Dolar 34,0168
%-0.13
Euro 38,1108
%0.54
Altın 2.832,670
%1.06
Bist-100 9.941,00
%1.7

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Büyükşehir Belediyesi can dostlar için mama üretimine başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi can dostlar için mama üretimine başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarının daha sağlıklı beslenmesi için mama üretim tesisi kurdu. Üretilen protein değeri yüksek, katkısız mamalar belediyeye ait barınaklarda bulunan kedi ve köpeklerin beslenmesinde kullanılıyor.

  • Ege Postası
  • 14.03.2023 - 11:30
  • Güncelleme: 14.03.2023 - 11:54

İzmir Büyükşehir Belediyesi, barınaklarda bulunan sokak hayvanları için mama üretim tesisi kurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütülen çalışmalarla, kaliteli ve yüksek proteinli mama elde ediliyor.

Atık gıdalardan besleniyorlar

Seyrek'te bulunan tesiste mama üretiminde doğa dostu, tropikal iklimde yaşayan, ağzı ve iğnesi olmayan, herhangi bir ısırma, hastalık taşıma riski barındırmayan çok kısa ömürlü siyah asker sinekleri kullanılıyor. Siyah asker sinekleri, çiftleştikten sonra yumurtalarını özel tasarımlı peteklere bırakıyor. Yaklaşık 105 saat sonra bebek larvalar çıkıyor. Bebek larvalar 3 veya 5 gün içerisinde beslenmeye hazır hale geliyor. Beslenmeye hazır hale gelen larvalar, raf ömrü dolduktan sonra tesiste öğütülen gıdalarla besleniyor. Larvalar yaklaşık 15 günlük bir sürede bu atıkları protein ve yağa dönüştürerek hasat aşamasına geliyor. Hasat edilen larvalar eleniyor.

Koruyucu madde bulunmuyor

Hasat edilen siyah asker sineği (BSF) larvaları, haşlanıyor. Ardından da soğuk pres yöntemi ile kurutulan larvaların yağı alınıyor. Mineraller açısından çok zengin olan, yüksek oranda protein, kalsiyum içeren, hiçbir katkı maddesi ve koruyucu kullanılmadan elde edilen BSF unu, İzmir Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü bünyesinde bulunan mama üretim tesisindeki son işlemin ardından mamaya dönüştürülüyor.

Üretimin artırılması planlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Veterinerlik İşleri Şube Müdürü Umut Polat, üretilen mamanın sokak hayvanlarının beslenmesi açısından protein oranı yüksek ve hipoalerjenik olduğunu belirtti.

Alımı yapılacak yeni makinelerle ile günlük 500 kilogram ile 1 ton arasında üretim yapılmasının planlandığını vurgulayan Umut Polat, “Ürettiğimiz mama ilk etapta kendi iç beslemelerimiz için kullanılacak. Ama sokak hayvanlarının saha beslenmelerine de ürettiğimiz mamayla destek vereceğiz” açıklamasını yaptı.

Sokak hayvanları artık daha sağlıklı beslenecek

Polat, üretimin önemine değinerek, “Sokak hayvanlarını kendi ürettiğimiz, içeriğini bildiğimiz, kaliteli mama ile besliyoruz. Böylece hayvanlarımızın daha sağlıklı beslenmesine katkı sunacağız. Onların sağlığı açısından çok önemli” diye konuştu. Bu çalışmanın ekonomik açıdan da avantajlı olduğunu vurgulayan Umut Polat, “Yıllık alacağımız mama miktarında ciddi düşüş sağlayacağız. İlerleyen süreçte de mama alımına ihtiyaç duymayacağız” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.