Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Emlak fiyatları uçtu: Yüzde 30 zam daha bekleniyor

Emlak fiyatları uçtu: Yüzde 30 zam daha bekleniyor

Eğitimin tüm kademelerinde yüz yüze eğitimin başlayacağının duyurulmasının ardından İzmir’de özellikle Bornova ve Buca’da kira fiyatları ciddi oranda arttı. Konuya ilişkin konuşan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, fiyat artışlarının temel nedeninin pandemi olduğuna vurgu yaparken taleplerin artması durumunda fiyatların daha da artabileceğini belirtti ve “Burada ciddi bir hareketlilik görürsek kiralarda yüzde 25-30 artış bekliyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 27.08.2021 - 12:46

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından salgınla mücadele kapsamında tüm eğitim kademelerinde yüz yüze eğitime ara verilmişti.

Salgınla mücadelede uygulanan politikalar nedeniyle artan vaka sayıları nedeniyle yüz yüze eğitimin başlaması birkaç kez ertelenirken son olarak MEB ve YÖK, yeni eğitim-öğretim yılında eğitimin tüm kademelerinde yüz yüze eğitimin başlayacağını duyurdu.

Yüz yüze eğitimin başlayacağının doyurulmasıyla birlikte üniversite öğrencileri ev tutma telaşına girdi. Ancak hem enflasyon hem pandemi hem de bir anda patlayan talep fazlalığı nedeniyle artan kiralar dudak uçuklattı.

Konuya ilişkin Egepostası’na konuşan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, talebe göre fiyatlarda yüzde 25-30 oranında zam beklediklerini söylerken Ticaret Bankalığı onaylı emlakçılarla çalışmaları için aileleri ve öğrencileri uyardı.

KİRA ARTIŞINDA EN ÖNEMLİ ETKEN PANDEMİ

Hala bir belirsizlik olduğunu ifade eden Başkan Güleroğlu, pandeminin kiraların artmasında önemli bir etken olduğunun altını çizdi ve “Kiralamalarda sonuç itibariyle bir artış bekliyoruz ama şu anda bir belirsizlik söz konusu. Aileler, pandemi devam edecek mi, delta versiyonu sıkıntı yaratacak mı, yeni bir kapanma olacak mı diye düşündükleri için bu yıl genellikle yurtlarda ya da akrabaların yanında geçirmeyi planlıyorlar. Ciddi bir hareketlilik görmüyoruz ama bir hareketlilik başlamış. Özellikle Bornova ve Buca gibi üniversite olan ilçelerimizde bu hareketliliği bekliyoruz. Zaten kira artışları bir yandan da enflasyon kaynaklı. Bunun yanında şöyle bir durum var: Öğrenci evleri genellikle 1+1 olarak yatırım amaçlı alıyorlardı. İnsanlar bu tarz bir evi o dönemlerde 130-140 bin liraya alıyorlardı. 40 bin lirasını peşinat yapıp 100 bin lirasını kredi çekip gelen kiralarla borçlarını ödüyorlardı. Pandemi sürecinde hemen hemen 2 yıla yakın bir süre öğrenciler bu evleri boşalttılar. Yeni evler yapılmadığı gibi mevcut olanların da kiraları yükseldi. Burada ciddi bir hareketlilik görürsek kiralarda yüzde 25-30 artış bekliyoruz” dedi.

“FİYATLAR DAHA DA ARTABİLİR”

Üniversite bulunan ilçelerdeki kira fiyatları hakkında bilgi veren Başkan Güleroğlu, talebin artmasıyla birlikte kiraların daha da artmasını beklediklerini ifade etti ve “Buca’da haziran ayı başında kiralar bin 300 lira civarındayken şu anda bin 600 ile bin 800 arasında değişiyor. Bornova’da ise haziran başında bin 800 civarında olan kiralar şu anda 2 bin lira ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor. Eğer talep olursa bu fiyatlarda da artış olabilir” diye konuştu.

“PİYASAYA GÖRE HAREKET EDİLİR”

Oda olarak fiyat artışlarına müdahale yetkileri olmadıklarını söyleyen Başkan Güleroğlu, “Bizim rekabet ve fiyatlara müdahale gibi bir yetkimiz yok. İnsanların anayasal hakları var. Bu anayasal hakları kiralama ve kiracıyla ilgi bir durum. Ama şunu söyleyeyim. Ev sahibi kiraların 2 bin lira olduğu bir mevkide 2 bin 500- 3 bin lira kira isterse 2-3 ay boş kalır. Piyasaya göre hareket edilir. Eğer siz 2 bin lira değerindeki evi 2 bin 500-3 bin liraya verirseniz 2-3 ayda 8-9 bin lira zarar edersiniz. Yani piyasa koşullarında vermek daha mantıklı. Bu doğrultuda bakıldığında arzın talebi karşılayamadığı durumlarda fiyatlar artabilir. Bu da anayasal bir haktır. Tabii ki de fahiş fiyatları biz de istemeyiz. Ama enflasyon oranları, faiz sıkıntıları ve pandemi sürecinde evlerin boş kalması gibi durumlar artı bir farklılık yaratıyor” ifadelerini kullandı.

“HAKLARINIZ KAYBOLMUYOR”

Son olarak ev kiralama ya da alımında Ticaret Bankalığı sertifikası olan emlakçılarla çalışılması uyarısında bulunan Başkan Güleroğlu, “Gelecek öğrencilerimize ve ailelerine şunu söylemek istiyorum. Emlakçılarla çalışsınlar ama sorumlu emlak danışmanı yani Ticaret Bankalığı’ndan yetki almış olan emlakçılarla sözleşme dahilinde çalışsınlar. Sözleşme yapıp bir nüshasını alsınlar. Kendilerine odamızın logosunun olduğu sözleşmeleri imzalamalarını tavsiye ediyorum. Yarın öbür gün bir sıkıntı yaşadıklarında bakanlığa başvuru olduğunda eğer emlakçı hatalıysa buna göre işlem yapılıyor ve haklarınız kaybolmuyor.”

--

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.