Dolar 32,2324
%-0.03
Euro 34,6555
%-0.06
Altın 2.396,640
%0.14
Bist-100 10.257,00
%0.09

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de sağanak ve dolu hayatı felç etti

İzmir'de sağanak ve dolu hayatı felç etti

İzmirliler, sağanak yağan yağmur ve şiddetli dolu nedeniyle zor anlar yaşadı. Yazlık giysileriyle yağmura yakalananların ise, korunmak için koşmaktan ve kapalı alanlara girmekten başka çareleri kalmadı. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki esnaf zor anlar yaşadı. İzmir'de işyerlerini su bastı vatandaş zor anlar yaşadı

  • Ege Postası
  • 20.05.2015 - 15:00
EGE POSTASI - İZMİR’de sıcak ve nemin etkisiyle Mayıs ayında bunaltıcı günler geçiren vatandaşlar, sağanak halinde yağan yağmur sürprizine yakalandı. İzmirliler, sağanak halinde yağan yağmur nedeniyle zor anlar yaşadı. Yaklaşık yarım saat süren yağış hayatı olumsuz etkilerken;

Alcancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki esnaf zor anlar yaşadı. Sağanak yağmur nedeniyle bazı iş yerlerini su bastı.


Yazlık giysileriyle yağmura yakalananların ise, korunmak için koşmaktan ve kapalı alanlara girmekten başka çareleri kalmadı.

İzmir kent merkezinde fındık büyüklüğünde çok şiddetli fırtına ile gelen dolu hayatı felç etti.Bazı sokaklarda dolu ve yağmur suyu birikti. Körfez'de deniz ulaşımı bir süre aksadı. İtfaiye ve belediye ekipleri alarma geçti. Yarım saat çok şiddetli devam eden dolu daha sonra etkisini kaybetti.



Öte yandan  öğleden sonra şiddetli poyrazla başlayan sağanak kısa sürede doluya dönüştü.

Yarım saat süreyle fındık büyüklüğünde yağan dolu çatıları beyazlattı. 
Şiddetli dolu yağışı kenti beyaza bürüdü.



ŞEHRİN DOĞUSUNU VURDU

İzmir'de şiddetli sağanak ve dolu, özellikle şehrin doğu kesiminde çok etkili oldu. Alsancak, Bornova'nın özellikle Altındağ, Çamdibi semtleri ile Bayraklı'da bazı sokaklarda rögarlar biriken dolunun da etkisiyle suyu çekmedi. Diz boyuna ulaşan su ve dolu yüzünden zemin kattaki bazı ev ve işyerlerine su girdi. Sokaklarda biriken sular yüzünden araçlar yollarda kaldı, trafik kilitlenme noktasına geldi. Çok şiddetli poyrazla yağan yağmur birçok binada üst katları bile su içinde bıraktı. Kentin park ve refüjlerindeki ağaçlar, çiçekler büyük zarar gördü. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin polikliniklerine de su girdi. Görevliler fırça ve kovalarla suyu tahliye etmeye çalıştı. Ege Üniversitesi'nin bahçesindeki otoparklar da su doldu. Araçların içine sular girdi, Belediye ve Üniversite görevlileri tahliye çalışması yaptı. 

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri yaklaşık yarım saatte, Bornova'ya 60.9, Çiğli'ye 40.4, Konak'a 37.6, Bayraklı'ya 8.4, Buca'ya 2.3, Karşıyaka'ya 0.4 kilogram yağmur düştüğünü açıkladı. 

Yetkililer vatandaşları acil koduyla sel baskınları ve yıldırımlara karşı uyarırken yağmurun akşam saatlerinde etkisini kaybedeceğini açıkladı. Yarım saat belirli semtlerde çok etkili olan yağmur etkisini kaybetti ve İzmir yine günlük güneşlik olurken, yol kenarlarında, çatılarda biriken dolunun hala erimediği de dikkat çekti. (DHA)

Büyükşehir'den açıkalama 30 dakikada gök boşaldı

 
İzmir’e 64 yıllık Mayıs ayı ortalamalarının üzerinde yağış yarım saat içinde düştü. Bornova uzun yıllar ortalamasının iki katı kadar yağış aldı.
 
İzmir’de 20 Mayıs’ta saat 15.30’da başlayan ve özellikle ilk yarım saatte dolu ile birlikte etkili olan sağanak yağışta Konak merkezde metrekareye 37.6  kilogram yağış düştü. İzmir, 1950 – 2014 yılları arasında (64 yıllık) 30.9 kilogram olan Mayıs ayı yağış ortalamasının üzerindeki yağışı sadece 30 dakikada almış oldu. Bornova’da metrekareye 62.4, Çiğli’de 40.4, Bayraklı’da 28.6 kilogram yağış düştü. Dolu yağışının yoğun olduğu bölgelerde suyun ızgaralara girmesi gecikirken, oluşan su birikintilerine İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri hızla müdahale etti.
İZSU'dan anında müdahale
İZSU, kent merkezinde 14 kombine kanal temizleme aracı, 6 pompa, 12 kişilik kaynak ekibi, 15 kişilik teknik ekip, 30 kişilik ızgara ekibi ile birlikte 150 kişilik kadroyla çalıştı. Fen İşleri Daire Başkanlığı ekipleri yağışın etkisiyle Bornova Yavuz, Gürçeşme, Gültepe Samsun caddelerinde yollarda meydana gelen çökmelere hemen müdahale etti. Çalışmalar Çamdibi Kamil Tunca Bulvarı civarı, Bornova Birinci Sanayi Sitesi, Ozan Abay Alt Geçidi ve Alsancak bölgesinde yoğunlaştırıldı. Ekipler bu bölgelerde yollar üzerinde meydana gelen su birikintilerine müdahale etti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.