Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İMO Başkanı Ayatar'dan 'envanter' açıklaması: İzmir'de başlatıldı, Türkiye'ye yayılmalı

İMO Başkanı Ayatar'dan 'envanter' açıklaması: İzmir'de başlatıldı, Türkiye'ye yayılmalı

MTA'ın (Maden Tetkik Arama) diri fay haritasına göre Türkiye’de 24 ilin kent merkezinden aktif fay geçerken, 80’den fazla ilçe ise direkt aktif fay hatları üzerinde kurulduğu görülüyor. Diri faylar üzerinde binlerce konut, hastaneler, AVM'ler ve okullar yer alıyor. İzmir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, 30 Ekim 2020 depremi sonrası başlattığı Yapı Stoku Envanteri ve faylar ile ilgili iki çalışmayı hatırlatarak, bu çalışmaların Türkiye'ye yayılması gerektiğini belirtti.

  • Ege Postası
  • 20.02.2023 - 13:58
  • Güncelleme: 20.02.2023 - 14:50

Sözcü'nün haberine göre, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra deprem duyarlılığının artması üzerine MTA diri fay haritasını güncelledi. Haritaya göre Türkiye’de Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Ege Bölgesi Graben Sistemi olmak üzere 3 ana fay hattı ile 485 aktif fay bulunuyor. 24 ilin kent merkezinden aktif fay geçerken, 80'den fazla ilçe ise direkt aktif fay hatları üzerinde kurulduğu görülüyor.

Uzmanlara göre 7 büyüklüğündeki deprem üretecek en az 10 fay hattı bulunan İzmir'de şehir merkezlerini bölen kırmızı çizgiler endişelendiriyor. Balçova ilçesinde bir AVM fay hattının başladığı noktada yer alırken, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin ise hemen önünden diri fay geçiyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri ise haritadaki kırmızı çizgilerin tam üzerinde yer alıyor.

“İZMİR’DE BAŞLATILAN ÇALIŞMA TÜM TÜRKİYE’YE YAYILMALI”

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Ekim 2020  depremi sonrası başlattığı Yapı Stoku Envanteri ve faylar ile ilgili iki çalışmayı hatırlatan İzmir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ise, bu çalışmaların ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Konunun sadece fay hatları ile sınırlanmaması gerektiğini belirten Ayatar, “Elbette ki faylar önemli. Ancak 30 Ekim'de yaşadığımız depremde yıkım fay hattından 8 uzakta, Bayraklı'da olmuştu.

Öncelikle binaların yapı güvenliğini konuşmak zorundayız. Eğer yapı güvenli değilse fay hattına uzakta da olsa etkileniyor. Bizim yapı güvenliğini sağlamamız gerekiyor. Bu nedenle İzmir'de yaptığımız yapı envanter çalışmasının tüm Türkiye'de yapılması gerekiyor. Mevcut yapıların deprem riski açısından bir derecelendirmesinin yapılması gerekiyor.

Öncelikle hangi binalara müdahale etmemiz gerektiğini fay üzerinden değil, binalar üzerinden belirlememiz gerekiyor. Sadece fay hatları üzerindeki yapıları kaldıralım veya taşıyalım demek yerine o yapıları her yönüyle inceleyip bu yapılar olası bir deprem sırasında ayakta kalacak mı diye bakmak gerekir” diyerek acilen risk altındaki tüm yapıların tespit edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.