Dolar 32,3960
%-0.13
Euro 34,7635
%0.06
Altın 2.435,360
%-0.14
Bist-100 9.999,00
%0.84

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZTO'da karara bağlandı: O hatlarda ulaşıma zam

İZTO'da karara bağlandı: O hatlarda ulaşıma zam

İzmir Ticaret Odası(İZTO) Mart ayı Olağan Meclis Toplantısında İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali (İZOTAŞ), Ödemiş–Torbalı/Ayrıncılar ve Ödemiş–İzmir Otogarı güzergahlarında uygulanan Yolcu Taşımacılığı Azami Fiyat Tarifesinde yüzde 53 civarında zam yapılmasına karar verildi. Bu kapsamda yapılan zamla birlikte 30 lira olan Ödemiş-İzmir Otogar arası ulaşım bedeli ise 46 liraya yükseldi. Ödemiş-Torbalı arası taşımacılık ücreti 35 liraya ve Ödemiş-Ayrancılar arası ulaşım bedeli 38 liraya yükseltildi.

  • Ege Postası
  • 30.03.2022 - 18:26

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Ticaret Odası(İZTO) Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde gerçekleştirildi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in katıldığı toplantıda hazır bulundu.

Oturumda, İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali (İZOTAŞ), Ödemiş–Torbalı/Ayrıncılar ve Ödemiş–İzmir Otogarı güzergaharında uygulanan Yolcu Taşımacılığı Azami Fiyat Tarifesinde zam yapılmasına karar verildi.

Bu kapsamda, 30 lira olan Ödemiş-İzmir Otogar arası ulaşım bedeli ise 46 liraya yükseldi. Ödemiş-Torbalı arası taşımacılık ücreti 35 liraya ve Ödemiş-Ayrancılar arası ulaşım bedeli 38 liraya yükseltildi.

TARKEM ORTAKLIĞINDA PAY ARTIŞI

Oturumda ayrıca, İZTO’nun Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş (TARKEM) ortaklığındaki payının artışı da gündemine geldi. Alınan karar kapsamında odanın mevcutta yüzde 1 olan ortaklık payında iki katlık bir artış yaşandı ve yüzde 2’ye çıkarıldı.

TARKEM Yönetim Kurulu kararıyla sermayenin 25 milyondan 35 milyona çıkarılmasıyla birlikte İZTO, 100 bin lira olan rüçhan hakkını ödemesi sonrası yüzde 1'lik hisseye denk gelen 350 bin liralık rüçhan hakkını da kullanma kararı aldı. Alınan karar sonrası ise İZTO, Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş'de bulunan hisse payını yüzde 1'den yüzde 2'ye çıkarmış oldu.

Alınan kararın ardından meclis üyelerinden Yavuz Alkan'ın kararın ne anlama geldiğinin sorulması üzerine soruyu yanıtlayan Yönetim Kurulu Başkanı Özgener, “Kemeraltı’nın canlandırılması için herkesin gönlünde bir istek yatıyor. Bu bölgenin gelişiminde de TARKEM önemli bir rol oynuyor. TARKEM birçok alanında mal sahipleriyle anlaşarak ya da satın alarak restore edilerek yeniden Kemeraltı’na kazandırılmasını hedefliyor. Benim de kuruluşundan bu yana TARKEM’de yüzde 1 hissem var. Böyle bir kuruluşun kuruluşunun çok ortaklı olması da en önemli yaklaşımlardan biriydi. İzmir'e sahip çıkması gereken bir proje olarak görüyorum. İzmirli olarak başkanlık öncesinde de kendime görev bildim. Başkanlığa gelince de sizlerin de onayıyla TARKEM’den yüzde 1 pay aldık. TARKEM’in sermaye artırımı kararı var. Bunu kullanmayan ve rüçhan hakkını kullanmayacak hissedarlar var. Bize de böyle bir talep geldi ve biz de ‘Payımızı seve seve yüzde 2’ye çıkarırız’ dedik. Çok katılımlı bir yapı olsun istiyoruz. Burada bir şey daha hedefleniyor. Rüçhan hakkını kullanmayan hissedarların yerine belirlenecek hissedarların belirlenmesinde yüzde 50 kamu olması kararı da alındı. Ben de bunu önemli buluyorum” ifadelerini kullandı.

