Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
EYT’lilerden çağrı: Bizi seçim yatırımı olarak görmeyin

EYT’lilerden çağrı: Bizi seçim yatırımı olarak görmeyin

CHP Konak İlçe Başkanlığı, Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorunlarını dile getirmek için bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan EYT Derneği Başkanı Doğan Türker, siyasi partilerin EYT’lileri seçim yatırımı olarak görmemeleri gerektiğini belirterek “Gelinen noktada 22 yıldır siyasi iktidarlar her seçim döneminde sözler verdiler, haklılığımızı beyan ettiler ancak seçimlerden sonra unutulanlar olduk” diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 13.07.2021 - 15:29

EGEPOSTASI- CHP Konak İlçe Başkanlığı, EYT’lilerin yaşadıkları sorunlara yönelik, çözüm önerilerini açıklayan bir basın açıklaması düzenledi.

Konak Meydanı'nda yapılan açıklamaya CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, CHP Konak İlçe Emekli Komisyonu Başkanı Yeter Koç Arı, EYT Derneği Başkanı Doğan Türker ve vatandaşlar katıldı.

İktidara geldiklerinde Aile Destekleri Sigortasıyla EYT’lileirin sorunlarını çözüme kavuşturacaklarını dile getiren CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, 14 maddelik Aile Destekleri Sigortasında yer alacak maddeleri açıkladı.

"İKİNCİ YÜZYILA ÇAĞRI BEYANNAMEMİZ VAR"

Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorununlarını Aile Destekleri Sigortası ile çözeceklerini belirten CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, “Türkiye, 9 sigorta dalını yasalaştırmayı 1974 yılında taahhüt ediyor. Emeklilik sigortası, yaşlılık sigortası, iş kazası sigortası gibi... Sekizi uygulanıyor. Dokuzuncu sigorta dalı uygulanmıyor. Nedir o? Dokuzuncu sigorta dalı da Aile Destekleri Sigortası. Niye uygulanmıyor? Ak Parti hükümeti yardımı kendi politik iktidarını sürdürmek için yapıyor, sosyal devlet adına yapmıyor da ondan. Bizim bir İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamemiz var. O beyannamenin 11. maddesinde Aile Destekleri Sigortası’ndan bahsediyoruz. Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba ve Emek Büroları Koordinatörümüz Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir’in öncülüğünde taslak bir çalışma hazırlandı. Ellerine, yüreklerine sağlık. Yurttaşlarımız için çok yararlı ve bugün birçok sorunu çözeceğine inandığımız bir çalışma: Aile Destekleri Sigortası” dedi.

GRUŞÇU: İKTİDARA GELİNCE HAYATA GEÇİRECEĞİZ

Gruşçu, iktidara geldiklerinde Aile Destekleri Sigortasını hayata geçireceklerini belirtti ve yer alacak maddeleri şu şekilde sıraladı;

- Aile Destekleri Sigortası ile yoksulluk sınırının altında kalan tüm hanelere, bu sınırın üzerine çıkacakları oranda gelir desteği sağlayacağız.

- Aile Destekleri Sigortası ile mevcut uygulamalardan farklı olarak, yoksul hane ve yurttaş sayısını azaltacağız.

- Keyfiliği, medyatik hayırseverliği, aileleri sürekli yetkililerle temasa zorlayarak rencide eden zihniyeti ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Aile Destekleri Sigortası, “Aile Destekleri Sigorta Kurumu” tarafından yönetilecek.

- Aile Destekleri Sigortası'nı iktidarın değil sosyal devletin bir uygulaması haline getireceğiz.

- Aile Destekleri Sigortası kapsamında yurttaşlara ödenecek olan “Aile Gelir Desteği"ni hanelerdeki kadınların hesaplarına yatıracağız, kadınları ekonomik açıdan güçlendireceğiz.

- Çocuk ve ev işleri nedeniyle işgücüne katılamayan kadınlara, istihdama katılmaları durumunda Aile Destekleri Sigortası kapsamında kreş yardımı yapacağız.

- Yoksulluk sınırının altındaki ailelerin çocuklarına eğitim bursu, beslenme ve süt desteği sağlayacağız.

- Pandemi döneminde daha görünür hale gelen dijital eşitsizliğin ortadan kaldırılması için çocuklara ücretsiz internet ve tablet desteği sunacağız.

- Aile Destekleri Sigortası, “Aile Gelir Desteği”, “Aile Yardımları”, “Gençler”, “Kadınlar”, “Engelliler”, “Yaşlılar” ve “Çocuklar” olmak üzere 7 temel alt alandan oluşacak.

- Engelli ve evde bakım maaşları Aile Destekleri Sigortası ile verilmeye devam edecek, hiçbir kesinti söz konusu olmayacak.

- Engelli ve evde bakım maaşları belirlenirken engellinin hane içinde fert başına düşen gelirini değil, kendi gelir durumunu esas alacağız.

- 65 yaş üstü ve hiçbir sosyal güvencesi bulunmayanların yaşlılık maaşlarını da Aile Destekleri Sigortası sistemine entegre edeceğiz.

‘Gençlere pozitif ayrım’ yapacağız.

