
Eski Orman Genel Müdürü yangınlara karşı alınması gereken önlemleri sıraladı
Eski Orman Genel Müdürü Cahit Nâsırlı, yangınla mücadelede orman köylüsünden askere, eğitimden hava filosuna kadar pek çok alanda eksiklikler olduğunu vurguladı. Nâsırlı alınması gereken önlemleri madde madde sıraladı.
- Ege Postası
- 04.07.2025 - 08:41
- Güncelleme: 04.07.2025 - 10:08
Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Eski Orman Genel Müdürü Cahit Nâsırlı'ya, yangınların önüne geçmek için neler yapılması gerektiğini sordu. Yangınların sıfırlanmasının mümkün olmadığını belirtti ve alınması gerekli önlemleri şöyle sıraladı:
1- Yangınların yüzde 98'i insan eliyle çıkarılıyor. Bunun büyük bölümü de sabotaj amaçlı. Bir bölgede yangının aynı anda birkaç yerde ve özellikle yerleşim alanlarına yakın yerlerde başlamasının tek nedeni yangının kasıtlı olarak çıkarılmasıdır. Bunun nedeni de rant amacıyla toprak kazanılmasıdır.
2- Yangın önleme tedbirleri her şeye rağmen yetersiz. Bunun içinde yangına hassas bölgelerin önemli noktalarında gezici ekipler oluşturulmalı, 24 saat ormanı kontrol etmeli, orman yolları trafiğe kapatılmalı ve zorunlu geçişler kontrollü olmalı.
"Yangınları önleme ve mücadelede orman köylülerinin yasal yükümlülükleri yeniden getirilmeli"
3- Orman içinde ve bitişiğinde yaşayan ve yöreyi en iyi bilen, orman yangınına ilk müdahaleyi yapacak ve gelir düzeyi açısından ülkemizin en fakir kesimini oluşturan orman köylülerinin, Orman Kanunu ile verilen haklarının (orman üretim ve diğer ormancılık çalışmaları) tekrar verilmeli. Ormancılık çalışmaları köylülerden alınıp özel şirketlere verildi. Oysa, özel şirketler yerine orman köylülerinin kurmuş olduğu kooperatiflere orman teşkilatı kontrol ve teknik denetiminde işler yaptırılabilir. Yangınları önleme ve mücadelede orman köylülerinin yasal yükümlülükleri yeniden getirilmeli.
4- Orman kenarı ve civarı köyler ve yerleşim yerindeki vatandaşlar için orman yangınları ile mücadele konusunda gerekli eğitim verilmeli, yangına dirençli konutlar ve tesisler oluşturulmalı.
5- Genellikle orman içi ve orman kenarındaki turistik tesislerde, kendi yangınlarını önleme ve mücadele tesisleri oluşturmalı.
"Asker, mutlaka sahada olmalı"
6- Orman yangınları ile mücadelenin artık Orman Genel Müdürlüğü imkanları ile mümkün olmadığı, bu konuda başta belediyeler olmak üzere, ilgili tüm kamu kuruluşları ve Silahlı Kuvvetleri'nin de katılacağı bir koordinasyonu (protokolün) yangın mevsiminden çok önce yapılmalı. Asker, mutlaka sahada olmalı.
7- Orman yangınları ile mücadelede büyük etkinliği bulunan su atar helikopterlerin kiralama yerine yeteri kadar satın alınarak Türk Hava Kuvvetleri'nde bir filo oluşturulmalı.
Bu filo orman yangınları yanında orman dışındaki diğer alanlardaki yangınlarda kullanılmalı.
"Mülki amir ve siyasetçinin müdahalesi yangınla mücadeleyi başarısız kılar"
8- Daha önce 17 bin olan yangın söndürmede görevlendirilen işçi sayısı 5 bine düşürüldü. Esas olan havadan mücadeleden çok karadan yapılan mücadeledir. Mevsimlik yangın işçileri, kadrolu işçilere dönüştürülmeli ve bu işçilerden yangın mevsimi dışında diğer ormancılık faaliyetlerinde yararlanılmalı.
9 - Orman yangınlarının sevk ve idaresi de çok önemlidir. Mevcut mevzuata göre orman yangınlarına müdahalede yangın amiri Orman İşletme Müdürüdür. Orman Bölge Müdürü'nün bile müdahalesi istenmez. Hele mülki amir ve siyasetçinin müdahalesi yangınla mücadeleyi başarısız kılar. Çalışmalara müdahale edilmesin, hatta olay yerine hiç gelmemeli."
Yorum Yazın