Dolar 32,3866
%-0.16
Euro 34,7862
%0.13
Altın 2.435,930
%-0.11
Bist-100 10.000,00
%0.85

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan: Sıkıntıların elbette farkındayız

Erdoğan: Sıkıntıların elbette farkındayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Milletimden çoğu yalan yanlış bilgilere dayalı söylemlerle paniğe kapılmamasını, devletine güvenmesini, tüm vaktini çalışmaya, üretmeye hasretmesini istiyorum. Hayat pahalılığı karşısında her bir insanımızı korumak için pek çok tedbiri hayata geçirdik. Fiyatlaması küresel düzeyde yapılan petrol, doğalgaz, gıda sektörünün kullandığı kimi malzemelerdeki artışların insanımıza en az düzeyde yansıtılmasında her gayreti gösteriyoruz. Sıkıntıların elbette farkındayız” dedi. Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yarın Rusya'da perşembe günü de Ukrayna'da görüşme yapacağını söyledi.

  • Ege Postası
  • 15.03.2022 - 20:38

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün toplandı. Toplantı sonunda Cumhurbaşkanlığı’nda açıklama yapan Erdoğan’ın açıklaması satır başlarıyla şöyle:

“Vahit (Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci) hocamızın çiftçilerimizin ormancılarımızın vizyonunu genişletecek faaliyetlere imza atacağına inanıyorum. Tarım ve Orman Bakanlığı görevinden affını isteyen Bekir Pakdemirli kardeşimize bundan sonraki hayatında başarılar diliyoruz.

“TÜM TARAFLARLA KONUŞABİLEN BİR ÜLKEYİZ”

2023 hedeflerimize kararlılıkla ilerliyoruz. Geldiğimiz noktada krizlerin ve çatışmaların zirve yaptığı dönemlerde dahi tüm taraflarla konuşabilmeyi, çalışabilmeyi başarabilen ülkelerden birisiyiz. Eskiden Türkiye olarak kendi vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılaşmakta sıkıntı çekiyorduk, herkesin yarınından umut kestiği kara günler yaşadık. Bugün ise ülkemizi en sert küresel çalkantılardan en az kayıpla çıkarttığımız, dünyanın yükselen değerlerini temsil ettiğimiz bir yerde duruyoruz. Ülkemizin gerilimlerden zarar görmeden yoluna devam etmesinin büyük ölçüde sistemimize borçluyuz.

“FİKİR ÇİLESİ ÇEKMEDİKLERİ ORTADADIR”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı çıkanlar ortaya kayda değer bir alternatif koyamadılar. Tek söyledikleri her şeyi eskiye döndürecekler. Geçtiğimiz yıl yeni anayasayla ilgili muhalefetten tekliflerini beklediğimizi söylemiştik. Ortaya tek bir metnin koyamadığını üzüntüyle gördük. Yönetim sistemi değişikliği diye ortaya koydukları bir alternatif metin var o da zaten kendilerine ait değildir. Yurt dışında hazırlanmış bir raporu kendi çalışmalarıymış gibi kamuoyuna çıkaranların ülkenin ve milletin hiçbir meselesi konusunda fikir çilesi çekmedikleri ortadadır. İçinde dişe dokunur herhangi unsur olmayan, dışarıdan ithal sistemi teklifi değil masadaki yer, koridordaki sıra kavgasıdır... Yeni yönetim sistemimizin 2018'den 2023'e kadarki ilk dönem uygulaması daha sonraki iyileştirmelere veri sağlayacak, rehberlik edecektir.  Dünyanın hiçbir yerinde anayasalarda yasalarda yönetim sistemleri durağan değildir.

“DIŞİŞLERİ BAKANIMIZI BUGÜN RUSYA’YA YARIN MOSKOVA’YA GÖNDERİYORUM”

Dışişleri bakanımızı bugün Rusya’ya gönderiyorum yarın Moskova’da temaslarda bulunacak Perşembe günü de Ukrayna’ya geçecek kendisi her iki taraflarla yapacağı görüşmelerle ateşkesin ve barışın sağlanması yolundaki gayretlerimizi sürdürecektir.

