Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çavuşoğlu’ndan ‘Yunanistan’ mesajı: 'Yeni bir sayfa''

Çavuşoğlu’ndan ‘Yunanistan’ mesajı: "Yeni bir sayfa''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile yaptığı basın toplantısında, ''Bölge ülkeleriyle başta İsrail olmak üzere ilişkilerimizi normalleştirmek için attığımız adımlar ortada. Deprem zamanındaki dayanışmamız Yunanistan ile yeni bir sayfa açmamıza da umarım vesile olur” diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 14.02.2023 - 13:48
  • Güncelleme: 15.02.2023 - 00:06

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile yaptığı basın toplantısında; “Türkiye’ye ilk destek gönderen ülkelerden biri İsrail oldu, arama kurtarma ve sağlık ekibi hemen ülkemize geldi. Sahadaki en büyük ekiplerden biri İsrail’den gelen ekipti. Kahramanmaraş’ta çalışmalara çok ciddi destek verdiler, arama kurtarma ekipleri 19 kişiyi enkazdan kurtardılar. Görevlerini tamamlayan bir grup kişi İsrail’e geri döndüler” dedi. Artık bölgede barış ve istikrar istediklerini belirten Çavuşoğlu, “Bölge ülkeleriyle başta İsrail olmak üzere ilişkilerimizi normalleştirmek için attığımız adımlar ortada. Deprem zamanındaki dayanışmamız Yunanistan ile yeni bir sayfa açmamıza da umarım vesile olur” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün İsrailli mevkidaşı Eli Cohen ile görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan Bakanlık’ta basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

ÇAVUŞOĞLU: TÜRKİYE’YE İLK DESTEK GÖNDEREN ÜLKELERDEN BİRİ İSRAİL OLDU

“Bu ziyaretinden dolayı İsrail devleti ve halkının bu felaketten sonra destek ve dayanışma için teşekkür etmek istiyorum. Aynı gün beni aramıştı depremden sonra. Aynı şekilde Cumhurbaşkanı Herzog da o gün arayarak taziye ve desteklerini ilettiler.

Türkiye’ye ilk destek gönderen ülkelerden biri İsrail oldu, arama kurtarma ve sağlık ekibi hemen ülkemize geldi. Sahadaki en büyük ekiplerden biri İsrail’den gelen ekipti. Kahramanmaraş’ta çalışmalara çok ciddi destek verdiler, arama kurtarma ekipleri 19 kişiyi enkazdan kurtardılar. Görevlerini tamamlayan bir grup kişi İsrail’e geri döndüler.

Kendilerine bir kez bu çabaları için teşekkür etmek istiyorum. Kahramanmaraş’ta bir sahra hastanesi kurdu İsrail. Ayrıca bir askeri kargo uçağı da tahsis ettiler.

İsrail’deki bazı belediyeler binalarını Türk bayrağı ile ışıklandırdılar. Bu zor zamanda gösterdikleri dayanışma için hem İsrail devletine ve halkına teşekkür ediyoruz.

Bugünkü görüşmemizde depremle ilgili devam edecek destekleri ve güncel durumu da değerlendirdik ama ikili ilişkileri kısaca değerlendirme fırsatımız oldu. İlişkilerimizi yeni bir döneme girdi. Büyükelçilerimiz tekrar görevlendirdik.

İlişkilerimizdeki potansiyeli en iyi şekilde kullanmak için iki tarafta da siyasi iradenin mevcut olduğunu gördük.

Filistin meselesinde yaşanan tırmanmanın sona ermesi konusundaki beklentimizi de söyledik. İki devletli çözüme zarar verecek adımlardan kaçınılması gerektiğini belirttik.

Artık bölgemizde barış ve istikrar olsun istiyoruz. Bölge ülkeleriyle başta İsrail olmak üzere ilişkilerimizi normalleştirmek için attığımız adımlar ortada. Deprem zamanındaki dayanışmamız Yunanistan ile yeni bir sayfa açmamıza da umarım vesile olur.”

COHEN: ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA VE GÜNLERDE İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen’in açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

“İki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdik. İsrail hükümeti ve halkı adına başsağlığı dileklerimiz ve destek vaatlerimiz iletmek istiyoruz. Bu olaydan etkilenen herkese desteğimizi sunmaya çalışacağız.

Desteğimizi her anlamda sunmak çok önemli. Çünkü insani yardımın sınırı yok. Türkiye ile dayanışma içinde olacağımızı ifade etmek istiyorum. Önümüzdeki günlerde de yardım etmeye devam edeceğiz.

İsrail hemen ilk günde Türkiye’ye 450’den fazla profesyonel çalışan arama kurtarma ekibini gönderdi. İsrailli ekipler ilk 24 saat içinde hayat kurtarmak için burada bulundular. Bu trajediyi duyduğumuz anda o sabah saat 7’de genel müdür ve ekibin tamamı bir araya geldi ve 12 saat sonra ilk ekibi gönderdik. 100 binlerce ton tıbbi araç gereç ve insani yardım sağlandı. Bir sahra hastanesi kuruldu. Bugün onları ziyaret edeceğim. Bu felakete verebileceğimiz cevabı birlikte vereceğiz. İki ulus uzun bir tarihi dostluk bağıyla ve iş birliği ile birbirine bağlanmıştır. Birçok Yahudi Türkiye’den geldikleri için gurur duyuyorlar. Buradaki Yahudi toplumu için yaptıklarınıza da ayrıca teşekkür etmek istiyoruz. Türkiye bize 2012 yılındaki yangınında yardımcı olmuştu. İsrail 1999 depreminde de buradaydı. Önümüzdeki aylarda ve günlerde ilişkilerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 8 milyar dolara yaklaştı. Bunu da artıracağız.” (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.