Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZBAŞ tartışmaları meclisi gerdi: Millet İttifakı’nda çatlak

İZBAŞ tartışmaları meclisi gerdi: Millet İttifakı’nda çatlak

Bornova Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Hüseyin Ünal idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma, Bornova Belediyesi mülkiyetinde bulunan bazı taşınmazlar ile ilgili İZBAŞ’a intifa hakkının verilmesini öngören önerge, komisyonlara gönderilen ve gündeme gelen ifadeler arasında farklılık olması üzerine başlayan tartışmalar damgasını vurdu. 

  • Ege Postası
  • 02.07.2021 - 19:13

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Bornova Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Hüseyin Ünal idaresinde gerçekleştirildi. 

Oturumda gündeme gelen ve Bornova Belediyesi mülkiyetinde bulunan bazı taşınmazlar ile ilgili İZBAŞ’a intifa hakkının verilmesini öngören önerge, komisyonlara gönderilen ve gündeme gelen ifadeler arasında farklılık olduğu gerekçesiyle mecliste tansiyonu yükseltti. 

“ŞERHİMİZİ BELİRTTİK”

İlgili önerge üzerine söz alan AK Partili Meclis üyesi Sait Tatlı, gündeme gelen önerge ile bir önceki mecliste konuya ilişkin komisyonlara gönderilen önerge arasında farklılık olduğunu ifade etti ve “Komisyonlardan geldiği eklinde oylansın denmiş ama bu madde gen mecliste komisyonlara havale edilirken 5 yıl süreyle tekrar verilmesiyle ilgili bir önergeydi. Fakat biz komisyonlara gittiğimizde karşımıza gelen maddeyle ilgili İZBAŞ’a verilecek olan Pınarbaşı’ndaki yer ile birlikte 788 bin liralık bir bedel gözüküyor. Bununla birlikte komisyonlara havale edilmeyen ve mecliste de görüşülmeyen Sırrı Aydoğan Kültür Merkezi’nin verilmesi, Aziz Kocaoğlu Stadyumu’nun kullanım bedeli düşürüldükten sonra iadesi ve Aysel Bayraktar binasının kullanılan bedeli düşürüldükten sonra iadesi gibi ifadeler var. Komisyonlara havale edilenle komisyonlardan gelen raporlar birbirine uymuyor. Belediyenin kanunları şunu söyler. Belediye meclisi komisyonlara herhangi bir kararı gönderdiği zaman komisyonlar o konuyla ilgili görüş belirtilir. Biz buna bakıyoruz. Bu maddenin için de sermaye artırımı, sermaye azaltımı ve bedeli nakdi olarak istenen sermaye var. Komisyonlara havale edilen 800 bin liralık bedelken bugün istenen 1 milyon 300 bin liralık bir bedel. Biz komisyonların böyle bir karar alam yetkisi olmadığını ve mecliste görüşülmesi gerektiğini söyledik. Ama arkadaşlar yine de bildiklerini yaptılar. Biz bu konuda şerhimizi belirttik ve maddenin belirtilmesini istiyoruz” dedi.

“HUKUKİ ENGEL DEĞİL”

Tatlı’ya yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Ercan Kahya, oylamada madde numarası vurgusu yaptı ve “Biz arkadaşlara anlattık ama anlamamışlar. Bide önceki tutanakta madde numaraları okunarak deniliyor. Yani önerge madde olarak okunmuş. Komisyona havale edilen meclis kararı var ve o kararın içinde hepsi yazıyor. Gelen önerge de bunu kapsıyor zaten. Evet eksiklik var ve hukuki bir engel değil bu” diye konuştu. 

