Dolar 33,8940
%-0.26
Euro 37,5639
%0.3
Altın 2.784,350
%1.45
Bist-100 9.521,00
%1.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dışişleri Bakanı Fidan'dan 'Yunanistan' açıklaması

Dışişleri Bakanı Fidan'dan 'Yunanistan' açıklaması

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile görüşmesinin ardından, "Komşumuz Yunanistan ile ön koşulsuz olarak diyaloğu sürdürmeye ve ilişkilerimizi her alanda ortak menfaatler temelinde geliştirmeye hazırız. Sorunlarımızı karşılıklı hak ve çıkarlara saygılı ve uluslararası hukuk temelinde çözebiliriz" dedi.

  • Ege Postası
  • 05.09.2023 - 15:56

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis çalışma ziyareti için bugün Ankara’ya geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile bakanlıkta bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Fidan şunları söyledi:

"YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLERİMİZDE YENİ VE OLUMLU BİR DÖNEME GİRMİŞ BULUNUYORUZ"

"Yunanistan ile ilişkilerimizde yeni ve olumlu bir döneme girmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz Temmuz ayında Vilnius'ta düzenlenen NATO zirvesi esnasında Sayın Cumhurbaşkanımız ile Yunanistan Başbakanı bir araya gelmişlerdi. O dönemde iki lider tekrar olumlu bir hava içerisinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alınmasını, sorunların yeni bir perspektifle çözülmesi konusunda fikir birliğine varmışlardı ve Dışişleri Bakanlarına da bu konuda görev vermişlerdi.

Biz de bugün liderlerimizin o görüşmede ele aldıkları konuların takibini yaptık. İlişkilerimizi kapsamlı bir şekilde gözden geçirdik, önümüzdeki aylara ilişkin yol haritamızı inceledik. İki hafta sonra sayın cumhurbaşkanımız ve Yunanistan başbakanı New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında bir araya gelecekler. Ekim ayında da Yunanistan'da bakan yardımcılarımız düzeyinde siyasi istişareler ve ortak eylem planı toplantıları gerçekleştirilecek.

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE YENİ YAKLAŞIMLAR GETİRME KONUSUNDA HEMFİKİR OLDUK"

Önümüzdeki dönemde güven artırıcı önlemler ve istişari görüşmeler, toplantıların yapılması gündemimizde bulunmakta. Yıl sonunda önce Selanik'te liderlerimizin başkanlıklarında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin beşinci toplantısını yapmayı öngörüyoruz. Diyalog kanallarının ve üst düzey temasların yeniden canlanması bizim için olumlu bir gelişme. Bunun sürdürülmesine yönelik karşılıklı irademizi meslektaşımla beraber teyit ettik.

Sorunların iki komşu ve müttefik arasında yapıcı diyalog yoluyla çözüleceğine inancımızı yineledik. Ege ve Doğu Akdeniz bağlamındaki sorunlarımızı kapsamlı şekilde değerlendirdik. Ege'de görüş ayrılıklarımız var. Bunları geçmişte istişari görüşmelerde de ele alıyorduk. Sürecin önümüzdeki dönemde yeniden başlaması üzerinde durduk. Sorunların çözümüne yeni yaklaşımlar getirme konusunda hemfikir olduk.

"YASA DIŞI GÖÇ KONUSU REKABET DEĞİL, İŞ BİRLİĞİ ALANI OLMALI"

Doğu Akdeniz bağlamında Türkiye olarak her zaman hakça paylaşım ilkesini savunduk. Kıbrıs meselesi konusunda da mevkidaşım ile görüş alış verişinde bulunduk. Kıbrıs meselesinin çözümüne ilişkin görüşlerimiz belli. İki garantör ülke olarak bu konuyu görüşmeye devam edeceğiz. Ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilebilmesi için atılabilecek adımları da ele aldık. Bu konudaki ortak eylem planının iyi işlemesinde de ayrıca memnuniyet duymaktayız.

