Dolar 32,2211
%0.21
Euro 34,9882
%0.06
Altın 2.508,730
%0.22
Bist-100 10.895,00
%1.45

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Efsane tünel belgesel oldu

Efsane tünel belgesel oldu

İzmir'de kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan ve Agora ile Kadifekale'yi birbirine bağlayan tünelin tüm dünyada tanınması ve turizmede katkı sağlaması için Konak Belediyesi tarafından internet sitesinde yayınlanmak üzere belgeseli çekildi.

  • Ege Postası
  • 05.05.2016 - 09:14

İzmirliler'in yıllardır dillerinden düşmeyen ve Agora ile Kadifekale'yi birbirine bağlayan efsane tünel, 2010 yılında Antik Smyrna Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy ve ekibi tarafından Sakarya Mahallesi'ndeki bir evin altında ortaya çıkarıldı. Tünelin bulunması büyük bir heyacan yarattı, yankı uyandırdı. Konak Belediyesi tarafından satın alınan bu ev onarıldı, bir bölümü Kent Tarihi Birimi olarak kullanılmaya başlandı. Eve, tünelin içinde bulunan ve doğurganlığı arttırdığı, kadınların sütünü bollaştırdığına inanılan, "Sütveren Anne" denilen çeşme nedeniyle "Sütveren Meryem Ana Dua Evi" adı verildi.

Konak Beledeyesi tarafından ziyarete açılan Süt Veren Meryem Ana Dua Evi'nde zaman zaman ayinler de düzenlendi. Tünelin tüm dünyada tanınması ve turizme katkı sağlaması için, Belediye'nin internet sayfasında yayılanmak üzere belgeseli çekildi. Belgeselle, tüneli ve evi daha fazla kişinin ziyaret etmesi amaçlandı. 

Tünelin görüntülerine, 2103 yılında Tahsin İşbilen tarafından çekilen 'Basmane'de bir gün' adlı belgesel film dede yer almıştı. İzmir'in su yolları yazarı İlhan Pınar ve kent tarihi yazarlarından Orhan Beşikçi bu çekimlere katkı koydu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.