Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Beko: Bakan Selçuk yalan söylüyor!

CHP’li Beko: Bakan Selçuk yalan söylüyor!

CHP İzmir milletvekili Kani Beko, c'alıs'an yoksul sayısının 7, 7 milyon, yoksul sayısının ise 17 milyonu gec'tig'ini belirterek, “Emek so'mu'ru's? salgından daha o'lu'mcu'l hale geldi. Yoksulluk riski altında olan kadın, c'ocuk ve genc'ler ic'in koruyucu du'zenlemeler acilen hayata gec'irilmelidir” dedi.

  • Ege Postası
  • 02.02.2021 - 11:25

DI'SK Genel-I'? Aras'tırma Dairesinin Covid-19 Do'neminde Gelir Es'itsizlig'i ve Yoksulluk Raporunda, Avrupa u'lkeleri ic'inde gelir es'itsizlig'i en fazla olan u'lkenin Tu'rkiye oldug'u bildirildi. O'nlem alınmazsa Pandemiden sonra ku'resel yoksullug'un birc'ok u'lkede 3 ila 10 yıl geriye gideceg'i tahminine yer verildig'i raporda, Tu'rkiye’de yoksul sayısı son 2 yılda yu'zde 8,4 arttıg'ı, du'nyada c'alıs'an yoksul sayısının yu'zde 9, Tu'rkiye’de I'se yu'zde 14,4 oldug'u belirtildi.

Gelir dag'ılımı es'itsizlig'i, tu'm du'nyada oldug'u gibi Tu'rkiye’de de o'nemli bir sorun oldug'unu kaydeden CHP’li Beko, kapitalist politikaların uygulandıg'ı u'lkelerde es'itsizliklerin, yoksullukların ve emek so'mu'ru'su'nu'n, salgın hastalıktan daha da o'lu'mcu'l oldug'unu so'yledi.

Tu'rkiye’de kis'i bas'ına Gayrisafi Milli Hasılanın son bir yılda bin 434 Dolar azaldıg'ını kaydeden Beko, 2019’da 9 bin 150 Dolar olan kis'i bas'ı milli gelirin, 2020 yılında 7 bin 715 Dolara du's'tu'g'u'nu', bu tutar ile AB u'lkeleri arasında son sıralarda yer aldıg'ını so'yledi.

BAKAN SELC'UK YALAN SÖYLÜYOR!

TBMM Genel Kurulunda Aile, C'alıs'ma ve Sosyal Hizmetler Bakanlıg'ının 2021 bu'tc'esi go'ru's'melerinde Bakan Zehra Zu'mru't Selc'uk tarafından yapılan “Yoksulluk, o'zellikle as'ırı yoksulluk, uluslararası doku'manlarda da ifade edildig'i gibi artık Tu'rkiye ic'in sorun olmaktan kalktı” ac'ıklamasının bir yalan oldug'unu so'yleyen Beko, DI'SK Genel I's'’in aras'tırmasındaki verileri paylas'arak, “Bakan Selc'uk’un so'ylediklerinin aksine Tu'rkiye’de yoksulluk gu'n gec'tikc'e artıyor. Tu'rkiye’de yoksul sayısı son 2 yılda yu'zde 8,4 arttı. 2017 yılında 15 milyon 864 bin kis'i olan yoksul sayısı, 2019 yılında 1 milyon 343 kis'i daha artarak 17 milyon 207 bin kis'iye c'ıktı. Yoksulluk oranıysa yu'zde 21,3’? buldu” so'zleriyle eles'tirdi.

YOKSUL SAYISI HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Uluslararası C'alıs'ma O'rgu't? ILO’nun Du'nyada I'stihdam ve Sosyal Go'ru'nu'm 2020 Raporuna go're Tu'rkiye’de 2017 yılında 3 milyon 493 bin c'alıs'an yoksul var iken bu sayının 2019 yılında yarım milyon artarak 3 milyon 999 bin kis'iye yu'kselerek yu'zde 14,4’? buldug'u bilgisini paylas'an Beko, yayınlanan raporda bu verilerin TU'I'K Bilgi Merkezi’nden elde edilen bilgilere dayandırıldıg'ına dikkat c'ekti. Beko, “C'alıs'an yoksul sayısına, salgın ile birlikte kısa c'alıs'ma o'deneg'i ve u'cretsiz izin o'deneg'ine mahku'm edilen yaklas'ık 3 milyon 737 bin 831 kis'iyi de ekledig'imizde bu sayının 7,7 milyondan fazla oldug'unu so'yleyebiliriz” dedi.

GELİR DAĞILIMI EŞİTSİZLİĞİ GİDERİLMELİ

Gelir dag'ılımındaki es'itsizliklerin, insanca yas'am ve c'alıs'ma kos'ullarını olumsuz yo'nde etkiledig'ini, insanların yoksulluk sınırı altında, asgari yaşam du'zeyinde, borc'lanarak yas'amak zorunda kaldıklarını belirten Beko, emekc'ilerin taleplerini dile getirerek s'o'yle konus'tu: “Bu es'itsizliklerin giderilmesi ic'in o'ncelikle toplumu olus'turan tu'm fertlere hic'bir ayrım go'zetmeksizin es'it, adaletli ve onurlu bir yas'am hakkı sag'lanmasıdır. Gelir dag'ılımı es'itsizlig'inin ana kaynag'ı olan emek ve sermaye arasındaki es'itsizlik son bulmalı, tu'm u'cretliler u'rettikleri deg'erin kars'ılıg'ını es'it ve adil bir s'ekilde almalıdır. C'alıs'an yoksullug'unu o'nlemek ic'in asgari u'cret bas'ta olmak u'zere tu'm u'cretlilere insanca yas'ayabilecekleri bir gelir gu'vencesi sag'lanmalıdır.  Kamusal bir hak olan eg'itim, sag'lık, barınma haklarından herkes es'it s'ekilde faydalanmalı, bu temel haklar nitelikli ve parasız bic'imde sag'lanmalıdır. Vergide adalet sag'lanmalı az kazanandan az c'ok kazanandan c'ok vergi alınmalıdır. Asgari u'cret vergiden muaf tutulmalıdır. Vergi dilimleri hakkaniyetli bir s'ekilde yeniden du'zenlenmelidir. Yoksulluk riski altında olan kadın, c'ocuk ve genc'ler ic'in koruyucu du'zenlemeler acilen hayata gec'irilmelidir. Sosyal yardımlar bireysel olarak deg'il, herkes ic'in ulas'ılabilir ve nitelikli bir hak olarak sag'lanmalıdır ve  Herkes ic'in temel bir gelir gu'vencesi sag'lanmalıdır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.