Dolar 32,3445
%-0.05
Euro 34,9551
%0.47
Altın 2.401,430
%0.19
Bist-100 10.214,00
%0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
DSÖ deprem bölgesi için uyardı: 'Tetanos riski!'

DSÖ deprem bölgesi için uyardı: 'Tetanos riski!'

Kahramanmaraş'ta etkili olan ve 10 ilimizi vuran depremlerin ardından 10 gün geçmesine rağmen arama kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Bir taraftan enkaz altından sevindirici haberler peş peşe gelirken, diğer taraftan depremden sonra salgın hastalıkların ortaya çıkmasından büyük endişe duyuluyor.

  • Ege Postası
  • 15.02.2023 - 13:09
  • Güncelleme: 15.02.2023 - 13:27

Türkiye'de 6 Şubat’ta yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'ı yaşanmaz hale getirirken, toplamda 10 kentte kapanması güç hasara yol açtı. Deprem bölgelerinde can kaybı 35 bini geçerken, yaşananlar 13,5 milyondan fazla kişiyi etkiledi. Bu durum barınma, beslenme, hijyen, tuvalet, sağlıklı içme suyu ve sağlık hizmetlerine ulaşamama gibi sorunlarını da beraberinde getirdi. Söz konusu temel ihtiyaçların karşılanamaması ise bulaşıcı hastalık salgınlarına adeta zemin hazırlıyor. Elektrik, su, kanalizasyon gibi altyapının zarar görmesi özellikle su ve besin kaynaklı hastalıkların ortaya çıkma riskini artırıyor. Peki, deprem bölgelerinde sağlıklı içme ve kullanma suyuna erişimin önemi ne? Gerekli ulaşım sağlanmazsa hangi hastalıklar ortaya çıkabilir? 

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi yetkilileri Milliyet.com.tr'ye açıkladı.

"Bir deprem sonrası su kaynaklarının güvenilir olduğundan emin olmak her zaman kolay değil. Ancak kişinin sağlığı için temiz suya erişimi de elzem" diyen Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi yetkilileri, "Suyla bulaşan hastalık riskini önlemek için yapılabiliyorsa su içilmeden, dişler fırçalanmadan, yaralar temizlenmeden ve yemek hazırlanmadan önce kaynatılmalı. Kaynayan su doğal olarak soğumaya bırakılmalı, temiz ve kapalı bir kapta saklanmalı. Bu durum suyun kirlenmesinin önüne geçer. Musluk suyu tüm evsel amaçlar ve kişisel hijyen için kullanabilir. Musluk suyu veya diğer yerel su kaynakları yoksa şişe suyu kullanılmalı. İçilen şişe suyunun kullanılmadan önce uygun şekilde kapağının kapatıldığından emin olunmalı. Kapağı kapalı olmayan ya da kırık olan şişedeki su içmemeli. Özellikle yiyeceklerle temas etmeden önce ve tuvalete gittikten sonra ellerin sabunla yıkanması önem arz ediyor. Etkili olması için elleri (kaynatılmamış) su ve sabunla 40-60 saniye veya varsa alkol bazlı dezenfektanla 20-30 saniye yıkamak yeterli olacaktır” bilgilerini paylaştı. (Milliyet)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.