- Aile Destekleri Sigortası ile yoksulluk sınırı altındaki ailelerde yaşayan gençlere pozitif ayrımda bulunacağız. Gençleri, hayata daha etkin başlayabilmeleri ve geleceklerini güven altına alabilmeleri için istihdamda öncelikli kategoride değerlendireceğiz.

- Gençlere yönelik eğitim ve çalışma yaşamını kapsayan teşvikleri yaşama geçireceğiz.

“MAAŞLARA YAPILAN ZAMMLAR ELİMİZE GEÇMEDEN BİZDEN ALINDI”

CHP Konak İlçe Emekli Komisyonu Başkanı Yeter Koç Arı, Türkiye’deki 13 milyon emeklinin yokluğa ve sefalete mahkum edildiğini belirtti ve “Temmuz ayı içerisinde emekli yurttaşlarımızın maaşlarına yapılan zamlar henüz elimize geçmeden bizlerden geri alınmıştır. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun emekli yurttaşlarımızın sorunlarını ısrarla dile getirmesine rağmen Doğalgaz, Elektrik, Akaryakıt ve öğrenci harçlarına yapılan zam fırtınası şahsım hükümeti tarafından görmezden gelinmektedir. Kendisine 300 odalı yazlık saraylar inşaa ettirenler, maalesef emeklinin bayram ikramiyesine yalnızca 100TL zam yapılmasını uygun gördüler. Görüyoruz ki yapılan bu zam bir ailenin aylık yalnızca ekmek parasını bile karşılamamaktadır. Oysa en düşük emekli maaşı ve emekli yurttaşlarımıza verilen bayram ikramiyesi en az asgari ücret düzeyinde olmalıdır.

Bizler emekli vatandaşlar olarak, yıllarca hizmet ettiğimiz, vergi ödediğimiz güzel ülkemizde barış ve huzur içerisinde insanca yaşamak istiyoruz. Haklarımız için verdiğimiz mücadelemizde bir gün bile yorulmadan yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“BİZE BU DURUM REVA MI?”

EYT Derneği Başkanı Doğan Türker, emeklilikte yaşa takılanlar olarak ayrıcalık ve lütuf istemediklerini, 22 yıl önce ellerinden alınan haklarını istediklerini ifade etti. Türker, “Biz emeklilikte yaşa takılanlar 8 eylül 1999 tarihinden önce bir sosyal güvenlik çatısı altında çalışma hayatına atıldığımız için,beklenti plan ve hayallerimizin o zamanki yasalar içerisinde gerçekleşeceğini düşünüyorduk. Çünkü devletimizle bir protokol imzalamış, devlet sözüne güvenmiştik.

8 eylül 1999 yılında öyle bir yasa çıkartıldı ki bütün planlarımız bozuldu, hayallerimiz yıkıldı. devletimiz bize verdiği sözden caydı, yaptığımız sözleşmeyi tek taraflı fesh ederek haklarımız elimizden aldı. Bu yasa öyle bir zamana denk getirildi ki, Marmara depremi akabinde, insanlar canlarıyla uğraşırken, yaralarını sarmaya çalışırken, IMF'nin dayatmasıyla oldu bittiye getirilerek, dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş şekilde, yasalar aleyhte geriye doğru işletilerek milyonlarca çalışanın emekleri, hayalleri gasp edildi. Gelinen noktada 22 yıldır siyasi iktidarlar her seçim döneminde sözler verdiler, haklılığımızı beyan ettiler ancak seçimlerden sonra unutulanlar olduk. Bizleri seçim yatırımı olarak görmeyin, haklarımızı iade edin.Bilinsin ki; unutulanlar unutanları asla unutmazlar... günü geldiğinde hesap sormasını da bilirler. Devletin görevi mağduriyetin maliyetini sorgulamak değil, mağduriyetin giderilmesi için çalışma yapmaktır.

40 yaş ve üzeri çalışanlar yaşlı oldukları öne sürülerek işten çıkartılıyorlar, geçimlerini sağlamak için yeni işler aradıklarında yaşından dolayı iş bulamıyorlar. Üstelik tüm bu mağduriyetin yanı sıra bir de 5510 sayılı yasa kapsamında sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu uyarınca aylık bağlama oranlarının değiştirilmesiyle 1999 yılı ve öncesi ,2000-2008 yılları arası ve 2008 yılı sonrası olarak 3 farklı hesaplama şekline tabi tutuluyorlar. Yüzde 70 den yüzde 28’lere kadar gerileyen oranlar ile çalıştıkça emekli maaşlarımız düşmekte ve mağduriyetimiz artmaktadır.

Bunlarla birlikte: staj sigorta başlangıcının sigorta başlangıcı sayılmamakta ve 30 yıl pirim yatırıp işsiz kalan bir EYT ’li kapsamında 108 tl yatırmadan sağlık hizmeti alamamaktadır. Oysaki devletimize hiçbir katkısı olmayan suriyeli vatandaşların böyle bir sorunu yoktur.

Bu ülkenin iğneden ipliğe tüm üretiminde çalışmış, emek harcamış ve alın teri dökmüş öz evlatları olan bizlere bu durum reva mıdır?” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.