Dolar 32,5032
%0.2
Euro 34,9085
%0.48
Altın 2.432,290
%-0.26
Bist-100 9.916,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fiyatlardaki balon sönecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fiyatlardaki balon sönecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugüne kadar ülkemizin her meselesini nasıl hal yoluna koyduysak bugünkü sıkıntıları da yine biz çözeceğiz. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Terör örgütlerinin başını nasıl ezdiysek fiyatlardaki yükselişin belini de aynı şekilde yine biz kıracağız. Demokrasimizin ve milli iradenin üstünlüğünü nasıl kökleştirdiysek ekonomimizi de aynı şekilde biz güçlendireceğiz. Kuru nasıl kontrol altına aldıysak inşallah enflasyonun da üstesinden yine biz geleceğiz” dedi. Erdoğan, “Belirsizliğin yol açtığı tereddütler ortadan kalktıkça hem içeride hem dışarıda ürün arzının yeniden dengeye oturacağını, tedarik kanallarının işlemeye başlayacağını, fiyatlardaki balonun söneceğini ümit ediyoruz” diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 12.04.2022 - 19:33

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplandı. 1 saat 40 dakika süren toplantının ardından açıklama yapan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

“Maalesef son yıllarda Ramazan aylarını hep sıkıntılı gündemlerde, buruk bir şekilde geçiriyoruz. Dünya bir süredir salgınların ve savaşların yol açtığı olağanüstü dönemler yaşıyor. Salgın döneminde bozulan üretim ve tedarik sistemi hala düzeltilebilmiş değildir. Finanstan sağlığa, enerjiden gıdaya giderek ağırlaşan sorunlar zengininden fakirine kadar dünyadaki tüm ülkeleri derinden sarsıyor. Dünyanın dört bir yanında benzer tabloları görmek mümkündür. Her ne kadar ülkemizde kendi kısır ve küçük hesapları içerisinde kaybolup, dünyada olup bitenleri takip edemeyecek kadar hayatta kopuk bir kesim varsa da biz tüm bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

“KRİZİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRECEK ADIMLARI ATIYORUZ”

Ukrayna-Rusya savaşıyla yeni boyutlar kazanarak devam eden küresel krizi fırsata dönüştürecek adımları atıyoruz. Bugün Türkiye savaşın her iki tarafıyla da yakın ilişkiler sürdüren, tarafları bir araya getirerek somut ilerlemeler sağlayan yegane ülkedir. Küresel düzeyde yaşanan sıkıntıların bize de yansımaları oluyor. Enerji ve gıda fiyatları başta olmak üzere dengeleri kökünden sarsan Rusya-Ukrayna krizinin sonuçlarını da derinden hissediyoruz.

“TEK BAŞIMIZA ÖNLEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

Petrol, doğal gaz ve kimi madenler gibi ülkemizin küresel piyasalardan tedarik ettiği ürünlerin fiyatlarının döviz cinsinden katlanarak artmasını bizim tek başımıza önleyebilmemiz mümkün değildir. Gıda sektörünün kullandığı hammaddelerin fiyatlarının artışları ithalatımıza da ihracatımıza da olan etkileri sebebiyle bizi yakından ilgilendiriyor.

“FİYATLAR HER YERDE FAHİŞ BİR ŞEKİLDE YÜKSELİYOR”

Mevsim şartlarının sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesi üzerindeki etkisini de göz ardı edemeyiz. Esasen, Türkiye’nin sorunu kendi vatandaşlarının ihtiyacı olan buğdayı, unu, yağı, eti, süt, sebzeyi, meyveyi üretmek değildir. Allah’a şükür kendi insanımızı asla temel gıda maddelerinden mahrum bırakmayacak üretim kapasitesine ve gerçekleşmesine sahibiz. Ama küresel sisteme entegre açık bir ekonomide sadece sizin kendi kendinize yeterli olmanızla iş bitmiyor. Çünkü siz elinizdeki ürünlerin bir kısmını dışarıya satarken, tüketim veya ihracat amacıyla da dışarıdan ürün alıyorsunuz. Küresel düzeyde ürün arzındaki denge bozulduğunda fiyatlar her yerde fahiş bir şekilde yükseliyor. Bugün Amerika’da açıklanan son 40 yılın en yüksek enflasyon rakamları, sorunun ulaştığı sınır tanımaz boyutları göstermektedir. Teknolojik ürünler ve enerji yanında, insanlarımızın günlük hayatını yakından ilgilendiren yağdan şekere, undan ete pek çok konuda böyle bir durum ortaya çıkmıştır.

Diğer yandan tamahkarlık yaparak insanlarımızın temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını yükselten aç gözlü bir kesim de vardır. Kimi zaman yalan haberlerle panik oluşturarak kimi zaman ellerindeki ürünleri piyasaya vermeyip stoklayarak ve hatta imha ederek, kimi zaman aralarında anlaşıp fiyatları artırarak haksız kazanç peşinde koşanları takibe aldık.

“FİYATLARDAKİ BALONUN SÖNECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUZ”

Kamunun denetim ve yaptırım yetkilerini kullanarak serbest piyasa sistemi içerisinde bu tamahkarlığa mücadele ediyoruz. Ancak sorun hukuki değil ahlaki olduğu için arzu ettiğimiz neticeleri almakta zorluk çekiyoruz. Karşımızda zorlu bir tablo olduğu gerçeğinin farkındayız. Meseleye üreticiden tüketiciye çalışandan öğrenciye kazanımlarını koruyan kayıplarını telafi etmeye çalışan bir anlayışla yaklaşıyoruz. Belirsizliğin yol açtığı tereddütler ortadan kalktıkça hem içeride hem dışarıda ürün arzının yeniden dengeye oturacağını, tedarik kanallarının işlemeye başlayacağını, fiyatlardaki balonun söneceğini ümit ediyoruz.

