Gazeteci Halil Solak'tan NEO TV'de İzmir'deki tarikat gösterisine sert tepki
NEO TV’de yayınlanan Denge programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan gazeteci Halil Solak, Türk bayrağına yönelik saldırıyı sert sözlerle kınadı. Solak, söz konusu eylemin sadece bireysel bir girişim olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, olayın arkasında organize odaklar olabileceğine dikkat çekti. Solak, en düşük emekli maaşının 20 bin lirada sabitlenmesini sert sözlerle eleştirdi. Solak, Cumhur İttifakı ortakları arasındaki çelişkili açıklamalara dikkat çekerek, emeklilerin güven duygusunun zedelendiğini söyledi. Programın son bölümünde Solak, İzmir’de bir tarikat şeyhinin katılımıyla düzenlenen ve binlerce kişinin yer aldığı tövbe seanslarına sert tepki gösterdi.
- Ege Postası
- 22.01.2026 - 13:24
- Güncelleme: 22.01.2026 - 15:32
EGE POSTASI- NEO TV’de yayınlanan Denge programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan gazeteci Halil Solak, Türk bayrağına yönelik saldırıyı sert sözlerle kınadı.
Türk bayrağının bağımsızlığın ve kutsal değerlerin simgesi olduğunu vurgulayan Solak, “Bayrak bizim en kutsal varlığımız, bağımsızlığımızın simgesi. Bu alçak ve çirkin saldırıyı yapanları bir kez daha lanetliyor, kınıyoruz” ifadelerini kullandı.
“BARIŞ SÜRECİ HASSAS, EN UFAK KIVILCIM ZARAR VEREBİLİR”
Yaklaşık 1,5 yıldır devam eden barış sürecine de değinen Solak, provokatif eylemlerin süreci baltalama riski taşıdığına dikkat çekti. Sürecin kırılgan yapısına işaret eden Solak, “Bu sürecin hassas olduğunu, en ufak bir kıvılcımda zarar göreceğini defalarca dile getirmiştik. Umarım korktuğumuz başımıza gelmez” dedi.
Saldırıyı gerçekleştirenlerin adalet önünde hesap vereceğini ifade eden Solak, barış sürecinin kesintiye uğramadan devam etmesi temennisinde bulundu.
.png)
“PROVOKATİF SÖYLEMLERE DEĞİL, RESMİ AÇIKLAMALARA KULAK VERİLMELİ”
Kamuoyunda farklı beklentiler ve söylemler oluştuğunu belirten Solak, yargı sürecinin devletin ilgili kurumları tarafından yürütüleceğini söyledi. Sosyal medyada yapılan kışkırtıcı paylaşımlara karşı uyarıda bulunan Solak, şu ifadeleri kullandı:
“Provokatif eylemlere tabiri caizse gaz verenleri çok fazla dikkate almamak gerekiyor. Vatandaşlarımız resmi açıklamalara, bakanların, İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara itibar etmeli. Diğer söylemlere kulak asmamalılar.”
“BU OLAY BASİT DEĞİL, ARKASINDA ODAKLAR VAR”
Olayın yalnızca bir kişinin ya da küçük bir grubun girişimi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Solak, istihbarat boyutuna dikkat çekti. “Bu, ‘girip bayrağı indirelim’ meselesi kadar basit değil. Organize bir iş. Zamanla arkasında kimlerin olduğu ortaya çıkacaktır” diyen Solak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamalarında kullandığı ifadelerin de belirli odaklara işaret ettiğini söyledi.
“EMEKLİLER 20 BİN LİRAYA MAHKÛM EDİLİYOR, SÖYLEMLE EYLEM BİRBİRİNİ TUTMUYOR”
Solak, en düşük emekli maaşının 20 bin liraya sabitlendiğini ve bu rakamın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da grup toplantısında kesinleştirildiğini belirtti. Bu aşamadan sonra herhangi bir artış ihtimali görmediklerini ifade eden Solak, “Artık bu rakam değişmez. Emekliler 20 bin liraya mahkûm edildi” dedi.
.png)
“GÜVEN ÇAĞRISI İLE ‘SEFALET ÜCRETİ’ SÖYLEMİ ÇELİŞİYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Emeklilerimizin yanında olduğumuzu bilsinler” sözlerini hatırlatan Solak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin emekli maaşları için kullandığı “sefalet ücreti” ifadesine dikkat çekti. Solak, “Bir yandan ‘sefalet ücreti’ deniliyor, diğer yandan emeklilere güven çağrısı yapılıyor. Bu ortamda insanlar kime, nasıl güvenecek?” diye konuştu.