“YARGIYA BAŞVURACAĞIM”

Kahya’nın ifadeleri üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan, sert bir konuşma yaptı ve ilgili gündem maddesinin kabul edilmesi durumunda yargıya başvuracağını ifade ederek şunları söyledi; “Öncelikle büyük bir infiali düzeltmek istiyorum. ‘Biz zaten madde numaralarıyla oyluyoruz, içeri girmiyoruz’ demek kadar yanlış bir cümle olamaz. Biz bunu mecliste zaman kazanmak için yapıyoruz. Bununla ilgili olarak Sayıştay denetiminden geçen raporlar var ve orada, gündem halka aleni yollarla aktarılır denir. Sizin bundan sonra ben maddeyi okumamıştım içreğinde böyle yapmıştım deme lüksünüz yok. Diğer konu şu: İlan edilen gündem maddesinde bu talepler yer almıyor. Bugünkü gündeminde bizlere geçtiğimiz ay mail yoluyla mail yoluyla gönderilen gündem maddesinde, söz konusu yerlerin iadesiyle ilgili, bu bedellerin tekrardan İZBAŞ’a ödenmesiyle ilgili bir gündem maddesi yok. İhtisas komisyonları belediye meclislerince görevlendirilir ve ilgili komisyonlarda mecliste havale edilen konular dışında konu görüşülmez ve karar alınmaz. Dolayısıyla, falanca başkanlık oluru, alt yazı üst yazı yok. Yasa açık ve net. Gündemde ilan ettiğin onu neyse komisyon o konuda yetkilidir. Bunun haricinde komisyon belediye meclisine bir öneri getirmek istiyorsa bunu ifade eder. Bunun yukarısı aşağısı sağı solu yok. Diyelim ki aksi mümkün. O zaman bu meclisin toplanmasına da gerek yok. Dolayısıyla bu çok basit bir konuyken görüyorum ki çok gereksiz olacak. Uzatmayalım. İlgili gündem maddesini komisyonlara havale edelim komisyon değerlendirsin. Yok yapmam derseniz isim isim oylama yapılsın ve bunun arkasından ben yürütmeyi durdurma kararı için yargıya başvuracağım.”

“BU YAKLAŞIMI VE TARZI DOĞRU BULMUYORUZ”

Tartışmalar üzerine söz alan CHP’li meclis üyesi Bahar Gürsul, usulü eksikliklere takılılarak mecliste zaman kaybı yaşatıldığın ifade etti ve “Oluşturulan gündem, başkanlık olurlarının bir özeti şeklinde özetlenip hazırlanıyorlar ve gündemin yanında da parantez içerisinde Başkanlık oluru yazılır. Başkanlık olurunda da tam metin yazılır. Yani bu maddenin tam metni başkanlık olurunda var. Bunlar da bir dosya grup başkanvekillerine verilir. Yani burada haberimiz yok diye bir şey yok. Evet eksiklik var ama bir yanlış ya da hukuki bir sorun yok. İzmir’in ve Bornova’nın gündeminde bu kadar çok şey varken usuli şeylere takılanarak zaman kaybettirilmesi çok gereksiz. Biz bu yaklaşımı ve tarzı doğru bulmuyoruz. Gruplar başkanlık olurunun tamamından haberdar” dedi.

Gürsul’un konuşmasının ardından oturumda “sap ve samanı birbirine karıştırma” polemiği çıktı ve Taştan ile Gürsul arasında atışmalar başladı. 

“MADDE BAŞLIKLARIYLA OYLAMAYI DA KABUL ETMİYORUZ”

Gürsul’un konuşmasını bitirmesinin ardından yeniden söz alan Taştan, “Burada yasa ben grup başkanvekiline dosya verdim denmez. Halka aleni bir şekilde ilanına bakar. Kaldı ki biz bunu burada öğrendik demedik. Bu konu meclis gündeminden gelen bir şey değil dedik. Zaten çoğunluk sizde istediğiniz gibi karar alacaksınız. Ama biz diyoruz ki meclis gündeminde bu yok. Yok başkanlık olurunda vardı yok madde başlıkları denmesin. Eğer öyle olacaksa biz bundan sonra madde başlıklarıyla oylamayı da kabul etmiyoruz. Ayrıca eksiklik olduğunu da kabul ediyorlar ama basit diyorlar. Eğer eksiklik varsa komisyona havale edin tekrar incelensin. NE acelesi var” diye konuştu. 