Bakan yardımcılarımız önümüzdeki ay Yunanistan'da ortak eylem planı kapsamında kaydedilen gelişmeleri ele alacaklar. Turizm alanında iş birliğimizi artırmak da gündemimizde. FETÖ, PKK ve DHKPC gibi terör örgütleriyle mücadelemizde de komşumuzdan yetkin iş birliği görmeyi beklediğimizi ilettik. Yasa dışı göç konusu rekabet değil, iş birliği alanı olmalı. Ege'de daha fazla can kaybı görmek istemiyoruz.

"SORUNLARIMIZI KARŞILIKLI HAK VE ÇIKARLARA SAYGILI VE ULUSLARARASI HUKUK TEMELİNDE ÇÖZEBİLİRİZ"

Yunanistan'da yaşayan soydaşlarımızın sorunlarını da önemli bir gündem maddesi olarak ele aldık. Ülkemizdeki azınlıkların sorunları konusunda da pek çok uygulamayı hayata geçirmiştik. Aynı yapıcı yaklaşımı soydaşlarımız için de bekliyoruz. Yunanistan'daki kültürel mirasımızın korunmasına büyük önem veriyoruz. Osmanlı eserlerinin restorasyonunda desteğe hazırız. Bu konuda karşılıklı işbirliği yapabileceğimizi vurguladık.

Bugün ayrıca bölgesel konuları da ele aldık. Ukrayna, Libya ve Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdik. Avrupa Birliği'nden beklentilerimizi yineledik. Komşumuz Yunanistan ile ön koşulsuz olarak diyaloğu sürdürmeye ve ilişkilerimizi her alanda ortak menfaatler temelinde geliştirmeye hazırız. Sorunlarımızı karşılıklı hak ve çıkarlara saygılı ve uluslararası hukuk temelinde çözebiliriz."

"İNANIYORUM Kİ BİZ KARŞILIKLI OLARAK BİRLİKTE YAŞAMAYI BAŞARABİLİRİZ"

Fidan'ın ardından konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Yerapetritis ise şunları söyledi:

"Aramızdaki karşılıklı anlayış ve saygı çerçevesinde biz diyalog kanallarını açık tutmamıza imkan sağlamakta ve biz bu açık diyalog kanalları çerçevesinde krizleri bertaraf etmek konusunda çok daha hızlı hareket edebiliyoruz. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'na gerçekleştirmiş olduğumuz ziyarette özellikle Birleşmiş Milletler ilkeleri, uluslararası hukuka saygı ve ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkiler çerçevesinde sorunlarımızı, görüş ayrılıklarımızı giderebiliriz diye düşünüyorum.

İnanıyorum ki biz karşılıklı olarak birlikte yaşamayı başarabiliriz. Eşitlik haklarımıza, toprak bütünlüğümüze ve hükümranlık haklarımıza saygı göstererek bunu gerçekleştirebiliriz. Son yılların tecrübesi bize gösterdi ki dış kaynaklı krizler artık bir istisna olmaktan çıktı ve günümüzün artık alışılmış haline geldi. Enerji krizi, pandemi gibi konuların gündeme geldiği bir ortamda iş birliği yapabileceğimiz alanlardan sadece bazılarını işaret etmekte. Görüşmemiz çerçevesinde ikili ilişkilerimizi de ele alma fırsatı bulduk.

"BAKANLAR OLARAK ÜST DÜZEY BİR SORUMLULUK VE HESAP VERİLEBİLİRLİK GÖREVİ ÜSTLENDİK"

İki ülkeyi de ilgilendiren bölgesel konuları ele alma fırsatı bulduk. Vilnius'ta gerçekleştirilen görüşmede iki ülkenin liderleri arasındaki iş birliğinin yeniden başlatılması konusunda yeni bir girişimde bulundular, yeni bir hedef koydular. Biz çerçevede biz Dışişleri Bakanlarına görev verdiler. İki bakan olarak iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarını bertaraf etme konusunda neler yapabiliriz onu ele alacağız. İkinci olarak; iki ülke arasında bütün alanlarda gerçekleştirilen siyasi görüşmeleri yönlendirme konusunda görev aldık.

