Dolar 32,4474
%-0.1
Euro 34,8355
%0.08
Altın 2.422,830
%0
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hepsijet çalışanları; 1 TL zammınızı alın başınıza çalın

Hepsijet çalışanları; 1 TL zammınızı alın başınıza çalın

Kargo şirketi Hepsijet çalışanları 1 liralık zammı, şirketin genel merkez binası önünde protesto etti. 1 TL’leri yere atan çalışanlar, “1 TL’lik zammı al başına çal” dedi. İşten çıkarılan arkadaşlarının geri alınmasını, herkesle 1 yıllık sözleşme imzalanmasını ve 12 bin 500 TL’lik sabit ücret verilmesini isteyen şirket çalışanları, bu talepleri kabul edilene kadar başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de eylemlerinin devam edeceğini söylediler.

  • Ege Postası
  • 30.01.2022 - 01:06

İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan HepsiBurada Genel Merkezi önünde bir araya gelen HepsiJet kuryeleri, 1 TL’lik zam teklifine karşı basın açıklaması yaptı. Zam olarak kendilerine verilen 1 liraları yere atan çalışanlarının açıklaması şöyle:

“ASGARİ ÜCRETİN YARISI KADAR BİLE PARA ALAMIYORUZ: HepsiJet kuryeleri olarak yapılan 1 TL’lik zammı kabul etmiyoruz. Yapılan zamma itiraz ettiği için işten atılan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızın işe geri alınmasını ve garanti ücret adı altında 12 bin 500 TL sabit ücret konusunu kabul etmelerini istiyoruz. Burada biz asgari ücretin yarısı kadar para bile alamıyoruz. Kendi araçlarımızla kendi faturalarımızı, yemek paramızı, araç giderlerini ödüyoruz. Ay sonuna baktığımız zaman çoğumuz eve ekmek götürmekte zorlanıyoruz. Firmamız bugün yaptığı basın açıklamasında yüzde 46.6’lık zam oranını neye göre hesapladı bilmiyoruz ama bize de yansıtmalarını istiyoruz.

TALEPLERİMİZ KABUL EDİLENE KADAR EYLEMLERİMİZ DEVAM EDECEK: Firmamızdan işten çıkarılan arkadaşlarımızın geri alınmasını, herkesle 1 yıllık sözleşme yapılmasını ve 12 bin 500 TL’lik sabit ücret talep ediyoruz. Taleplerimiz kabul edilene kadar başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de eylemlerimiz devam edecektir.”

ZAMMA İTİRAZ EDENLER İŞTEN ÇIKARILDI

HepsiJet 2022 yılı için paket başı 3,75 TL ile çalışan HepsiJet kuryelerine 4,75 TL yani 1 TL’lik zam teklifi yaptı. Paket başına yapılan bu zammı yetersiz bulan ve itiraz eden HepsiJet kuryeleri, kontak kapatma eylemi yaptı. Eylemlerin sonucunda HepsiBurada, beş HepsiJet kuryesinin sözleşmesini feshetti. HepsiJet işçileri yapılan zamma karşı kontak kapatma eylemi yapıyor. 

İŞTEN ÇIKARTILAN HEPSİJET ÇALIŞANI: "BİZİM MATEMATİĞİMİZLE HEPSİJET YÖNETİCİLERİNİN MATEMATİĞİ ARASINDA FARKLILIK VAR" 

Kırklareli'nde eylemlere katıldığı için iş akdi feshedilen HepsiJet kuryesi Y.T, "2 yıldır hiçbir bölge sorumlusunun uğramadığı şubeye itirazlar ortaya çıktıktan sonra sırf gözdağı vermek, korku salmak, insanların cesaretlerini kırmak adına bölge sorumluları geldi. İki yıldır hiçbir bölge müdürü görülmediyse, insanlar taleplerini ve kime iletecekler? Bizim matematiğimizle HepsiJet yöneticilerinin matematiği arasında farklılık var. Onlar ayda 7-8 bin TL para kazandığımızı iddia ederken, eğer onları biz kazanıyorsak bizim cebimizden kim gelip alıyor?" dedi.

HepsiBurada'ya bağlı HepsiJet'in Kırklareli'ndeki kuryesi Y.T'nin, 1 TL'lik zamma karşı çıktığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle iş akdi feshedildi. Şirket, paket başı 3 lira 75 kuruşa çalışan kuryelere 2022 yılı için ortalama 75 kuruş zam teklifinde bulunmuştu. Kurye Y.T, iş akdi feshedilirken işe iadesinin olmayacağının bölge müdürlerinin kendisine iletildiğini söyledi. 

“HepsiJet'in gözünde onların bir çalışanı değil onlara hizmete veren taşeronlarız. Ancak baktığımız zaman HepsiJet uğruna hayatlarını bu yola koymuş insanlarız" diyen kurye, ortalama 1 TL zam yapıldığında bunun kazançlarına olumlu bir etkisi olmayacağını kaydetti. Y.T iş akdinin feshedilmesini şöyle anlattı:

"YILLARCA GÖRMEDİĞİMİZ YÖNETİCİLERİ, SAHADA TEHDİTKR BİR BİÇİMDE GÖRÜYORUZ"

"HepsiJet'in uyguladığı zamma itiraz ettiğimiz ve Trendyol'daki arkadaşlarımız gibi örgütlenmeye çalıştığımız için giriş sözleşmelerinde yer alan, gerekçesiz sözleşme feshedilebileceği maddesiyle sözleşmem feshedildi. Benimle birlikte, sosyal medyada zammı eleştiren 1 arkadaşımız ve Karaman'da 5 arkadaşımız aynı gerekçelerle işten çıkartıldı. 2 yıldır hiçbir bölge sorumlusunun uğramadığı şubeye itirazlar ortaya çıktıktan sonra sırf gözdağı vermek, korku salmak, insanların cesaretlerini kırmak adına bölge sorumluları geldi. Bize sunulan gerekçe, 'Keşke taleplerinizi bu şekilde iletmeseydiniz'. Ancak, iki yıldır hiçbir bölge müdürü görülmediyse, insanlar taleplerini ve kime iletecekler?

Yapılan zamma tepki göstermek, 'kurumsallığa aykırı' gerekçesiyle aynı zamanda sözleşmemiz feshedildi. Dönmek istersek de dönemeyeceğimizi belirttiler. Şu anda tüm Türkiye genelinde HepsiJet'in müdürleri, şube şube gezerek bu ayaklanmayı bastırma yolunda. HepsiJet'in gözünde onların bir çalışanı değil onlara hizmete veren taşeronlarız. Ancak baktığımız zaman HepsiJet uğruna hayatlarını bu yola koymuş insanlarız.  

"AMACIMIZ, SESİMİZİ DUYURMAKTI"

Amacımız işi bırakmak, HepsiJet'i mağdur etmek değil sesimizi duyurmaktı. Eylemimizi başlatırken, işi tamamen bırakma niyeti içerisinde hiç olmadık. Bu noktada biz ayrıldıktan sonra aynı tehditler devam etti. Sosyal medya paylaşımları yapmayın gibi baskıların devam ettiğini biliyoruz. Aylarca yıllarca görmediğimiz yöneticileri şu anda sahada müthiş bir şekilde tehditkar bir biçimde görüyoruz maalesef. 

"EĞER BİZ ONLARI KAZANIYORSAK, BİZİM CEBİMİZDEN KİM GELİP ALIYOR"

Y.T, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bir gün öncesi akşamından sosyal medyadan bu yayıldığı için. Sabah daha ben işe gitmeden orada hazırdılar. Ön konuşmamız oldu, Bölge müdürü, 'Keşke konuşmadan önce yapabileceğim bir şey olsaydı' diye belirtildi. Yani geliş amacının, beni aslında dinlemek değil, diğer çalışma arkadaşlarına gözdağı vermek olması adına sözleşmemin feshedilmesi olduğunu açıkça belli etmeye çalıştı. 

Bizim matematiğimizle HepsiJet yöneticilerinin matematiği arasında farklılık var. Onlar ayda 7-8 bin TL para kazandığımızı iddia ederken, eğer onları biz kazanıyorsak bizim cebimizden kim gelip alıyor? Biz neden onları görmüyoruz? Kazancımız belli. 70-80 paket hadi olsun 90 paket 4,70 ile hesap edin ve masraflarımızı düşünün lütfen." (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.