Ukrayna krizi şu gerçeği hepimize bir kez daha hatırlatmıştır Türkiye’nin siyasi ekonomik ve askeri  alanda yeterli olması kendi kendine yeterliliğin ötesinde dostlarına ve kardeşlerine  destek verecek konuma gelmesi bir tercih değil, mecburiyettir. İhtiyaç duyduğumuzda kendi işimizi kendimiz göremiyorsak, bize kimseden fayda yoktur. Fiilen kendi göbeğimizi kendimizin kesmesi bir hakikattir.  

“YARIN POLONYA CUMHURBAŞKANI İLE BULUŞACAĞIZ”

Yarın Polonya Cumhurbaşkanı ile buluşacağız, kendisini misafir edeceğiz. Türkiye bir yandan dünyanın en büyük 10 ekonomisine girme hedefiyle büyüme stratejisini kararlılıkla uygularken diğer yandan diplomaside merkez ülke konumunu güçlendirmektedir.

“YAP İŞLET DEVRET MODELİNİN İNCELEMEK İÇİN ÜLKEMİZE GELENLER VAR”

Önümüzdeki cuma günü açılışını yapacağımız 1915 Çanakkale Köprüsü eser ve hizmet zincirinin altın halkalarından biri olacaktır. Bu proje ülkemiz adına iftihar verici bir eserdir. Çanakkale savaşımızın ve şehitlerimizin hatıralarını yansıtan bu eseri de yap işlet devlet modeliyle hayata geçirdik. Dünyanın dört bir yanında bu modeli incelemek kendilerine uyarlamak için ülkemize gelenler var. Gerçi ülkemizde bu modelin ne anlama geldiğini hala anlayamayanlar da var. Sakarya’daki tank fabrikası üzerinden kendi ordusuna savunma sanayisine etmedik hakareti bırakanları biz unutmadık.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZLA HASBIHAL ETTİK VE BEKLEDİKLERİ MÜJDELERİ VERDİK”

Gelin 2023'ü tarihimizin en şanlı yapraklarından biri haline getirelim. Eğitim ve sağlık bugün de önceliklerimizin en başında yer almaktadır. Dün 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle bir araya geldiğimiz sağlık çalışanlarımızla hasbıhal ettik ve bekledikleri müjdeleri verdik. Sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi ve özlük haklarıyla ilgili verdiğimiz müjdelerin hayırlı olmasını diliyorum

3 BİN YENİ ANA OKULU

Eğitime katılan öğrenci sayısında artış sağlarken derslik başına öğrenci sayısını da çok daha iyi noktaya getirdik. Şimdi sıra okul öncesi eğitimin yaygınlaşmasına geldi. Okullaşma oranını OECD ortalamasına yaklaştırmak için 3 bin yeni ana okulu ve 40 bin yeni ana sınıfını hizmete almayı hedefliyoruz. 5 yaş grubundaki okullaşma oranını yüzde 90'a çıkardık. 216 ana okulunun ihalesini tamamladık. 2 bin 133 ana okulunu yatırım programına aldık. Yıl sonuna kadar 3 bin anaokulunun tamamını yapacağız. Burada aslan payını 1000 ana okulunu İstanbul'a veriyoruz. Özel çocuklarımızı da unutmadık. Sadece 28 ilimizde 52 anaokulu bulunurken bu sayıyı 81 ilde 135 anaokuluna ulaştırdık. Özel ana okulu kalmayan hiçbir ilimiz kalmadı. Bu yıl sonuna kadar 165 ana okulu yapıyoruz.