“İZMİR TARIM POTANSİYELİNİN TİCARİ ÜSSÜ OLACAK”

Ukrayna-Rusya savaşının gıda güvenliği ve tahıl temini konusundaki etkilerine değinerek konuşmasına başlayan Özgener, “Sene başında 2022 için yüzde 4 civarında tahmin edilen global ekonomik büyümede, savaşla birlikte yaklaşık yüzde 1’e varan aşağı revizyonlar görüyoruz.  Gelişmekte olan ülke büyüme oranları da yüzde 4’ün aşağısına çekiliyor.  Ama bizim için belki daha da önemli olan konular enerji fiyatları üzerindeki artan baskı ve gıda güvenliği. Gıda güvenliği konusu iklim değişikliği ile ülkelerin gündemine girmişti; ancak Rusya ve Ukrayna’nın dünya buğday üretiminde önemli paylara sahip olması, konuyu bir arz problemi haline getirdi. Bu yaz sonu tahılda olası rekolte düşüşlerine karşın, bütün ülkeler gıda güvenliği ile ilgili politikalarını gözden geçiriyor.  Ülkemizde de bir süredir tarımın ekonomide azalan ağırlığının gözden geçirilmesi ve buna karşı politikalar geliştirilmesi için doğru bir zamandayız.  Özellikle İzmir’in Ege Bölgesindeki tarım potansiyelinin ticari bir üssü olarak doğru politikalar geliştirilmesinde önemli bir oyuncu olacağını düşünüyoruz” dedi.

“ÖNERİLERİMİZİN KARŞILIK BULMASINDAN MEMNUNUZ”

2022 yılı başında gelen zamlarla yüzde 135 oranında zamlı olan elektrik fiyatlarına ilişkin yapılan düzenlemeyi de değerlendiren Özgener, “Geçen ay yaptığım meclis konuşmasında iş dünyası ve hane halkının üzerindeki ağır elektrik yükünün azaltılması için alınmasını gerekli gördüğümüz kısa vadeli ve kalıcı çözümlere ilişkin politika önerilerimizi paylaşmıştım. 1 Mart itibariyle elektrikle ilgili yeni düzenlemeleri yapıldı ve meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV’si yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Önerilerimizden kısa vadeli olan bir bölümünün hızla karşılık bulmasından memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

“GELİR EŞİTSİZLİĞİNİ AZALTMADA ETKİLİ OLACAKTIR”

Pazartesi günü gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nda alınan temel ihtiyaç ürünlerinde KDV’nin düşürülmesini de yorumlayan Özgener, gelişmeleri olumlu olarak değerlendirdi ve “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, son kabine toplantısının ardından, temel gıda ürünleri ve elektrikteki KDV indirimlerine ek olarak yeni KDV indirimlerini açıkladı. KDV indirimleri üyelerimizin Odamızdan uzun zamandır talep ettiği konuların başında geliyordu. Özellikle tarım ve gıda, tıbbi malzeme, temel ihtiyaç maddelerinden olan deterjan, sabun, tuvalet kâğıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerde ve ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yapılması konuları ile ilgili düzenlemelerin reel piyasalarımıza olumlu yansımasını bekliyor ve memnuniyetle karşılıyoruz. Tarım sektöründe her türlü sertifikalı tohum, fide, fidan teslimlerinde KDV’nin yüzde 1’e, süt toplama tankları gibi kimi ürünlerde KDV’nin yüzde 8’e indirilmesi üretim maliyetlerini önemli ölçüde azaltacaktır. Yeme-içme hizmetlerinin tamamında KDV oranı yüzde 8 olarak belirlendi. Böylece yeme-içme hizmetlerinde hâlen birinci sınıf işletme, 3 yıldız ve üzeri otel gibi yerlerde uygulanmakta olan %18 KDV oranı %8’e indi. Bu konu da Odamızın uzun zamandır talep ettiği bir konuydu. Öncelikle bu düzenlemelerin piyasaya olumlu yansıyarak, enflasyon üzerinde geçici de olsa olumlu bir katkı yaratmasını bekliyoruz. Ayrıca temel ihtiyaç maddelerindeki KDV indirimi, yüksek enflasyonun yarattığı gelir eşitsizliğini azaltmada etkili olabilir. Özellikle tarım sektöründeki KDV indirimlerine, gıda güvenliği açısından atılması gereken adımlardan biri olduğu için özel önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.

BALIKÇI BARINAĞI İÇİN DESTEK TALEBİ

Son olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım’ın dün gerçekleştirdiği İzmir ziyaretindeki görülmelerine ilişkin de bilgi veren Özgener, şunları söyledi; “Dün Başbakanımız, İzmir Milletvekilimiz Sayın Binali Yıldırım ile Güzelbahçe Yalı Balıkçı Barınağı ziyaretinde ve sonrasında bir araya geldik. Yaptığımız görüşmede Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nde gelinen son nokta, proje ile ilgili taleplerimiz, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’ne ilişkin mevcut durum ve Güzelbahçe Balıkçı Barınağı’nın genişletilmesi hususlarında bilgi sunduk ve desteğini diledik.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.