Dolar 32,3123
%0.1
Euro 35,0040
%0.51
Altın 2.446,810
%0.9
Bist-100 10.173,00
%1.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çevrecilerden Bozdağ'a koruma talebi

Çevrecilerden Bozdağ'a koruma talebi

CHP Ödemiş İlçe Başkanı Nazan Dönmez, Ödemiş Belediyesi'nden, altın arama faaliyetlerinin arttığı Bozdağ'ın koruma altına alınması için devletin kurum ve kuruluşları ile bilimsel tabanda çalışma yapmasını istedi.

  • Ege Postası
  • 09.10.2015 - 14:54
İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki Bozdağ ve zirvesindeki Gölcük yöresinde altın arama faaliyetlerinin arttığını dile getiren Küçük Menderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu (Havza-Plat) üyeleri, CHP Belediye Meclis üyeleri ve CHP Ödemiş İlçe Başkanı Nazan Dönmez ile birlikte basın açıklaması yaptı. Ödemiş Belediye Meclisi'nde bir önerge vererek Ödemiş halkının sağlığını tehdit eden altın arama çalışmalarının durdurulması için Ödemiş Belediyesi'ni gerekeni yapmaya çağırdıklarını söyleyen CHP'li Nazan Dönmez, verdikleri önergenin AK Parti ve MHP'li meclis üyelerinin de katkılarıyla oy birliği ile kabul edildiğini açıkladı. Küçük Menderes havzasının can damarı ve Ege Bölgesi'nin en büyük sıradağı Bozdağ'ın, sürdürülebilir doğal yapısının korunmasının ilçe adına hayati önem taşıdığını hatırlatan Dönmez, "Ülkenin tarımsal hasılasının yüzde beşine katkı koyan, dünya incir üretiminin yüzde sekizi, İzmir patates üretiminin ise yüzde doksan sekizini sağlayan 1.7 milyon dekarlık Küçük Menderes topraklarının yer üstü değerleri, hiçbir yer altı madeniyle kıyaslanamaz. Son yıllarda Bozdağların yer altı kaynaklarına yönelik, maden işletmeleri kurmak adına çok sayıda firmanın girişimleri mevcuttur. Bozdağ'ın yer altı zenginliğini elde etme arzusu, sıradağların yüzyıllardır yarattığı yer üstü zenginlerini yok edecek. Havzanın başkenti konumundaki Ödemiş'in en büyük kurumsal yapısı Ödemiş Belediyesi, Bozdağ'ın doğal koruma alanı ilan edilmesine yönelik, devletin kurum ve kuruluşları ile bilimsel tabanda acilen çalışma yapmalıdır. Uzun vadede sıradağların eteğindeki üretim değerleri korunurken, havzadaki yaşamın sekteye uğraması da, kalıcı olarak engellenmiş olacaktır.

Son derece önemli ve acil olan bu çalışma için; Ödemiş Belediyesi bünyesinde çalışma grubunun oluşması, performans programına eklenip, bütçesinin oluşturulması, üniversitelerin ilgili bilim dalları ile işbirliği ve yasal dayanaklarının belirlenmesi gereklidir" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.