"ÇİFTÇİLERİMİZE SULAMA, ENERJİ, KREDİ KONUSUNDA MÜJDEMİZ VAR"

"Çiftçilerimize sulama, enerji, kredi konusunda iki müjdemiz var. Ülkemiz tarımını suyla bereketlendirerek barajı ve göleti tamamlanmış tarımsal alanlardaki sulama tesislerini bitirerek milli ekonomiye kazandıracağız. Üreticilerimize yıllık yaklaşık 41 milyar lira gelir artışı sağlayacağız. Özellikle açık sistemden kapalı sisteme süratle geçeceğiz. Ağırlıklı birçok yerde barajlarımız enerji bağlantılı olsa da buralarda sulama sistemlerine geçmenin adımlarını atacağız.  

“GÜNEŞ ENERJİSİ TARLALARINI, ÇATI ÜSTÜ SİSTEMLERİNİ GÖRÜRSÜNÜZ”

Güneşten elektrik üretimine yönelik çok büyük yatırımlar yaptık. Hangi şehrimize giderseniz gidin güneş enerjisi tarlalarını, çatı üstü sistemlerini görürsünüz.

"SULAMA FAALİYETLERİNDE GÜNEŞTEN ELDE EDİLEN ELEKTRİĞİN PAYINI ARTIRMAYI PLANLIYORUZ"

Her ne kadar elektrikte KDV indirimi ile çiftçilerimizin maliyetlerinde azalma sağladıysak da soruna daha kökten çözümler bulmamız gerektiğinin farkındayız. Amacımız çiftçilerimizin tarımsal sulamada kullandıkları enerjiyi daha uygun maliyetlerle elde etmelerini sağlamaktır. Çiftçilerimizi tarımsal sulamadaki artışların zorladığını biliyoruz. Özellikle sağlayacağımız finansman kolaylıklarıyla sulama faaliyetlerinde güneşten elde edilen elektriğin payını artırmayı planlıyoruz. Hazine faiz destekli kredilerin üst limitini yükseltiyoruz, çiftçilerin finansmana ulaşmasını kolaylaştırıyoruz.

Ayrıca tüketicilerin kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak tesisleri kurabilmelerini kolaylaştırmak için belediye, sanayi tesisleri ve tarımsal sulama abonelerinin iki katına kadar lisanssız üretim tesisi kurabilmelerine imkanlar sağladık. Amacımız her alanda enerji maliyetlerini düşürecek çalışmanın önünü açmaktır. Bu adımlar Paris İklim Anlaşması kapsamında hayata geçirmemiz gereken yapısal değişimlere katkı sağlayacaktır.

“MİLLETİMDEN TÜM VAKTİNİ ÇALIŞMAYA, ÜRETMEYE HASRETMESİNİ İSTİYORUM”

Milletimden çoğu yalan yanlış bilgilere dayalı söylemlerle paniğe kapılmamasını, devletine güvenmesini, tüm vaktini çalışmaya, üretmeye hasretmesini istiyorum. Hayat pahalılığı karşısında her bir insanımızı korumak için pek çok tedbiri hayata geçirdik. Fiyatlaması küresel düzeyde yapılan petrol, doğalgaz, gıda sektörünün kullandığı kimi malzemelerdeki artışların insanımıza en az düzeyde yansıtılmasında her gayreti gösteriyoruz.

“SIKINTILARIN ELBETTE FARKINDAYIZ”

Sıkıntıların elbette farkındayız. Asıl odaklanmamız gereken yerin ülkemizin önündeki fırsatlar olduğuna yürekten inanıyoruz. Kontrolü elimizde olmayan sebeplerden kaynaklanan olumsuzlukları bir kenara bırakacak olursak, refah seviyesinin tam kıyısında bulunuyoruz.

“MEN SABERA ZAFERA”

Fiyatlardaki dengesizlikler sebebiyle yaşanılan sorunların geçici olduğunu, yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla ülkemizi büyütme politikasının bizi adım adım hedeflerimize yaklaştırdığına yürekten inanıyorum. Men sabera zafera (Arapça: Sabreden zafere ulaşır) diyerek bir kez daha saygılarımı sunuyorum.” (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.