Dolar 32,2746
%-0.19
Euro 34,7894
%-0.06
Altın 2.405,390
%0.5
Bist-100 10.308,00
%0.31

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de okullar Allah'a emanet...

İzmir'de okullar Allah'a emanet...

Birinci derece deprem kuşağında yer alan İzmir’de on binlerce öğrenci, kendilerini bekleyen tehlikelerden habersiz çürük ve riskli binalarda eğitim öğretim görmeye devam ediyor. Geçmiş yıllarda alınan rapor doğrultusunda depreme dayanıksız olduğu tespit edilen toplam 287 okulun büyük kısmı halen tadilat ve onarım beklerken, bir türlü bitmek bilmeyen çalışmalar kent genelindeki on binlerce öğrenciyi can ve mal güvenliği olmaksızın ders görmeye mahkum ediyor.

  • Ege Postası
  • 22.01.2015 - 15:40
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yerel seçimlerle birlikte kapatılan İl Özel İdaresi’nin yetki ve sorumluğunda bulunan, daha sonra büyük kısmı Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen İzmir genelindeki okullara ait tüyler ürperten deprem raporları, öğrencilerin güvenliğini ve eğitimin hangi koşullarda gerçekleştiğini yeniden gözler önüne serdi.

287 OKUL İÇİN KORKUTAN RAPOR!

Geçtiğimiz yıllarda İl Özel İdaresi tarafından ilgili meslek kuruluşları ve çeşitli üniversitelere hazırlatılan deprem değerlendirme raporları İzmir’de eğitimin adeta kaderine terk edildiğini belgeledi. Raporların üzerinden yıllar geçmesine rağmen, okulların büyük bölümünde gerekli tadilat, bina güçlendirme ve benzeri çalışmalar henüz yapılmazken, acil yıkılması gereken okulların bir kısmının ise tamamen yıkımı gerçekleştirildi.

 

OKULLAR YILLARDIR TADİLAT BEKLİYOR, ÖĞRENCİLER KADERİNE TERK

Kent genelindeki okulların olası deprem riski karşısında detaylı olarak incelendiği rapora göre toplam 287 okul çeşitli sebeplerden ötürü depreme dayanıksız ya da riskli yapı olduğu tespit edildi. İzmir’in başlıca metropol ilçeleri ve çevre yerleşim bölgelerindeki okulları kapsayan çalışmaya göre, beton dayanıklılığı yetersiz, çürük ve çatlakları bulunan, zeminin bozuk, binayı taşıyan kolonların yetersiz görülmesi, yönetmeliğe aykırı inşa edilmesi, yapı kalitesi düşük olması gibi sebeplere yetersiz görülen okul binalarında acil tadilat ve güçlendirme gerektiği belirtilmişti. Ancak daha sonra statik testlerine de tabii tutulan söz konusu 287 okulun büyük kısmında halen herhangi bir çalışma yapılmadı.  

 

MESLEK LİSESİ DE VAR, ANA OKULU DA

Olası deprem risklerine karşı alınması gereken önlemleri de çarpıcı biçimde gösteren söz konusu deprem testleri uyarınca, büyük çoğunluğu 60’lı ile 70’li yıllarda inşa edilen okulların yoğunlukta olduğu bölgelerin ise, Buca, Çiğli, Karşıyaka, Bornova, Kemalpaşa, Ödemiş ve Tire’de yer alması ise dikkat çekti. Yapı tipleri TSE standartlarına da aykırı görülen okul binaları arasında ana okulları, meslek liseleri ve ilköğretim okulları da yer alıyor.

ON BİNLERCE ÖĞRENCİYİ BEKLEYEN DEPREM RİSKİ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yıl içerisinde İzmir’de sadece 12 okulda tadilat ve yenileme yapacağı öğrenilirken, kalan yüzlerce okulda eğitim gören on binlerce öğrenci ise, herhangi can ve mal güvenliği olmaksızın, tamamen şansa dayalı şekilde eğitim öğretim görmeye devam edecek.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.