Dolar 38,4514
%-0.09
Euro 43,5576
%-0.42
Altın 3.987,680
%-2.03
Bist-100 9.078,00
%-1.59

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Helenistik Döneme ait kalıntılar ortaya çıktı: Aliağa’ya koruma kalkanı!

Helenistik Döneme ait kalıntılar ortaya çıktı: Aliağa’ya koruma kalkanı!

İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu; Aliağa’da 3 bölgede koruma kararı aldı. Helenistik Dönem’e ait kalıntılar bulunan bölgede, Antik dönemde ticaret yollarını kontrol eden bir tepe ve nekropol alanı olan bir mağara koruma altına alındı.

  • Ege Postası
  • 13.04.2025 - 09:08
  • Güncelleme: 13.04.2025 - 10:56

EGEPOSTASI- Resmi Gazete’de yayımlanan kara göre, İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu; Aliağa’da 3 bölgede koruma kararı aldı.

Aliağa’nın Aşağışakran Mahallesi, Sakarkaya mevkiinde yer alan Sakarkaya Tepesi’nin 1. Derece arkeolojik SİT olarak, Ilıcı mevkiinde yer alan İnkaya(Tefçi) Mağarası’nın Taşınmaz Kültür Varlığı Koruma Alanı olarak belirlenmesine karar verildi.

Rapordaki gözlemler şu şekilde:

“Mevcut kulenin konumu itibariyle Elaia Antik Kenti limanına hâkim ve savunma amaçlı kullanılmaya müsait olduğu, antik dönede büyük ihtimalle bir uç karakol ve deniz güvenliğini kontrol eden yapı olduğu gözlemlenmiştir. Kule üzerinin yoğun bir şekilde çalılık ve ağaçlık olduğundan zaman içinde mevcut taşları patlatılarak yok edilmesi riski bulunmaktadır. Sakarkaya ve Ilıca Mevkilerinde bulunan Sakar Tepe taş ocaklarına cepheli dik dağ üzerinde hayvancılık için kullanılır vaziyettedir, pınar ve zeytin ağaçları ile çevrili vaziyettedir. Doğal ve insani nedenli tahribatlarla kule üzerinde bozulmalar mevcuttur.”

Öte yandan yine Aliağa Aşağışakran Mahallesi Ilıca mevkiinde yer alan 1/2000 ölçekli harita sınırlarında gösterildiği şekilde 3. Derece arkeolojik SİT alanı olarak tesciline karar verildi.

Raporda yer alan gözlemler şu şekilde:

“Sakarkaya tepesinin ile ılıcatepenin güneybatısında, hafif yükseltide yer almaktadır, nekropol yerleşim malzemesi olan ve roma dönemine tarihlenen kiremit ve seramik parçalarına rastlanılmış olup alanın roma dönemi nekropol alanı olarak kullanıldığı düşünülmektedir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.