Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de zamlara tepki sürüyor: Faturaları yaktılar

İzmir'de zamlara tepki sürüyor: Faturaları yaktılar

İzmir'de bir araya gelen Buca Emek ve Demokrasi Güçleri, elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve gıda ürünlerine yapılan zamları protesto etti. Yanlarında getirdikleri faturaları yakan grup, "Hükümet İstifa" sloganları attı. Açıklamada, "Enerji bir insan hakkıdır; maddi imkansızlık nedeni ile ödeme zorluğu çekenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, bu ihtiyaçlar kamu kaynaklarından sağlanıp, halkın karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir. Kalıcı çözüm için enerji şirketleri derhal kamulaştırılmalıdır" denildi.

  • Ege Postası
  • 12.02.2022 - 00:54

Buca Şirinyer'de toplanan Buca Emek ve Demokrasi Güçleri, "Artık Yeter Geçinemiyoruz Zamlar Geri Alınsın" yazılı pankart açtı. "Enerji Şirketleri Derhal Kamulaştırılsın", "AKP'den Hesabı Emekçiler Soracak", "Temel İhtiyaçlardan KDV Kaldırılsın" yazılı dövizler taşıyan kalabalık grup sık sık "Hükümet İstifa" sloganları attı.

"HAYAT SÜRDÜRÜLEMEZ HALE GELDİ"

Grup adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Özcan Çetin, şunları söyledi:

"Açlık, işsizlik ve yoksulluk derinleşerek devam ediyor! Asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam daha işçinin eline geçmeden açlık sınırının altında kalırken, kamu emekçilerinin maaşları yoksulluk sınırı rakamlarının çok gerisinde seyrediyor her geçen gün açlık sınırı rakamlarına yaklaşıyor. Her güne yeni zamlarla uyanıyoruz. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz olduk. Gıda ürünlerinden doğalgaza, akaryakıttan elektriğe kadar tüm ürünlere birbiri ardına gelen zamlar, emeğiyle geçinen geniş toplum kesimlerinin hayatlarını sürdürülemez hale getirdi.

"ZAMLAR GERİ ÇEKİLMELİ"

Krizden çıkışın yolu emeğin sesine kulak verilmesidir. İğneden ipliğe her hizmet, her ürün durmadan zamlanıyor. İktidar, doların ateşini söndürdüğünü söyleyip övünüyor ama mutfaklarımızdaki yangın artarak devam ediyor. Ülkenin dört bir yanından hayat pahalılığına ve fahiş zamlı faturalara karşı yapılan eylemlerle isyan büyüyor. Şirketleri zengin etmek için garibanın, yoksulun, emekçinin cebindeki üç kuruşu çalıyorlar! İktidar eliyle malum şirketler daha da kazansın diyerek elektriğe yüzde 127 zam yaptılar, kademeli tarife getirdiler. Elektrikte kademeli tarifeyi kademeli zulüm yaptılar. Asgari ücrete yapılan zammın yüzde 43,6 yani neredeyse yarısı yok oldu. Elektrik, doğalgaz ve akaryakıta yapılan zamların bütçeye aylık maliyeti şimdiden 565 TL oldu. Bu faturalar ödenmez; bu faturaları ödetmeye kalkmak bu karda kışta milyonlarca insanı elektriksiz bırakmak demektir. Geçen yıl 5 milyon ailenin elektriğinin kesildiği düşünülürse bu yıl bu sayı katlanarak artacaktır. Bu büyük eziyete son verilmeli, zamlar geri çekilmelidir!

"ENERJİ ŞİRKETLERİ KAMULAŞTIRILMALI"

Yoksulluk sınırının altında yaşayan kesimlerin temel gereksinimleri karşılanmalıdır. Öncelikle 150 kWh elektrik yardımı uygulaması şeffaflaştırılarak ölçütleri kamuoyu ile paylaşılmalı ve yardım sınırı aylık 230 kWh’a yükseltilmelidir. Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suya yansıyan KDV sıfırlanmalıdır. Enerji bir insan hakkıdır; maddi imkansızlık nedeni ile elektrik, doğalgaz, su faturalarını ödeme zorluğu çekenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, bu ihtiyaçlar kamu kaynaklarından sağlanıp, halkın karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir. Kalıcı çözüm için enerji şirketleri derhal kamulaştırılmalıdır. Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmelidir. Hızla artan fiyatlar karşısında düşük ücretleri hızla eriyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkan verecek düzeye yükseltilmelidir." (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.