Dolar 32,3028
%-0.55
Euro 34,6625
%-0.41
Altın 2.410,670
%-0.5
Bist-100 10.046,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan'dan Yunanistan'a Amerikan üsleri tepkisi

Erdoğan'dan Yunanistan'a Amerikan üsleri tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Şu anda 9 tane Amerikan üssü Yunanistan'da kuruldu. Peki bu üsler kime karşı kuruluyor? Verdikleri cevap; Rusya'ya karşı. Bunu yemezler, kusura bakmasınlar. Şu anda elimizdeki rakamlar 400 milyar Avro Yunanistan'ın Avrupa'ya borcu var. Buna rağmen Avrupa ülkeleri, isimlerini vermeyeceğim, ciddi manada Yunanistan'a silah desteği, uçaklar, helikopterler veriyorlar" dedi.

  • Ege Postası
  • 08.06.2022 - 21:54

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine katıldı. İki lider imza töreni sonrası ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Maduro ve heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu kaydeden Erdoğan, Venezuela'nın Türkiye’nin Karayipler Bölgesindeki en önemli ortaklarından biri olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

* “Venezuela halkının 15 Temmuz'da milletimiz de sergilediği güçlü dayanışmayı asla unutamayız. Venezuela, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından hükümetimize ilk destek veren ülkelerden biriydi. Biz de en zor ve sıkıntılı dönemlerinde Venezuela halkının yanında olduk.

* Türkiye ile Venezuela arasındaki dostluğun gerçek anlamda bir Kara gün dostluğunu ve böyle bir dostluğun tezahürü olduğunu tüm dünyaya gösterdik. Venezuela'nın maruz kaldığı çok yönlü kuşatmanın aşılmasında Sayın cumhurbaşkanının güçlü ve cesur liderliğinin önemli payı vardır.”

“MADURO'NUN BU ZİYARETİ İŞ BİRLİĞİMİZE BÜYÜK İVME KAZANDIRDI”

Maduro’nun Filistin meselesindeki tutumunun takdire şayan olduğunu söyleyen Erdoğan, şunları söyledi:

* “Değerli dostum tıpkı Simone Bolivar ve Hugo Chavez gibi ülkesinin bağımsızlık mücadelesine adını altın harflerle yazdırmıştır. Maduro'nun Filistin meselesindeki duruşu da takdire şayandır bu vesileyle kendisine bir kez daha tebrik ediyorum.

* Dışişleri Bakanımızın nisan ayında Karakas ziyareti vesilesiyle ortak iş birliği komisyonunun üçüncü toplantısı icra edilmişti. Hemen ardından Sayın Maduro'nun bu ziyareti iş birliğimize büyük ivme kazandırdı.

* Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde ikili ilişkilerimizi tüm ve yönleriyle ele aldık. İşbirliğimizi daha ileri taşıma irademizin karşılıklı olduğunu memnuniyetle müşahede ettik.”

Venezuela ile Türkiye arasında ticaret, enerji, madencilik, müteahhitlik, sağlık, tarım ve turizm başta olmak üzere birçok alanda geniş işbirliği potansiyeli bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomilerimizin birbirini tamamlayıcı niteliği, yeni işbirliği imkanları ve karşılıklı yatırımların için çeşitli fırsatlar barındırıyor. 2019 senesinde 150 milyon dolar düzeyinde olan ticaret hacmimizi 2020'de 2 katına, geçtiğimiz yıl ise neredeyse 3 kat artırarak 850 milyon dolar seviyesine çıkardık. Mevcut rakamlar, bu sene 1 milyar dolara rahatlıkla ulaşabileceğimize işaret ediyor” dedi.

“MUTABAKAT ZABITLARI İLE İLİŞKİLERİMİZİN HUKUKİ ALTYAPISINI DAHA DA GÜÇLENDİRDİK”

Venezuela ile ticaret hacmini en kısa sürede 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

* “Görüşmelerde bu çerçevede atılabilecek adımlar üzerinde durduk. Bugün imzalanan mutabakat zabıtları ile ilişkilerimizin hukuki altyapısını daha da güçlendirdik. Eğitim ve kültür ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin önemli başlıkları arasında yer alıyor.

* Bugüne kadar 76 Venezuelalı gence Türkiye bursları çerçevesinde ülkemizde ev sahipliği yaptık. Bu sayıyı İnşallah önümüzdeki senelerde daha da artıracağız. Yakında Yunus Emre Enstitümüz de Karakas'ta bir Kültür Merkezi açmasıyla bu alandaki faaliyetlerimiz yoğunlaşacak.

