Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İki liderden 'yeni anayasa' açıklaması

İki liderden 'yeni anayasa' açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu gerçekleşen görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Yeni anayasa tartışmaları hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, "Bu tartışmayı başlatabilmeniz için önce var olan anayasaya uymanız gerekir. Anayasa'da cumhurbaşkanı tarafsızlığı için namusu ve şerefi üzerine yemin etti ama uymadı. Biz verdiği söze uyamayan bir insana neden inanalı? Anayasa kararlarına uyulmayan bir ülkedeyiz. Anayasa verdiği kararlar nedeniyle suçlu olarak ilan ediliyorsa biz bu kişinin yeni anayasa teklifine nasıl inanacağız" dedi.

  • Ege Postası
  • 04.02.2021 - 12:56

AK Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yeni anayasa çıkışına ilişkin açıklama yapan Karamollaoğlu, "Bizim, önümüzde hafta ilk taslağımız hazır olur diye ümit ediyorum. Görüş bildiririz mutlaka" dedi.

Erdoğan'ın bu yöndeki çıkışına güvenmediklerini ve samimi bulmadıklarını aktaran Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yok. Belli konularda farklı düşünebiliriz ama ortak çabalarımız var. Türkiye'nin gerçek gündemi aslında pahalılık. Türkiye'nin bu kutuplaşmadan çıkması lazım. Bu tartışmayı başlatabilmeniz için öncelikle var olan anayasaya uymanız gerekir. Biz mevcut anayasaya uymayan bir kişinin davetine nasıl güveneceği? AYM'nin kararlarının uygulanmadığı bir ülkedeyiz biz. Hak arama ve adalet kavramı üzerinden yeni bir düşünceyi, zihniyet değişikliğini gerçekleştirmek zorundayız. Erdoğan bunu kabul eder m? Edeceğini sanmıyorum. Önemli olan var olana uyacaksınız ve onu mükemmel hale getireceksiniz. Yasalara saygılı olmamız lazım, hukukun üstünlüğüne inanmamız lazım" dedi.

HDP TARTIŞMASI

HDP'nin kapatılmasına yönelik açıklamalara Kılıçdaroğlu, "Yasalara göre kurulan bütün siyasi partiler zaman zaman bir araya gelmek, konuşmak durumundadırlar. Demokrasinin gereği budur zaten. Bir siyasi partiyi düşmanlaştırmak doğru değildir. Düşmanlaştırmak demokrasiye karşı çıkmak demektir. HDP bir siyasi partidir, bizimle görüşmek isterse görüşürüz. Düşüncelerimizi paylaşırız. Onlar ayrı parti, biz ayrı partiyiz. Şu aşamada bir ittifak, ittifak arayışı söz konusu değil " şeklinde yanıt verdi.

HDP ile görüşmelerin iktidar kanadından tepkiyle karşılanmasına ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, "HDP'li bir kişi, TBMM'yi yönetirken, beyefendiler rahatsız olmuyorlar da bizi ziyarete gelince mi rahatsız oluyorlar'" diye sordu.

"HDP İLE GÖRÜŞME NORMAL"

Temel Karamollaoğlu ise HDP'ye yönelik açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

"Bir diyalog, hangi niyetle yapılırsa yapılsın iyidir. Farklı görüşlerde, kanaatlerde bulunan siyasi parti yöneticilerinin meseleleri görüşebilmeleri ilk ve en önemli adımdır. Birbirlerine hakaret edeceklerine, meseleleri görüşebilmek Türkiye'nin problemlerini çözebilmekte en önemli adım. Bundan dolayı hangi niyetle yapılırsa yapılsın, bize gelen isterse AK Parti olsun ister HDP olsun, onlarla da oturup bu meseleleri görüşmeyi işin tabiatı olarak normal karşılıyoruz. Burada esas olanı, zihniyetler. Anayasadan da diğer yasalardan da zihniyetlerin değişmesine ihtiyaç var. Ondan sonra yasalarda dğeişiklik yapabilirsiniz ama zihniyet değişmeden hiçbir görüşmenin de faydası olmaz."

BOĞAZİÇİ'NDEKİ REKTÖR PROTESTOLARI

Bir gazetecinin Boğaziçi Üniversitesi'ndeki rektör protestolarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Bütün evlatlar bizim evlatlarımızdır. Babasının görüşü, kimliği ne olursa olsun. Bütün evlatlarımızın en iyi koşullarda yetişmesini isteriz. Boğaziçi Üniversitesi'ne yapılan atama bütün teamüllere aykırı. Herkes bu atamaya karşı. O görevde olmak, herkesin reddettiği görevde olmak ne katacak size. Öğrenciler ne yapt? Camı çerçeveyi mi indirdile? Haklarını arıyorlar, kendi üniversitelerinin haklarını savunuyorlar. Bir büyüklük yap ayrıl o görevden. Oturunca boyu mu büyüyece? Bu çocuklara terörist diyorlar, bu bir suçtur. Gençler bizden daha iyi düşünüyor. Bizden daha iyi dünyayı okuyorlar. Siz gençleri terörist ilan ediyorsunuz."

"GENÇLER ERDOĞAN'I DİNLEMİŞ OLABİLİR"

Temel Karamollaoğlu ise şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Erdoğan'ın 2000'lerin başında gençlere yönelik bir konuşması var. hangi baskı yapılırsa yapılsın direnin hakkınızı arayın diye. Kendisinin de geçmişteki ifadelerini dinlemesine ihtiyaç var. Bugünkü gençleri itham ederken... Gençler Sayın Cumhurbaşkanı'nın sözlerini yerine getirelim demiş olabilirler diye düşünüyorum."

KILIÇDAROĞLU BULU'YA SESLENDİ

Boğaziçi eylemlerinin başlamasına neden olan atamasıyla gündemden düşmeyen Melih Bulu'ya da seslenen Kılıçdaorğlu, "Bu kadar dünyadan kopuk bir insanın Boğaziçi Üniversitesi gibi bir üniversiteyi yönetmesi zaten mümkün değildir. Hukuku bilmiyor, kendi tabi olduğu hukuku bilmiyor. Allah akıl fikir versin. Akıllı bir adamsa görevi bırakır. Çoluk çocuğuna hesap vermek için ayrılır" dedi.

KABE FOTOĞRAFI İDDİLARI

Kabe fotoğrafının yere serilmesine yönelik tartışmalara ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, "provokasyon" vurgusu yaptı. Kılıçdaroğlu, Kutsallarımız bizim için değerlidir. Burada siyasi parti farkı yoktur. Hepmiz toplumun kutsal değerlerine saygı göstermeliyiz. O resmi yere atan, fotoğrafını çekip yayınlayan kişi provokatördür. Öğrencilere ve rektöre sesleniyorum: Onu bulun. Bu tablo kabul edilebiir değil. Bu provokasyondur. Sırf öğrencilerin haklı taleplerini gölgelemek için birilerinin desteği ve yol göstermesi ile yapıldı" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.