“CHP’NİN ÖNERGELERİ NEDEN REDDEDİLİYOR?”
CHP’nin emekli maaşlarının iyileştirilmesine yönelik verdiği önergelerin reddedilmesini eleştiren Solak, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in çağrısını hatırlattı. Solak, “Sayın Özel, ‘Siz önerge verin, biz destekleyelim’ dedi. Buna da yanaşmadılar. Oysa birkaç kuruşluk artış bile emekliler için çorbaya tuz olurdu” ifadelerini kullandı.
“SÖYLEMLERLE EYLEMLER ÇATIŞIYOR”
Cumhur İttifakı içinde ciddi bir söylem–eylem uyuşmazlığı olduğunu savunan Solak, Bahçeli’nin “Cumhur İttifakı ortağıyız ama iktidar ortağı değiliz” sözlerini de değerlendirdi. Solak, “Eğer emekli maaşına ‘sefalet ücreti’ diyorsanız, önergeye oy verin. Çoğunluk sizde. Ama bunu yapmıyorsunuz” dedi.
“AÇLIK SINIRININ ALTINDAKİ MAAŞLARLA YANINDA OLUNMAZ”
Hem asgari ücretin hem de en düşük emekli maaşının açlık sınırının çok altında olduğunu vurgulayan Solak, iktidarın ‘emeklilerin yanındayız’ söylemini eleştirdi. Solak, “Bu söylemlerle pazarda, markette ekmek alınmıyor. İnsanlar mikrofonlara gözyaşlarıyla konuşuyor” diye konuştu.
“YARDIMLA BU SORUN ÇÖZÜLMEZ”
Yardım politikalarının kalıcı çözüm olmadığını ifade eden Solak, “16-17 milyon emekli, yaklaşık 20 milyon asgari ücretli var. Kime yardım edeceksiniz? Bir gün yardım yaparsınız, peki yarın ne olacak?” sözleriyle sosyal politikaların sürdürülemezliğine dikkat çekti.
“CHP 14 GÜNDÜR NÖBETTE AMA GÜNDEM DAĞILIYOR”
CHP’nin TBMM’de emekli maaşları için 14 gündür nöbet tuttuğunu hatırlatan Solak, kamuoyu baskısının yeterince oluşmadığını söyledi. Gündemin sık sık değiştiğini belirten Solak, “Dün başka bir konu, bugün başka bir kriz konuşuluyor. Bu da emekli meselesinin enine boyuna tartışılmasını engelliyor” dedi.
“20 BİN LİRAYA TAMAH ETMEK ZORUNDA KALACAKLAR”
Programın sonunda değerlendirmelerde bulunan Halil Solak, kamuoyu baskısı oluşturulamadığı sürece milyonlarca emeklinin 20 bin liralık maaşa mahkûm kalacağını belirterek, “Bu çok önemli bir mesele ama ne yazık ki birkaç mecra dışında gündem olamıyor” ifadelerini kullandı.
.png)
“İZMİR KÖRFEZİ SİYASETE KURBAN EDİLİYOR”
Programın devamında Halil Solak, İzmir Körfezi’nin temizlenmesi, merkezi hükümetin İzmir’e yönelik yatırımları ve kentin kronik sorunlarına ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Solak, İzmir’in yıllardır yatırım ve hizmet anlamında ihmal edildiğini savundu.
İZMİR KÖRFEZİ’NE AYRILAN PAYI ELEŞTİRDİ
2026 yatırım bütçesine dikkat çeken Solak, İzmit Körfezi için 900 milyon TL ayrılırken, İzmir Körfezi için yalnızca 18 milyon TL öngörüldüğünü belirtti. Bu rakam 900 milyon TL’nin yüzde ikisine denk geldiğini vurgulayan Solak, “İzmir Körfezi’nin temizliği için konuşulan rakam 100 milyar TL civarında. Böyle bir tabloda 18 milyon TL ile hiçbir şey yapılamaz” dedi.
“BİLİM KURULLARI TOPLANIYOR AMA SONUÇ YOK”
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında oluşturulan bilim kurulunun somut bir sonuç üretmediğini dile getiren Solak,
“Toplantılar yapılıyor ama havada kalıyor. Oysa bakanlık bir genel müdür görevlendirse, İZSU yetkilileriyle oturup ortak bir çözüm üretilebilir. Bu iş aslında bu kadar basit” ifadelerini kullandı.