Kanal İstanbul projesi İstanbul boğazında yaşanan gemi trafiğinin azaltılması ve ülkemizin jeopolitik konumundan kaynaklı gücünün artırılması bakımından kritik ehemmiyete sahiptir. Hava ulaşımından ülkemiz yolcu ve yük trafiği açısından önemli bir merkezdir. Bayramın ertesinde Rize-Artvin Havalimanı’nın açılışını yapıyoruz. Haberleşme alanında ileri teknolojiyle ülkemizin dört bir yanını fiber ağlarla öreceğiz. Genişleyen uydu filomuz sayesinde bu alanda küresel ölçüde hizmet verebilen dünyanın lider ülkelerinden biri haline geleceğiz.

“TÜRKİYE’YE ÇAĞ ATLATMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ”

Netice itibariyle beşer yıllık planlamalarla 2053 yılına kadar demiryolu, karayolu, deniz yolu, hava yolu ve haberleşme için 198 milyar dolar yeni yatırım yapacağız. Sektörün milli gelire katkısı 2053 yılına kadar 1 trilyon doları geçerek yatırım bedelinin 5 katından fazlasını ülkemize kazandıracaktır. Her alanda Türkiye’ye çağ atlatmanın gururunu yaşıyoruz.

“FİYAT ARTIŞLARI DAR VE SABİT GELİRLİ VATANDAŞLARIMIZIN GEÇİCİ OLARAK BİR PARÇA GERİLEMESİNE SEBEBİYET VEREBİLİR”

Üretim ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar sebebiyle yaşanan küresel kriz elbette ülke içinde kimi sıkıntılara yol açıyor. Dengesiz fiyat artışları özellikle de dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın geçici olarak bir parça gerilemesine sebebiyet verebilir. Ama emin olun arkasından gelecek güzel günler bu sıkıntılara değecektir. Bizim için asıl olan özellikle her bir insanımızın çalışacak iş, ekmek, yuva bulabilmesidir. Fiyatlardaki istisnanı sıçramanın yol açtığı belirsizliği ortadan kaldırarak yatırım, istihdam, üretim ve cari fazla yoluyla büyüme üzerine kurulu ekonomi programımıza çok daha fazlasıyla odaklanacağız.

“HER İŞÇİNİN 3 VEYA 6 BOYUNCA TÜM ÜCRETLERİ İLE SOSYAL DEVLET DESTEK PRİMLERİNİ ÇALIŞMA BAKANLIĞIMIZ KARŞILAYACAK”

İşbaşı eğitim programı kapsamında mevcut çalışanlarının üzerine ilave istihdam taahhüt eden firmaların işe alacakları her işçinin 3 veya 6 boyunca tüm ücretleri ile sosyal devlet destek primlerini çalışma bakanlığımız karşılayacak. İşe giren her bireye 1 veya 2 yıllık istihdam garantisi oluşturmuş olacağız. İşverenlerimizi istifade etmeye çağırıyorum. Vatandaşlarımızla kamunun arasındaki mülkiyet çekişmelerine son vermek için başlattığımız 2B arazilerinin satışıyla ilgili başvuru ve ödeme süresini de 31 Aralık tarihine kadar uzatma kararı aldık. Tarım amaçlı kullanılmak üzere çiftçilerimize ecrimisil bedelinin yanı sıra 10 yıl süreyle kiralama imkanı getirdiğimiz hazine taşınmazlarında da başvuru süresini kaldırıyoruz. 2020 yılı başından itibaren 3 yıl süreyle hazine taşınmazını kullanan çiftçilere başka şart aramadan bu araziyi kiralama imkanı getiriyoruz. Süresi bitenler araziyi yeniden kiralayabilecek, 10 yıl süreyi dolduranlar da satın alabilecektir.

Kurulu güç bakımından Avrupa’da 6. Dünyada 14. Sıraya çıkmış olduk. Son 20 yılda 95 milyar dolarlık yatırım yaptık, nereye enerjiye. Yenilenebilir kaynaklar konusunda da toplam kurulu gücümüzün yüzde 54’üne ulaşarak adeta bir devrim gerçekleştirdik. Bir başka hizmetimizde Karadeniz’de keşfettiğimize önümüzdeki yıl kullanıma sunacağımız doğal gaz çalışmasıdır. Görüldüğü gibi enerjiden gıdaya her alanda geleceğin ihtiyaçlarını karşılayacak projelerini hayata geçirmek için çalışıyoruz. Felaket tellallığının bu ülkenin hiçbir meselesinin çözümüne faydası yoktur.

“TERÖR ÖRGÜTLERİNİN BAŞINI NASIL EZDİYSEK FİYATLARDAKİ YÜKSELİŞİN BELİNİ DE AYNI ŞEKİLDE BİZ KIRACAĞIZ”

Felaket tellallığının bu ülkenin hiçbir meselesinin çözümüne faydası yoktur. Bugüne kadar ülkemizin her meselesini nasıl hal yoluna koyduysak bugünkü sıkıntıları da yine biz çözeceğiz. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Terör örgütlerinin başını nasıl ezdiysek fiyatlardaki yükselişin belini de aynı şekilde yine biz kıracağız. Demokrasimizin ve milli iradenin üstünlüğünü nasıl kökleştirdiysek ekonomimizi de aynı şekilde biz güçlendireceğiz. Kuru nasıl kontrol altına aldıysak inşallah enflasyonun da üstesinden yine biz geleceğiz. Milletin bu vatan topraklarında nice imtihanlardan geçti, nice zaferler kazandı. Allah’ın izniyle bu imtihanı başarı ile atlatacağımıza inanıyorum.” (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.