz” diye konuştu.  

Özgener: “Vergi dilimlerinin enflasyona paralel olarak güncellenmesini ve teşvik paketi bekliyoruz”

İZTO Başkanı Mahmut Özgener, kararın hayırlı olmasını dileyerek, enflasyonla mücadelenin önemli olduğuna dikkat çekti.

Özgener, “Ülkemizde istihdamın önemli bir bölümünü, asgari ücretli çalışanlar oluşturuyor. Bu çerçevede, asgari ücretin yaklaşık yüzde 55 düzeyinde artırılarak net 8 bin 506 TL’ye yükseltilmesinin hayırlı olmasını diliyor, asgari ücret ile çalışanların finansal zorluklarının giderilmesi açısından memnuniyetle karşılıyoruz; ancak çalışanların alım gücünün korunması için enflasyonla mücadelenin sürdürülmesini kaçınılmaz olarak görüyoruz. Bununla birlikte, istihdam maliyetlerinin yanı sıra enerji ve hammaddede yaşanan artışlara bağlı olarak işletme sermayeleri küçülen, finansmana erişimde zorlanan işverenin üzerindeki yük her geçen gün daha da artıyor. Asgari ücret artışıyla birlikte, vergi dilimlerinin de enflasyona paralel olarak güncellenmesini ve mevcut asgari ücrete yönelik desteğin de artırılması için hızlı bir teşvik paketi açıklanmasını bekliyoruz” dedi.

Yelkenbiçer: "Asgari ücretteki vergi ve primlerin de gözden geçirilmesini bekliyoruz"

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer de, çalışanı enflasyona ezdirmemek için yapılan zammın yerinde olduğunu belirtti.

“Zam oranı kadar enflasyonla savaşmak da büyük önem arzetmektedir” diyen EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, “İstihdam noktasında işverene de hassasiyetle yaklaşılacağından şüphemiz yok. Asgari ücretteki vergi ve primlerin de gözden geçirilmesini bekliyoruz. Yapılan zam oranının çalışanlarımızı rahatlatacak olmasından son derece memnuniyet duymaktayız; ancak zam oranı kadar enflasyonla savaşmak da büyük önem arzetmektedir. Enflasyonla mücadele de alım gücünün arttırılmasında destek olacaktır. Ayrıca enflasyonla mücadelede doğru enstrümanlar kullanılarak tedbir alınmazsa, yapılan asgari ücretin ne yazık ki bir anlamı olmayacak” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.