* Kalkınma alanında işbirliğine de önem veriyoruz. TİKA bugüne kadar Venezuela'da eğitim, tarım, sağlık gibi alanlar başta olmak üzere 20'ye yakın proje gerçekleştirmiştir.”

“TEK TARAFLI YAPTIRIMLARA YÖNELİK İLKESEL TUTUMUMUZU ÖZELLİKLE VURGULADIM”

Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Karakas hattında haftada 7 sefer düzenleyerek iki ülke arasında adeta bir köprü vazifesi gördüğünü kaydeden Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu:

* “Sayın Cumhurbaşkanı ile temaslarımız da için ikili ilişkilerin yanı sıra güncel, bölgesel konularda fikir alışverişinde bulunduk. Uluslararası alanda birçok hususta benzer görüşlere sahibiz. Bu çerçevede Venezuela'ya yönelik tek taraflı yaptırımlara karşı olduğumuzu Sayın Cumhurbaşkanı ile bir kez daha paylaştık.

* Tek taraflı yaptırımlara yönelik ilkesel tutumumuzu özellikle vurguladım. Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada dost Venezuela halkının yanında olacağımızı tekrar ifade etmek istiyorum.”

Temmuz ayı içinde de Venezuela’ya iade ziyareti gerçekleştireceklerini söyleyen Erdoğan, “Bu arada da bazı bakanlarımız muhataplarıyla da irtibatlarını kurmak suretiyle bu arada ilişkileri geliştirecekler” dedi.

“İSVEÇ TERÖR ÖRGÜTLERİNİN CİRİT ATTIĞI ÜLKE KONUMUNDA”

Erdoğan, toplantıda İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda ise şu değerlendirmelerde bulundu:

* “Aslında bu konuyla ilgili yanıtlarımı çok verdim. İsveç, Finlandinya ile ilgili heyetler geldi. Buradaki bizim heyetlerle görüşmeler yaptılar.

* Arkadaşlar şunu çok iyi bilmemiz lazım; NATO bir güvenlik teşkilatıdır. NATO teröre çanak tutan bir örgüt değildir. Ve şu anda İsveç bildiğiniz gibi PKK/YPD/YPG gibi terör örgütlerinin cirit attığı ülke konumunda.

* Hatta ve hatta bunların kendi parlamentoları içerisinde bile teröristler var. Bu teröristler parlamentoları içerisinde yer aldığı sürece, Stockholm'ün caddelerinde bu terör örgütleri, terör örgütü liderlerinin posterleriyle gösteriler yaptıkları sürece, bunu da İsveç polisinin güvencesinde yaptıkları sürece, İsveç devlet televizyonunda teröristlerin liderlerinin söyleşileri yayınlandığı sürece biz bunlara ‘buyurun, devam edin' diyemeyiz, ‘Buyrun NATO'ya girin' diyemeyiz.

YUNANİSTAN'A TEPKİ

* Aynı şey Finlandiya için de geçerli. Maalesef Finlandiya bunun benzeri yapılanmanın içerisindedir. NATO noktasında bizim geçmişte Yunanistan'la, Fransa ile yaşadıklarımızı şimdi bunlarla yaşamak istemiyoruz.

* İşte buyurun Yunanistan NATO'dan çıktı, girişine bizden öncekiler yol verdi. Fransa tekrar girdi.

* Şu anda 9 tane Amerikan üssü Yunanistan'da kuruldu. Peki bu üsler kime karşı kuruluyor? Verdikleri cevap; Rusya'ya karşı. Bunu yemezler, kusura bakmasınlar.

* Şu anda elimizdeki rakamlar 400 milyar Avro Yunanistan'ın Avrupa'ya borcu var. Buna rağmen Avrupa ülkeleri, isimlerini vermeyeceğim, ciddi manada Yunanistan'a silah desteği, uçaklar, helikopterler veriyorlar.

“AMERİKA'NIN DESTEĞİ VAR”

* Aynı şekilde Amerika'nın desteği var. Kime karşı? Geçenlerde benimle yaptığı yemekli çalışma görüşmesinde ‘biz artık aramıza başkalarını sokmayalım, ikimiz bütün görüşmeleri yapalım, üçüncü ülkeler aramızda olmasın' demesine rağmen, görüşmemizden 2-3 hafta sonra Amerika'da gidip senatoda yaptığı açıklamalarla sanki biz bu görüşmeleri yapmamışız gibi orada maalesef Türkiye'nin menfaatları aleyhinde konuşmalar yaptı.

