Dolar 32,2535
%-0.08
Euro 34,9197
%0.27
Altın 2.436,330
%0.47
Bist-100 10.257,00
%2

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İş dünyası büyümeden umutlu

İş dünyası büyümeden umutlu

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2017 yıllık büyüme için yüzde 6- 7 öngörüsünde bulundu. Yorgancılar, "Olağanüstü hal Türkiye'nin algısını olumsuz etkilemekte. Bu kaldırılmalı, hukuk sistemi reforme edilmeli, demokrasi standartları yükseltilmeli, AB ile ilişkiler normalleştirilmeli" dedi.İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, büyüme rakamlarını değerlendirirken "Tarihe geçecek bir başarı hikayesi yazıyoruz. Ülkemizin geleceğine umutla bakıyoruz" dedi.

  • Ege Postası
  • 11.12.2017 - 14:53

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2017 yılı 3. çeyrekte büyüme oranı yüzde 11.1 gerçekleştiğini hatırlatarak,  büyümede, tarım dışında diğer sektörlerin güçlü etki sağladığına dikkat çekti. Türkiye'nin sanayi ve ihracatla büyüdüğünü ifade eden Yorgancılar, "Geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat yüzde 16 artmış, Kapasite kullanım oranı yüzde 1.4 puan, sanayi üretim endeksi 11. 7 puan ve PMI yaklaşık 6. 5 puan, turizm gelirleri yüzde 38 artmış. Tüm bu veriler büyümeye ilişkin olumlu yansımayı ortaya koyarken, beklentiler doğrultusunda oldukça kuvvetli bir büyüme gerçekleşmiştir" dedi. Yorgancılar, yatarımların büyümesinin önemine değinerek, "Bu durum, büyümenin niteliği açısından olumlu bir göstergedir. Büyümenin sürdürülebilir olması adına yatırım kaleminin büyümesi esas olandır. Gayrisafi sabit sermaye yatırımlarındaki yüzde 12. 4 artış kapasite genişlemesi adına umut vericidir. İhracattaki artış yüzde 17. 2. Kamu harcamaları ile değil, özel taleple büyümenin devamını bekliyoruz. Ancak tarımı ihmal etmemeliyiz" diye konuştu. Yorgancılar, 2017 yıllık büyüme için yüzde 6- 7 öngörüsünde bulundu.

"TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYALIM"

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin ulaşmak istediği büyük hedeflere sahip olabilmesi için yüzde 5 ve üzerinde sürdürülebilir büyüme performansına sahip olması gerektiğine dikkat çeken Yorgancılar, tedbiri elden bırakmama çağrısı yaptı. ÜFE ile TÜFE arasındaki yüzde 5’lik farkın enflasyon üzerinde baskıya neden olduğunu ifade eden Yorgancılar, işsizlikle mücadelenin artarak devam etmesi gerektiğini vurguladı. Yorgancılar şunları söyledi:

"Türkiye, enflasyona odaklanmak ve enflasyonu yüzde 5’in altına düşürmek durumundadır. Kamu harcamalarında frene basılmış olmakla birlikte, bütçe dengelerinde daha iyi bir noktaya gelinmesi ve kurlarda istikrarı sağlayacak hamleler uygulanmalı, Yabancı doğrudan yatırımlar için Türkiye'nin yeniden cazip hale getirilmesi gerekmektedir. Türkiye'nin en önemli sosyo-ekonomik sorunu olan işsizlikle mücadelede işgücü talebinin artması için yeni yatırımların artırılması, aynı zamanda da işgücüne talep duyulan alanlarda nitelik kazandırılması gerekmektedir. Bu konuda ise yeni stratejiler yardımıyla eğitim-üretim entegrasyonunun sağlanması zorunludur. Olağanüstü hal Türkiye'nin algısını olumsuz etkilemektedir. Bu kaldırılmalı, hukuk sistemi reforme edilmeli, demokrasi standartları yükseltilmeli, AB ile ilişkiler normalleştirilmelidir."

