Dolar 32,3434
%-0.05
Euro 34,8073
%0.05
Altın 2.390,520
%-0.26
Bist-100 10.224,00
%0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çavuşoğlu: Ateşkes umudumuz biraz daha arttı

Çavuşoğlu: Ateşkes umudumuz biraz daha arttı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Lviv’de bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu savaşın bir an evvel sona ermesi gerekir. Akan kanın ve gözyaşının durdurulması gerekiyor” dedi. Kırım Tatarları ve Ukrayna vatandaşlarına Türkiye’nin kapılarının açık olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Liderler düzeyindeki toplantıya da ev sahipliği yapmak istediğimizi daha önce belirtmiştik. Bu iki ziyaretin neticesinde, tabii savaşlarla ilgili kesin bir şey söylemek zor olur ama ateşkes umudumuz biraz daha artmıştır” diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 17.03.2022 - 23:42

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Moskova ziyaretinin ardından Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile bugün Lviv’de bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki ülkenin dışişleri bakanları ortak basın toplantısı düzenledi. Ukrayna’ya destek olmak üzere Lviv’e gittiğini söyleyen Çavuşoğlu’nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“24 Şubat’tan bu yana maalesef savaş devam ediyor ve binlerce sivil hayatını kaybetti. 3 milyonu aşkın masum insan ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Polonya’dan buraya gelirken yol üstünde ve kapılarda insanların beklediğini ve ülkesini terk ettiğini gördük ve üzüldüm. Sonuçta bu savaşın bir an evvel sona ermesi gerekir. Akan kanın ve gözyaşının durdurulması gerekiyor. İlk günden bugüne kadar bu yönde çabalarımızı yoğunlaştırarak devam ediyoruz. Bu düşünceyle dostum Dmitro ile Lavrov’u Antalya’da bir araya getirdik.

Toplantıdaki yapıcı yaklaşımından dolayı Dmitro Kuleba’ya teşekkür etmek istiyorum. Bir taraftan Belarus müzakereleri devam ederken biz de barışın tesisi için çabalarımızı devam ettiriyoruz. O yüzden dün Moskova’daydım. Moskova’da edindiğim izlenimler hakkında Dmitro Kuleba’ya bugün bilgiler verdim.

“UKRAYNA’NIN BU SAVAŞTA VERDİĞİ MÜCADELEYİ TÜM DÜNYA GÖRÜYOR”

Ukrayna’nın ve Ukrayna halkının bu savaşta ortaya koyduğu mücadeleyi tüm dünya görüyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine desteğimiz tamdır. Ukrayna’ya verdiğimiz destek, ilkeli politikamızın ve müttefikliğimizin, stratejik dostluğumuzun doğal sonucudur. Özellikle insani alandaki yardımlarımıza devam edeceğiz. Türkiye, başından beri bu süreçte ilkeli tutum sergiledi.

“VATANDAŞLARIMIZIN TAHLİYESİ KONUSUNDA UKRAYNA YÖNETİMİNDEN ÇOK DESTEK GÖRDÜK”

Bu zor dönemde vatandaşlarımızın tahliyesini gerçekleştirdik. Ukrayna yönetiminden çok destek gördük. Dostum Dmitro’ya ve Ukrayna yönetimine teşekkür ederim. Kırım Tatar soydaşlarımıza ve zor durumda olan Ukraynalı dostlarımıza kapılarımızı açık tuttuk. Ülkemize gelen Ukraynalılara da en iyi şekilde ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz.

Temennimiz, önce Mariupol'de acil bir insani ateşkesin sağlanması, sonra da tüm Ukrayna'da savaşın sona ermesi ve ateşkesin kalıcı bir şekilde tesis edilmesi, anlaşma ve barış yolunda diplomasiye fırsat verilmesi. Kuleba ve Lavrov'u bir kere daha Antalya'da bir araya getirmekten mutlu olacağız, bu çabalarımız doğrultusunda. En kısa zamanda artık liderler düzeyinde bir buluşmanın zemininin de hazırlanması gerekiyor. Liderler düzeyindeki toplantıya da ev sahipliği yapmak istediğimizi daha önce belirtmiştik. Bu iki ziyaretin neticesinde, tabii savaşlarla ilgili kesin bir şey söylemek zor olur ama ateşkes umudumuz biraz daha artmıştır.”

KULEBA: TÜRKİYE DİĞER ÜLKELERİN YAPAMADIĞINI BAŞARDI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun açıklamasından sonra konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Türkiye’nin oynadığı aktif role vurgu yaptı. Kuleba’nın konuşmasından satır başları şöyle:

“Bir hafta önce Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, diğer ülke dışişleri bakanlarının yapamadığı bir şeyi başardı.

Kararlılığınız, cesaretiniz ve şahsen ziyaretiniz, Türkiye'nin aktif bir oyuncu olduğunu kanıtlıyor. Türkiye'yi, garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz.

Rusya'nın ülkemize yönelik saldırısına son vermek ve Rus birliklerinin geri çekilmesini sağlamak amacıyla her tür çabaya hazırız. “

“BASINA YANSIYAN 15 MADDELİK METNİ ‘UKRAYNA ONAYLADI’ GİBİ GÖSTERİYORLAR”

Kuleba, basına yansıyan 15 maddelik mutabakat metni hakkındaki soruyu şöyle cevapladı:

“Financial Times'ın verdiği bilgi Rusya pozisyonudur, bunu teyit edebilirim. ‘Ukrayna bunu onayladı’ gibi gösteriyorlar ancak bizim önceliğimiz güvenlik. Ukrayna, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi zirvesi konusunda teşebbüste bulunuyor. Türkiye'nin Ukrayna konusundaki duruşunu görüyoruz. Önemli adımlar atıyorlar. Türkiye, Karadeniz bölgesinde de çok önemli bir rol oynuyor.”

“TÜRKİYE KARADENİZ’DE İSTİKRAR DENGESİNİ SAĞLAYAN İTİBAR SAHİBİ BİR ÜLKE”

Ukrayna, daha savaş başlamadan önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, artı Türkiye ve Almanya'nın katılımıyla zirve toplantısının düzenlenmesi konusunda bir inisiyatif ortaya koydu. Dolayısıyla bu inisiyatifi geliştirerek biz, doğal olarak Türkiye'yi de garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz. Türkiye, Karadeniz bölgesinde istikrar dengesini sağlayan çok büyük bir otoriteye ve itibara sahip bir ülkedir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.