Dolar 32,3721
%0.17
Euro 34,9916
%-0.21
Altın 2.326,010
%0.24
Bist-100 9,10
%0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Interfax: Şoygu, Mariupol kentinin ele geçirildiğini Putin'e iletti

Interfax: Şoygu, Mariupol kentinin ele geçirildiğini Putin'e iletti

Interfax'ın haberine göre Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Mariupol kentinin ele geçirildiğini Putin'e iletti. Rusya Devlet Başkanı Putin ise Mariupol'ün ele geçirilmesini büyük başarı olarak tanımlayarak Şoygu'yu başarılı operasyon için tebrik etti.Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy´nin danışmanı Podolyak ise Mariupol´daki duruma yönelik koşulsuz olarak Rus tarafıyla müzakereye hazır olduklarını belirtti.

  • Ege Postası
  • 21.04.2022 - 10:31

Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun Putin'a kontrolün ele geçirildiğini açıklamasının ardından Putin'den ilk açıklama geldi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise Mariupol'ün ele geçirilmesini büyük başarı olarak tanımlayarak Şoygu'yu başarılı operasyon için tebrik etti.

Putin ayrıca Mariupol'de Ukraynalı askerlerin bulunduğu çelik fabrikasına baskın yapılmamasını söyleyerek orduya bekleme talimatı verdi.

Şoygu ise fabrikadaki Ukraynalı askerlere ilişkin "Azovstal Çelik Fabrikası'nda bulunan 1478 Ukrayna askeri teslim oldu, hala 2 bin asker bulunuyor" açıklamasında bulundu.

UKRAYNALI ASKERLERE SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI

Azovstal fabrikasındaki Ukraynalı güçlere silah bırakma çağrısı yapan Putin, “Henüz silah bırakmamış herkesi bir kez daha davet ediyoruz. Rus tarafı, ilgili uluslararası yasal düzenlemelere uygun olarak onların hayatlarını ve iyi muameleyi garanti eder. Yaralananların tümüne nitelikli tıbbi yardım yapılacak.” dedi.

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Podolyak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Evet, Herhangi bir koşul olmadan, Mariupol´da `özel bir müzakere turu´ düzenlemeye hazırız. Bire bir ya da 2´ye 2 formatında. Adamlarımızı, Azak´ı, orduyu, sivilleri, çocukları, hayatta olanları, yaralıları, herkesi kurtarmak için" ifadelerini kullanmıştı.

ÇELİK FABRİKASINA SIĞINAN UKRAYNALI ASKERLER

Ukayna'nın en büyük çelik fabrikalarından biri olan ve yaklaşık 9 kilometrekarelik bir alanı kaplayan fabrikası, Ukrayna'da direnişinin son kalesi haline gelmişti.

Mariupol'de kalan son Ukrayna birliklerinde görev yapan 36. Deniz Piyade Birliği Komutanı Serhiy Volina dün yaptığı açıklamada, şehirdeki Azovstal Çelik Fabrikası'na 500 yaralı asker ve yüzlerce kadın ve çocukla birlikte sığındıklarını söylemişti.

BÖLGEDEN TAHLİYE VE İNSANİ KORİDOR

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Azovstal demir çelik fabrikasındaki sivillerin acilen bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtmişti.

Telegram hesabından açıklama yapan Vereşuk, "Ruslardan Mariupol´daki Azovstal demir çelik fabrikasından acil bir insani koridor talep ediyoruz. Şu anda orada yaklaşık 1000 sivil ve 500 yaralı asker var. Hepsinin Azovstal´dan bugün çıkarılması gerekiyor. Dünya liderlerini ve uluslararası toplumu şimdi Azovstal üzerinde yoğunlaşmaya çağırıyorum. Bu, insani çaba için kilit bir nokta ve kilit bir an" dedi.

Vereşuk, dün Mariupol´dan açılan insani koridorun planlandığı gibi çalışmadığını belirterek, "Ne yazık ki, Mariupol'daki insani koridor planlandığı gibi çalışmadı. Sahada kendi orduları üzerinde kontrol eksikliği nedeniyle, işgalciler uygun bir ateşkesi sağlayamadı. Mariupol yönündeki çabalarımıza devam edeceğiz" dedi.

MARİUPOL NEDEN ÖNEMLİ?

Ukrayna'nın büyük öneme sahip liman kenti Mariupol'ün ele geçirilmesi ile birlikte Doğu Ukrayna sınırında Rusya'ya ait bir koridor oluştu. Bu sayede de Rusya, Ukrayna'nın Azak Denizi ile bağlantısı tamamen koparmış oldu.

Bununla birlikte Rusların desteklediği ayrılıkçılar için güvenli alan ve 'askeri tampon' oluşturulmuş oldu. Aynı şekilde Rus askerlerinin de mühimmat ve teçhizatları için daha yakın bir alan oluşturuldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.