DEMİRTAŞ: BAŞARI HİKAYESİ YAZIYORUZ

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, büyüme rakamlarını değerlendirirken "Tarihe geçecek bir başarı hikayesi yazıyoruz. Ülkemizin geleceğine umutla bakıyoruz" dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2016 yılında yüzde 4.2 büyüyen Türkiye ekonomisinin 2017 yılında rekora gittiğini öne sürerek "Yılın ilk iki çeyreğinde gerçekleşen yüzde 5'in üzerinde büyümenin ardından yılın 3. çeyreğinde gelen yüzde 11.1 büyüme, son altı yılın en yüksek çeyrek büyümesidir. Büyümede bir kez daha dünya şampiyonu olduk. Bölgemizde yaşanan jeopolitik risklere ve siyasi istikrarsızlıklara rağmen bu büyümeyi gerçekleştirmesi tarihe geçecek bir başarı hikayesidir" dedi. Bu başarıda Hükümetin teşvik ve destek politikaları ile artan canlılık ve iç talebin pozitif etkilerinin olduğunu belirten Demirtaş, başta Avrupa olmak üzere önemli ihracat pazarlarımızdaki toparlanmanın da dış talebe olumlu etki etmesi ihracat artışını tetiklediğini, dolayısıyla 2017’de yatırım ve ihracatın büyümeye etki yaptığını söyledi.

"İNŞAAT EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ DURUMUNDA"

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre tarım sektörünün yüzde 2.8, sanayi sektörünün yüzde 14.8, inşaat sektörünün yüzde 18.7 arttığına dikkat çeken Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnşaat sektörünün yine büyümede önemli bir katkısı olduğunu görüyoruz. İnşaat ekonominin lokomotifi durumunda. Diğer yandan, sanayinin de etkisi önemli. dedi. Üçüncü çeyrekteki tarihi büyüme oranından sonra ekonomistler 2017 yıl sonu büyüme tahminlerini yüzde 5.6 ile yüzde 7.5 arasında revize etti. Yüksek büyüme, hepimize bir kez daha büyük moral verdi. Ülkemizin geleceğine çok daha fazla umutla bakıyoruz. Bu büyüme son dönemde çift haneye ulaşan enflasyonun tek haneye düşürülmesi ve faiz oranlarının aşağı çekilmesi ile de desteklenirse, ülkemizin büyümesi bundan da büyük olacak, hızla orta gelirden çıkacak ve dünyanın en zengin ülkeleri arasında daha da yukarılara tırmanacağız."

"ÜRETİM GÜCÜMÜZÜ ARTIRARAK DEVAM ETTİRMELİYİZ" 

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şube Başkanı Şerafettin Gücü de dövizde devam eden hareketlilik ve yüksek seyreden faiz oranları gibi iş dünyasını olumsuz etkileyen faktörlerin can yaktığı bir dönemde beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme oranının iş dünyasını sevindirdiğini belirtti.

Büyüme rakamlarının, coğrafyadaki koşullar ve ülkenin son 18 ayda atlattığı badireler dikkate alındığında sanayici ve iş adamlarının karamsarlığa sürüklenmediğini, cesaret ve azimle çalışmaya ve üretmeye devam ettiğini ortaya koyduğunu kaydeden Gücü, "Dördüncü çeyrekte de büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşeceğine inanıyoruz. Büyük Türkiye hedeflerine ulaşabilmek için üretim gücümüzü artırarak devam ettirmeliyiz. Ülke ekonomisindeki büyümenin, günlük hayatımıza etkilerini bir an önce görebilmemiz ve büyümenin sürdürülebilir olması için ekonomi yönetiminin, üretimi, ihracatı, büyümeyi ve istihdamı önemseyen reformları bir an önce hayata geçirmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman da büyüme rakamını piyasaların son dönemdeki dolar baskısından kurtulup bir miktar rahatlaması açısından olumlu bulduğunu kaydetti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.