Dolar 34,8956
%0.09
Euro 36,6428
%0.06
Altın 3.012,820
%-1.09
Bist-100 10.059,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanları sorunları ve yaptıklarını anlattı: Kayyımlar yolu kendilerine yapmış

Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanları sorunları ve yaptıklarını anlattı: Kayyımlar yolu kendilerine yapmış

Eşbaşkanlar, kayyım belediyelerinin hiçbir kanun gözetilmeden bir ‘beton belediyeciliği’ yaptığını söyledi, "Her gittiğimiz köyde yol, su ve altyapı sorunları var. Kayyımlar kendilerine yapmış" dedi.

  • Ege Postası
  • 29.11.2024 - 16:26

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın buluşmasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

DEM Parti Yerel Yönetimler Eşsözcüleri Canan Kebenç Özkan ve Mehmet Rüştü Tiryaki’nin de katıldığı toplantıda Diyarbakır ve bölgedeki diğer belediyelerde 2016 yılından itibaren yaşanan kayyım yönetimlerinde ortaya çıkan sorunlar ve son yerel seçimden bu yana geçen 8 ayda yapılan çalışmalar aktarıldı.

‘BETON BELEDİYECİLİĞİ YAPILDI’

Serra Bucak yaptığı konuşmada kayyım belediyelerinin hiçbir kanun gözetilmeden bir ‘beton belediyeciliği’ yaptığını söyledi. Bucak, 2017’den son yerel seçimin yapıldığı Mart 2024’e kadar geçen sürede gelirlerin 17 milyar 83 milyon 216 bin lira olduğunu, buna karşılık aynı dönem içerisinde toplam harcamaların tutarının ise 18 milyar 334 milyon 420 bin lirayı bulduğunu söyledi. Toplam harcamaların yüzde 41’inin halkın ‘beton belediyeciliği’ dediği harcamalar olan yol ve bina yapımına gittiğini ifade eden Bucak, “Kayyımlar döneminde bir yap ve devret belediyesine dönüştürülmüş. Yapmışlar ve diğer kurumlara devretmişler. Özellikle de seçimler yaklaşırken bu devirler yaşanmış” dedi. Yine kayyımlar döneminde belediyede mobbinge dayalı bir çalışma düzeni oluşturulduğunu belirten Bucak şöyle konuştu: “Atanan bürokratlar fütursuzca bizim misafirhanelerimizde kaldı. Bu da çalışma barışını bozdu. Ne zaman iktidar partisi belediyeye gelse atamalar hızla yapılıyor. Bizim atamalar konusunda yargıya yaptığımız başvurular yıllar sürerken çalışmak istemediğimizi ilettiğimiz bürokratların başvuruları hemen çözülüp geri dönüyorlar. Bu da belediye üzerinde yeni bir yük ortaya çıkarıyor.”

‘8 MEZARLIK ALAN 18 BOŞ MEZAR ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ’

Belediyedeki kayyım döneminde aile mezarlıklarının satışının çoğunluğunun, belediye yöneticilerinin akrabalarına ve usulsüz satıldığını belirten Serra Bucak, “Mezarlık alanı satın alan ilgili müdür, boş mezar kazarak kendisine tahsis edilen 8 mezarlık alanı 18 mezarlık alanına çeviriyor. Buna benzer onlarca örnek mevcut” dedi.

‘KAYYIMLAR YOLU KENDİLERİNE YAPMIŞ’

Eşbaşkan Doğan Hatun da konuşmasında geçen 8 ayda yapılan çalışmaları anlattı. Göreve geldiklerinde halkı belediyeye almama yönünde bir ‘güvenlik’ anlayışı ile karşılaştıklarını ve bu durumu büyük oranda değiştirdiklerini söyleyen Hatun, kayyım döneminde alınan 3 bin kadro ile içerde bir çatışma ortamı da yaratılmaya çalışıldığını ifade etti. 2016’da Türkiye’de ilk beşe girebilecek altyapı yatırımları olan Diyarbakır’ın 8 yıllık kayyım döneminde son beşe indiğinin söylenebileceğini belirten Eşbaşkan Hatun, “2016’da en şiddetli yağışta dahi sorun yaşamayan Diyarbakır’da bugün sel manzaraları yaşanabiliyor” dedi. 5 yıllık strateji planını mahalle ve grup toplantılarıyla yaptıklarını ifade eden Doğan Hatun şöyle konuştu: “Kayyımlar yol yapmış ama kendilerine yapmış. Usulsüz, ihalesiz yollar. Büyük bütçe yola harcanmış ama doğru yapılmayınca sorun da çözülmemiş. Her gittiğimiz köyde yol, su ve altyapı sorunları var. Bize de ‘yeniden kayyım gelmeden bizim yolu yapın, suyu getirin’ diyorlar. Biz de 8 ayda 600 kilometre yol yaptık.”

'BEŞ TANE DAHA AÇSAK DA BU YOKSULLUK KARŞISINDA YETMEZ'

Göreve gelmelerinden bu yana 2 bin 200 sondaj kuyusu açtıklarını belirten Doğan Hatun, “Sondaj kuyusu açmayı bırakın mevcut olanın tamiri bile yapılmamış. İlk geldiğimizde 391 yataklı kız öğrenci yurdu, hasta yakınlarının barınması için kullanılmıştı. Biz hasta yakınlarını başka bir merkeze alarak bu yurdu yeni eğitim yılında yeniden hizmete soktuk. Üç halk lokantası açtık, dört çeşit yemek veriyoruz. Beş tane daha açsak da bu yoksulluk karşısında yetmez. 8 ayda telefonla gelen 183 bin şikayetin olanaksızlıklar nedeniyle sadece 10 binine çözüm bulabildik” dedi.
Şehir içi ulaşımda kriterlere uygun 7 bin kadına Jinkart uygulaması ile ücretsiz ulaşım ve DBB Sosyal Kart’la 12 bin 168 aileye 12 milyon 168 bin nakdi destek sağladıklarını söyleyen Hatun, 13 bin metre içme suyu hattı, 11 bin metre atık su hattı döşediklerini ancak su baskınlarının halen önlenemediğini ifade etti. Hatun Kasım 2024’e gelene kadar geçen 7 ayda yapılan diğer işleri ise şöyle sıraladı:

- 3 bin 365 hayvan tedavi edildi.
- Kayyım dönemlerinde kapatılan çok dilli kreşler olan Zarokistan’lardan ikisi yeniden açıldı.
- 6 bin 500 kişiye sağlık kontrolü gerçekleştirildi.
- 3 bin öğrenciye 45 milyon lira destek verildi.
- Yolcu durakları akıllı duraklara dönüştürülmeye başlandı.
- Sanayi mahallesi Mezopotamya bulvarında Yeşil Kuşak projesi tamamlandı.
- Sorunlu yollar için 1 milyar liralık yol yatırımı gerçekleştirildi. 280 km yeni yol yapıldı.
- 6 bin 847 yangına müdahale edildi. Kayyım döneminde eksik olan kıyafetten gerekli aletlere kadar yenileme gerçekleştirildi, eğitim konusunda çalışma başlatıldı. (Doğan Hatun burada 31 Mart seçim gününde şehirde çıkan yangında ayağı yanan itfaiye erinin kıyafetinin uygun kalitede olmadığı için yaralandığını belirtti.)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.