Dolar 32,2247
%0.14
Euro 34,9384
%0.27
Altın 2.418,500
%0.36
Bist-100 10.677,00
%-1.07

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Deniz Yücel, deprem bölgesindeki izlenimlerini aktardı; AFAD, afet yönetiminde sınıfta kaldı

Deniz Yücel, deprem bölgesindeki izlenimlerini aktardı; AFAD, afet yönetiminde sınıfta kaldı

CHP İzmir geçmiş dönem İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yıldız, Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan ve eski il başkan yardımcısı Çetin Özdemir depremin vurduğu illerde incelemelerde bulundu. Deniz Yücel, deprem bölgesinden döndükten sonra sosyal medyadan açıklamalarda bulunarak bölgede edindiği izlenimleri aktardı. Yücel, "Bölgede acıyı, çaresizliği ve liyakatsiz kadrolarca yönetilen kurumların acziyetini, diğer taraftan dayanışmayı gördük" dedi.

  • Ege Postası
  • 20.02.2023 - 13:13
  • Güncelleme: 20.02.2023 - 13:50

EGEPOSTASI- Türkiye 6 Şubat günü medana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremler sarsıldı. 9 saat arayla gerçekleşen depremler 11 ilde büyük yıkıma uğrarken, AFAD'ın son açıkladığı bilgilere göre can kaybı 41 bin 156 olarak açıklandı. Öte yandan yıkıma uğrayan kentlerde depremzedeler ağrı kış koşulları nedeniyle barınma ve gıdaya ulaşmada sıkıntı yaşarken, sağlık sorunları da baş göstermeye başladı. Bölge salgın riskleriyle karşı karşıya.

Öte yandan geçmiş dönem CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yıldız, Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan ve eski il başkan yardımcısı Çetin Özdemir deprem bölgesinde incelemelerde bulundu ve dayanışma gösterdi.

Heyet özellikle ağır yıkımın ve can kayıplarının olduğu Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay ve Gaziantep'te depremzedeleri dinledi.

Heyet, Malatya'da CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın Kahramanmaraş'ta ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç çalışmalarına eşlik etti.

Eski Başkan Yücel, deprem bölgesinden döndükten sonra sosyal medyadan açıklamalarda bulunarak bölgede edindiği izlenimleri aktardı.

"LİYAKATSİZ KADROLARCA YÖNETİLEN KADROLARIN ACZİYETİNİ GÖRDÜK"

Bölgede liyakatsiz kadrolarca yönetilen kurumların acziyetini gördüklerini vurgulayan Yücel, "Depremin ağır can kaybı ve maddi hasara neden olduğu Malatya, Adıyaman, Maraş, Gaziantep ve Hatay illerimizde yaptığımız ziyaretler ve incelemelerde bir taraftan acıyı, çaresizliği ve liyakatsiz kadrolarca yönetilen kurumların acziyetini, diğer taraftan dayanışmayı, mücadeleyi ve iyilikte yarışan insanlarımızı gördük." dedi.

Yücel, "Bir kez daha acı bir şekilde deneyimledik ki, deprem öldürmüyor. Çürük, bakımsız, denetimsiz binalar, aklı ve bilimi reddeden rant odaklı yapılaşma ve şehirleşme öldürüyor. Deprem, beklenen bir depremdi. Bölgede yıkıcı bir deprem beklendiğine dair bilim adamlarının, Jeoloji Mühendislerinin raporları ve uyarıları mevcut. Milletvekillerimizin defaatle yaptıkları uyarılar ve önlem alınması çağrıları mevcut. Siyaseti rant ve hamaset üzerine yapan iktidar, liyakatsiz kadrolarca yönetilen kamu kurumları ve boşvermişlik, adam sendecilik bir araya geldiğinde sonuç 100 binin üzende yıkılan bina 41 binin üzerinde can kaybı... Aklı ve bilimi hafife alırsanız, doğa da, hayat da sizi hafife alır. Ama bu boşvermişliğin, aklı ve bilimi hafife almanın bedelini masum insanlar ödememeliydi. İnsanın kendini en güvende hissettiği yer olan evlerinin kendilerine mezar olması, hayatta kalanlar için bile tamiri ve telafisi mümkün olmayan travmalara neden olacaktır." ifadelerini kullandı.

"AFAD, AFET YÖNETİMİNDE SINIFTA KALDI"

Afet yönetiminde sınıfta kalındığını ileri süren Yücel, "Yaptıkları binaları yıkılan müteahhitlerin soruşturulması, tutuklanması doğru ama bu haberlerin "Cambaza bak" dercesine gündeme getirilmesi doğru değildir. Şu an için yaklaşık 50 binin üzerinde insanımızın hayatını kaybettiği bu ihmaller zinciri nedeniyle, bugüne kadar bürokrasiye açılan tek bir soruşturma dahi duymadık! 10 binlerce can kaybından bir ders çıkarıp, geleceğe dair temiz bir sayfa açılabilmesi için yıkımın meydana geldiği bölgeleri imara açan, imar planlarını yapan bakanlık bürokrasisinin, yıkılan ya da zarar gören yapıların fen ve sanat kurallarına ve yönetmelik hükümlerine göre yapılıp yapılmadığını denetlemekle yükümlü bürokrat ve teknokratların, kolon kesmekten tutun da, kaçak kat çıkarak, binanın statiğiyle oynayanları koruyan, kollayan hatta teşvik eden imar barışı yasalarını çıkaran siyasilerin, daha da ötesi depremden sonraki ilk 48 saatte hiç bir şey yapmayan, arama kurtarma faaliyetlerini gerçekleştirmeyen, afet yönetiminde sınıfta kalan Afad üst yönetiminin ve işi gücü hakaret, iftira, hamaset ve magazin olan sorumsuz İçişleri bakanının 10 binlerce can kaybına neden olan ihmaller zinciri nedeniyle, somut olayın özelliklerine ve kusur durumlarına göre bilinçli taksirle veya olası kasıtla adam öldürme suçlarından soruşturulması ve yargı önüne çıkarılması gerekmektedir. Zira bu dönemde yaraları saracak, kamu vicdanındaki travmayı hafifletecek en önemli kavram adalettir. Bu millet bu enkazı kaldırır ama sorumluları asla affetmez!" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.