Biz bakanlar olarak üst düzey bir sorumluluk ve hesap verilebilirlik görevi üstlendik. Üçüncü olarak; ülkelerimizin liderleri arasındaki görüşme zeminini hazırlayarak en üst düzeyde gereken mesajların verilmesi konusunda hazırlıkları yapma görevi aldık. Sayın Fidan ile ele almış olduğumuz yol haritası üç aşamadan oluşacak. Birincisi; siyasi görüşmeler düzeyi. İkinci aşamada güven artırıcı önlemler konusu var. Üçüncü olarak da pozitif gündemin devam ettirilmesi yönünde mutabık kaldık. Bu görüşmeler turizm, ticaret, denizcilik, iletişim, iklim sorunları gibi konularda devam edecek.

"DÜZENSİZ GÖÇMENLERLE İLGİLİ MÜCADELE ETMEK ESASINDA HER İKİ ÜLKENİN DE MENFAATİNEDİR"

Yaptığımız görüşme çerçevesinde Kıbrıs gibi Türkiye'nin Avrupa Birliği yönelimi gibi göçmen konusu gibi konularda ele alındı. Kıbrıs konusuyla ilgili olarak bizim görüşlerimiz biliniyor. Burada asıl kritik olan adım görüşmelerin bir an önce başlaması. Türkiye'nin Avrupa Birliği yönelimiyle ilgili olarak, Yunanistan uzun yıllardır Türkiye'nin Avrupa Birliği yönelimini desteklemekte. Bunu yaparken de Türkiye'nin Avrupa Birliği kriterlerini yerine getirmesi koşuluyla bu desteği sağlamakta. Üyelikle ilgili müzakerelerin ilerlemesi için elimizden gelen katkıyı sağlamaya da hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.

Azınlıkları ilgilendiren konuları ele aldık. Bizim görüşümüze göre azınlıklar iki ülke arasında iş birliği köprüleri teşkil etmekte. Yunanistan'daki azınlık mensupları eşit vatandaşlardır, eşit haklardan faydalanmaktadır. Düzensiz göçmenlerle ilgili mücadele etmek esasında her iki ülkenin de menfaatinedir. Buradaki organizatörler, insan kaçakçıları insan hayatını hiçe sayarak bunu gerçekleştirmekte. Göçmen konusu gibi diğer başka bölgesel konuların da bizim ülkemizde istikrara zarar verdiği konusunda Fidan ile hemfikir olduk. Doğu Akdeniz bölgesi, Suriye, Libya'da devam eden, Ukrayna'da devam eden şiddeti de ele alma fırsatı bulduk.

"KRİZLERE NEDEN OLAN BENZER GÖRÜŞLERİ DE BERTARAF ETMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

Bölgemizdeki gelişmelerle ilgili olarak ülkemizde sükunetin hakim olmasından yanayız. Bu girişimlerimiz, ikili ilişkilerimizin gelişmesine de katkı sağlayacak ancak bölge huzuru açısından da son derece önemli. Üstlenmiş olduğumuz sorumluluk esasında tarihi bir sorumluluk. Bu tarihi sorumluluk çerçevesinde her iki ülkeye de iyi komşuluk ilişkileri, halklarımızın ortak çıkarları çerçevesinde sürdürülebilir bir barış çerçevesinde bizim gereken girişimlerde bulunmamız görevini vermektedir.

Geçmiş meselelerde yaşanmış olan bazı acılar tabii bir kalemde silinemez ancak biz samimiyete ve karşılıklı anlayışa yatırım yapma iradesini gösteriyoruz. Basma kalıp bazı klişe anlayışları ortadan kaldırmak durumundayız. Krizlere neden olan benzer görüşleri de bertaraf etmek için elimizden geleni yapacağız. Bunun temelinde de uluslararası hukuk kuralları var. Yunanistan hükümeti, Türkiye hükümetiyle yapılan görüşmelere samimiyet ve Türk halkına saygı çerçevesinde bir yaklaşım gerçekleştirmektedir. Aynı şeyi Türk hükümetinin de yapacağına inanıyorum."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.