* Davos'ta benzer şeyleri yaptı. Kusura bakmasınlar biz şahsiyetli siyasetten yanayız. Şahsiyet yoksunu siyasete Türkiye olarak evet demiyoruz.”

MADURO: TÜRKİYE BİZİM İÇİN ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR

Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro, ülkesinde son yıllarda yaşanan gelişmelere ilişkin konuştu. Maduro, şunları söyledi:

* “Biz böyle görüyoruz, biz bunu böyle düşünüyoruz değil, bunun ötesinde bu bir gerçek. Türkiye çok önemli bir potansiyele sahip. Yeniden doğan dünya için büyük bir potansiyel. Bir dünya ki biz buna çok kutuplu dünya diyoruz. Çok merkezli bir dünya diyoruz.

* Biz bu dünya için barışın tesis edilmesini, uluslararası hukukun tesisini istiyoruz. Bu dünya eş güdüm, iş birliği dünyası olmalı. Birlikte var olabilmenin dünyası.

* Yine medeniyetler arasındaki diyaloğun, dinlerin, kültürlerin dünyası olmalı. Bu anlamda Türkiye bizim için bir örnek teşkil ediyor. Dünyayı jeopolitik olarak değerlendirdiğinizde Türkiye çok önemli bir rol oynuyor.”

Maduro, “Venezuela artık kendini toparlamaya başlıyor. Bizim bütün ülkemizin vücudu bir işkenceye maruz kaldı. Bütün tehditlere, yaptırımlara, blokajlara maruz kaldı ama artık bu vücut şaha kalkıyor, yola çıkıyor. Bizim için bu artık kendini toparlama süreci. Biz mütevazı bir ülkeyiz ama önemli bir özelliğimiz var. Biz (dünyada) petrolde ilk sıradayız” şeklinde konuştu.

Maduro, “Türkiye ile yaptığımız iş birliği, barış iş birliğidir, dostluk iş birliğidir, aynı zamanda eş güdüm iş birliğidir. İşler iyiye gidiyor, iyi sonuçlar alıyoruz. Bu bağlamda yeni bir dünya doğuyor. Hiç kimse buna mani olamayacak. Hegemonyalar artık olmayacak. Hegemonlar olmayacak. Bunları geride bırakacağız. Burada yine uluslararası hakların, diplomasinin, insanlığın barış içerisinde yaşama sözü geçerli olacak” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN BÜTÜN YATIRIMCILARI VENEZUELA’YA GELSİN”

Maduro, sözlerine şöyle devam etti:

* “Türkiye’nin ülkemize verdiği destekten dolayı Venezuela halkı adına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’ye şükranlarımı sunuyorum. En zor anlarda, en büyük belirsizlik anlarında, salgın zamanında Türkiye her zaman oradaydı, bizim yanımızdaydı. Bize her zaman destek oluyordu. Bütün süreçlerde, bütün gereken her şeyi, sağlık için salgını aşmak için seferber etti. Bunu birlikte başardık.”

Maduro, “Türkiye’nin bütün yatırımcıları Venezuela’ya gelsin. Turizm, madencilik, endüstri, lojistik için gelsinler yine bankacılık alanı için, petrol için, gaz için, altın için, kömür için Türk yatırımları Venezuela’ya gelsin. İşte o an bu an. Sizlere garantisini verebilirim. Yasal zeminimiz hazır. Bütün ekonomik, politik zeminlerimiz hazır. Bütün garantiyi ben size veriyorum. Bu bizim için artık bir açılım süreci. İki ülke arasındaki ilişkilerin açılım sürecindeyiz” diye konuştu.

TÜRKİYE VE VENEZUELA ARASINDA 3 ANLAŞMA

“Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Turizm Bakanlığına Bağlı Venezuela Devlet Turizm Şirketi Venetur Arasındaki Mutabakat Zaptı” Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Venezuela Turizm Bakanı Ali Ernesto Padron Paredes tarafından imza altına alındı.

İki ülke arasındaki “Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı” ise Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Venezuela Üretken Tarım ve Araziler Bakanı Wilmar Castro Soteldo tarafından imzalandı.

İki ülke Merkez Bankaları arasındaki “İşbirliği ve Mutabakat Zaptı” ise Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Venezuela Merkez Bankası Başkanı Calixto Ortega tarafından imza altına alındı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.