Konuşmaların üzerine AK Partili Tatlı, bir önceki meclisteki önergenin ifadelerini okudu ve komisyona gönderilen ve komisyonlardan gelen maddenin birbirini tutmadığını söyledi. 

“BAŞINDAN BERİ İYİ NİYET EKSİKLİĞİ VAR” 

Yapılan tüm tartışmaların üzerine söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, bir hata olduğunun ve düzeltilmesi gerektiğinin altını çizdi ve “Belediye meclislerinin çalışma usül ve esasları belli. Hukukçularımızın da bunları adı gibi bilmesi gerekiyor aynı şekilde bizim de bilmemiz gerekiyor. Biz bu işleri 2 yıldır yapıyoruz. Dile getirilen konuda bir eksiklik var. Başından beri iyi niyet eksikliği var. Bu şekilde bu karar geçmez. Bir karar var içinde yeni şeyler türemiş. Başkanlık şeyi bilmem ne... Net meclise gelir, meclis komisyonlara havale eder ya da mecliste karar bağlar. Bu durum oluşmamış. Bunu düzeltelim lütfen” dedi.

“’BİZ TARTIŞMADIK’ DENEMEZ”

Tekrar söz alan Gürsul, şunları söyledi; “Eğer bir eksiklik varsa düzeltilir. Kanun her şeyi kesin ayrıntılarıyla düzenlemez. Burada komisyona gündem havale edilmedi denildi. Meclis kararını alıyoruz burada. Katipler bunları imzalıyorlar ve karar komisyonlara havale ediliyor. Ama ‘Biz tartışmadık’ denemez. Çünkü bir meclis kararı var. Evet bir eksiklik var ama bu eksiklik abartılacak bir şey değil. Ama yanlış değil. Sonuçta meclis tüm metinden haberdar ve bilgili. Tüm metnin komisyona da havale edildi. Dolaysıyla biz burada eksiklik olduğunu düşünüyoruz ama yanlışlık olduğunu düşünmüyoruz.”

Yapılan tartışmaların ardından Bütçe Komisyonu’nun toplanması için oturuma ara verildi. Aranın ardından ilgili gündem maddesi oylandı. Oylamada AK Parti grubunun isim isim oylama istemesi mecliste tansiyonu yeniden yükseltti. 

Taştan ise tepki göstererek, “Grup adına grup sözcüsü de, grup başkan vekili de meclis çalışma yönetmeliği açık. Söz istediği zaman oylaman önce söz vermekle mükellefsiniz. Ya da yeterlilik önergesi gelecek. Onda da lehte ya da aleyhte söz isterim. Yasanın gereğini yerine getirin. Ben dipnot düşüyorum. AK Parti’nin imza föyünde imzası olan tüm arkadaşlarımız adı geçen madde ile ilgili şerh doğrultusunda hayır oyu vermiştir. Bunun dışında imzası olan tüm üyeler, salonda olsun olmasın bağlayıcıdır. Tüm üyeler evet demiştir şerhe rağmen. Hepsi bu” dedi. 

Ak Parti grubu karara şerh koyduğunu ifade etti ve gündem maddesi o şekilde oylandı ve önerge, oy çoğunluğu ile kabul edildi.

ZİYNET SERTEL’İN İSMİ ÖLÜMSÜZLEŞECEK

Oturumda ayrıca, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İzmir 2. Bölge Milletvekili Atila Sertel'in Mayıs ayında hayatını kaybeden eşi Ziynet Sertel’in adının ilçenin Çınar Mahallesi 5006 sokak üzerinde yer alan parka verilmesi ve parkın adının, "Gazeteci Ziynet Sertel Parkı" olması önergesi meclis üyelerince oy birliği ile kabul edildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.