Dolar 32,5719
%0.1
Euro 34,8963
%0.19
Altın 2.427,070
%0.16
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de SGK çalışanları iş bıraktı

İzmir'de SGK çalışanları iş bıraktı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanları EYT düzenlemesi kapsamında artan iş yükleri nedeniyle İzmir’de yarım günlük iş bırakma eylemi yaptı.

  • Ege Postası
  • 30.03.2023 - 15:31
  • Güncelleme: 30.03.2023 - 17:15

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanları EYT düzenlemesi kapsamında artan iş yükleri nedeniyle İzmir’de yarım günlük iş bırakma eylemi yaptı. Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi Başkanı Mustafa Güven, “SGK çalışanlarına EYT ile en az 5 yıllık bir iş yoğunluğu sırtına yüklenmiş durumda. Bunun şakası yok, ama bakan şaka yapıyor herhalde biz ona diyoruz ki; emekliyle 1 Nisan şakası olmaz. Bizi emeklilik talebi yapacak vatandaşlarla karşı karşıya getirecek açıklamalar yapmayın. Lütfen bu açıklamaları düzeltin. Yasal olarak imkânı olmayan sözlerdir bunlar. 1 Nisan’da emeklilik bağlanamaz. SGK çalışanı sırtından verilen bu sözlerin muhatabı maalesef kendisidir. Buyursun kendisi bu aylıkları bağlasın. Nasıl bağlayacaksa” dedi.

BES İzmir Şubesi çağrısıyla Kamu Sen ve Büro-İş sendikası üyesi SGK emekçileri bugün yarım günlük iş bırakma eylemi yaptı. SGK İzmir İl Müdürlüğü önünde toplanan çalışanlar burada “Birleşe birleşe kazanacağız”, “İkramiye hakkımız söke söke alırız” sloganları attı.

“FAZLA MESAİ DEĞİL PERSONEL ALINMASI GEREKİYOR”

BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, şu konuşmayı yaptı:

“EYT çıktı, deprem oldu acımızı yaşayamadan 10 kat artan iş yoğunluğunun altında SGK çalışanları olarak unutulduk. Yeterli personel yok, yeterli alt yapı yok. 80 milyona hizmet veren, 1 ayda 2,5 Milyon EYT’liye aylık bağlaması beklenen, SGK çalışanlarına reva görülen şey ise fazla mesai sadakası oldu. Mübarek Ramazan ayında SGK çalışanına reva görülen akşam demeden, hafta sonu demeden ve ailesinden çoluğundan çocuğuna ayıracağı 50 saattir söz konusu olan. SGK çalışanı bu 50 saati aslında karşılıksız veriyor. Fazla mesaiye geldiğinde yol ve yemek parasını da kendisi karşılıyor. Yıpranması, performans baskısı, mevzuat yoğunluğu stresi, yorgunluğu alarak evine dönüyor. Sanki SGK çalışanı 3 bin TL ikramiye alıyormuş da 6 bine çıkmış gibi şeklinde haber yapanları, medyayı kınıyoruz. Peki emeklilerin, vatandaşların işlemlerinin daha hızlı yapılması için ne gerekiyor? Fazla mesai değil personel alınması gerekiyor. 3 kuruş fazla mesai parasıyla milyonlarca emeklinin işini göremezsiniz.

“EMEKLİYLE 1 NİSAN ŞAKASI OLMAZ”

SGK çalışanlarına EYT ile en az 5 yıllık bir iş yoğunluğu sırtına yüklenmiş durumda. Bunun şakası yok, ama Bakan şaka yapıyor herhalde. Biz ona diyoruz ki emekliyle 1 Nisan şakası olmaz. Bizi emeklilik talebi yapacak vatandaşlarla karşı karşıya getirecek açıklamalar yapmayın. Lütfen bu açıklamaları düzeltin. Yasal olarak imkânı olmayan sözlerdir bunlar 1 Nisan’da emeklilik bağlanamaz. SGK çalışanı sırtından verilen bu sözlerin muhatabı maalesef kendisidir. Buyursun kendisi bu aylıkları bağlasın. Nasıl bağlayacaksa.”

TALEPLERİMİZE ÇÖZÜM İSTİYORUZ

Güven açıklamasında SGK çalışanlarının taleplerini de sıraladı. SGK çalışanların insanca çalışma koşulları için TBMM’ni göreve çağıran Güven şunları söyledi:

“SGK yaklaşık 30 Bin personel ile doğumdan ölüme 80 milyona hizmet vermektedir. Mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir. SGK çalışanları olarak vatandaşa daha iyi hizmet vermek ve insanca ücret insanca çalışma koşulları için TBMM’yi göreve çağırıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu emekçileri olarak, 2012 yılında bu yana gasp edilen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz, Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliği’nde yer alan ek ödeme puanları 100’er puan artırılsın. Tüm SGK çalışanlarına 3600 ek gösterge verilsin. Kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz. Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz.”

Açıklamanın ardından SGK emekçileri SGK İl Binası önünde halay çekti.(ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.