“SORUNLAR SİYASETE KURBAN EDİLİYOR”
İzmir’in en büyük sorunlarının siyasete kurban edildiğini savunan Solak, Körfez temizliğinin yalnızca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlı bütçesiyle çözülemeyeceğini belirtti.
“Devlet bu kaynağı ayırmadığı sürece bu sorun çözülmez. Üstelik 100 milyar TL’lik bir iş, sadece bakanlığın bile boyunu aşan bir mesele” dedi.
“İZMİR’E YATIRIM YAPMADAN BU KENT KAZANILMAZ”
AK Parti’nin 23 yıldır merkezi hükümeti yönettiğini hatırlatan Solak, İzmir’in yeterli yatırımı alamadığını ileri sürdü.
“İzmir hoşgörülü bir kenttir. Siz vermeden, yatırım yapmadan bu kenti alamazsınız. İzmirli yapılanı görür, ona göre karar verir” diye konuştu.
İkinci çevre yolunun yatırım programına alınmamasını eleştiren Solak, Halkapınar–Otogar Metro Hattı’nın 14 yıldır iz bedelle programda yer aldığını söyledi.
.png)
İZMİR’DEKİ TARİKAT GÖSTERİSİNE SERT TEPKİ
Programın son bölümünde Halil Solak, İzmir’de bir tarikat şeyhinin katılımıyla düzenlenen ve binlerce kişinin yer aldığı tövbe seansına sert tepki gösterdi. Solak, yaşananları laikliğe yönelik açık bir tehdit olarak nitelendirirken, iktidarı ve muhalefeti sorumluluk almamakla eleştirdi.
“15 TEMMUZ’DAN DERS ALINMADI MI”
Programda yaptığı değerlendirmede geçmişte yaşanan FETÖ sürecini hatırlatan Solak, “Bir zamanlar ‘Hocaefendi’ denilen yapı, devletin her kademesine sızdı ve 15 Temmuz gecesi ülkeyi felakete sürükledi. Yüzlerce insan hayatını kaybetti, binlerce insan yaralandı. Görüyorum ki bu acı tecrübeden ne millet olarak biz ne de iktidar ders almış” ifadelerini kullandı.
“İZMİR’DE BİLİNÇLİ BİR GÖVDE GÖSTERİSİ YAPILDI”
İzmir’in laiklik ve Cumhuriyet değerleri açısından sembol bir kent olduğuna dikkat çeken Solak, Menzil tarikatının İzmir’de gerçekleştirdiği organizasyonun tesadüf olmadığını savundu. Sosyal medyada paylaşılan “İzmir’de laiklik dönemi bitmiştir” ifadelerini hatırlatan Solak, bu söylemlerin anayasal düzene açık bir saldırı olduğunu söyledi.
“İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BU YAPILARI DENETLİYOR MU?”
Tarikat ve cemaatlerin denetlenip denetlenmediğini sorgulayan Solak, “Yüzlerce tarikat var. Bunları kim finanse ediyor? Devlet bu yapıları kontrol ediyor mu? Yarın farklı girişimlerde bulunmayacaklarının garantisini kim verebilir?” diyerek yetkili kurumlara çağrıda bulundu.
CHP’YE ELEŞTİRİ: “SAHADA OLMALARI GEREKİRDİ”
Muhalefetin tepkisizliğini de eleştiren Solak, CHP İzmir örgütünün yaşananlara karşı güçlü bir refleks göstermediğini belirtti. “Eskiden CHP’nin sahada bir refleksi vardı. Konak Meydanı’nda açıklamalar yapılır, yürüyüşler düzenlenirdi. Bugün ise ciddi bir eylemsizlik söz konusu” diyen Solak, parti içindeki kopuklukların bu duruma yol açtığını savundu.
“İZMİR ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uluslararası kredi notunun yüksek olmasına rağmen kredi onaylarının geciktirildiğini belirten Solak, bunun kente yönelik bilinçli bir baskı politikası olduğunu ileri sürdü. Körfez temizliği için ayrılan bütçeler üzerinden örnek veren Solak, “Bir tarafa 900 milyon TL, İzmir’e 18 milyon TL. Bu tablo belgelenmiştir” dedi.
“BELEDİYEYE KAYNAK ENGELİ, İZMİRLİYE MAĞDURİYET”
Kredi onaylarının verilmemesi ve İller Bankası kesintilerinin belediyeyi zor durumda bıraktığını vurgulayan Solak, “Maaşlar zor ödeniyor, yatırımlar duruyor. Bunun bedelini İzmirli ödüyor” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın