Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’den TYT ve AYT baraj puanının kaldırılmasına tepki

CHP’den TYT ve AYT baraj puanının kaldırılmasına tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, üniversite giriş sınavlarında baraj uygulamasının kaldırılmasına, “Saray’da oturup öğrencilere yolunacak kaz muamelesi yapanlar tarafından bu karar alındı. Bir avuç şirkete bütün kamu kaynaklarını aktarıp gençlere gelince verdikleri krediyi iki katıyla geri alanlar tarafından bu karar alındı. Barajın kaldırılmasına dair bu karar, bu iktidar sürdükçe vasatlığın da hüküm süreceğinin açık göstergesidir” tepkisini gösterdi. Öte yandan CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık da üniversite giriş sınavlarındaki baraj puanlarının kaldırılmasına ilişkin “Eğitim sistemimizin sorunu baraj değil niteliktir” dedi.

  • Ege Postası
  • 12.02.2022 - 16:44

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, üniversite giriş sınavlarında baraj uygulamasının kaldırılması kararını yazılı açıklama ile eleştirdi.

“TEK BİR GENCE SORULMADAN BU KARAR ALINDI”

Gökçen, yeni açılan birçok üniversiteye talep olmadığını ve devamında iş bulma imkanı sağlanamadığını belirterek, “Yine milyonlarca gencin yaşamını etkileyecek bir konuda bir tek gence sormadan bu karar alındı. Hangi gerekçeyle bu kararın alındığı açıklanmıyor” açıklamasını yaptı. Barajın kaldırılması kararına ilişkin Gökçen, “Artık daha fazla makyajlanamayan genç işsizliği rakamlarını bir süre daha az gösterebilmek için bu karar alındı. Saray’da oturup öğrencilere yolunacak kaz muamelesi yapanlar tarafından bu karar alındı. Bir avuç şirkete bütün kamu kaynaklarını aktarıp gençlere gelince verdikleri krediyi iki katıyla geri alanlar tarafından bu karar alındı” değerlendirmesini yaptı.

“VASATLIĞIN DA HÜKÜM SÜRECEĞİNİN AÇIK GÖSTERGESİ”

Gökçen, “Barajın kaldırılmasına dair bu karar, bu iktidar sürdükçe vasatlığın da hüküm süreceğinin açık göstergesidir. Hiçbir plan, hiçbir bilimsel gerekçe olmadan yükseköğretime dair kararların alınması, buradaki eğitimin dünyada hiçbir geçerliliğinin olmamasına sebep oluyor. Türkiye’nin milyonlarca genci, verdiği emeğin bir karşılığının olmasını istiyor” dedi.

Gökçen, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“CHP iktidarında üniversitelerin son dönemde kontrolsüz açılan kontenjanlarını sınırlayacağız, teknoloji liselerini destekleyeceğiz. Bilimsel, mali ve idari açıdan özerk bir üniversiteyi getireceğiz. Bilim üreten, akademik özgürlüklere sahip, rektörünü ve yönetici kadrosunu kendi bileşenleriyle seçen üniversiteler hedefliyoruz. Kararlarında hiçbir bilimsel gerekçe içermeyen, yalnızca iktidarın üniversiteleri partizanlaştırma aracı olan, bu politik ve popülist kararı veren YÖK’ü kaldıracağız.”

KARABIYIK: EĞİTİM SİSTEMİMİZİN SORUNU BARAJ DEĞİL NİTELİKTİR  

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan (YKS) ön lisans ve lisans programlarını tercihte baraj puanı uygulamasının kaldırılmasını değerlendirdi.

Karabıyık, “AKP iktidarında ortaöğretim kurumlarına ve üniversitelere giriş sınavlarında sayısız değişiklik yapılmıştır. Getirilen yeni sistemlerle kaldırılan sistemlerin gerekçeleri aynıdır. 20 yıllık AKP iktidarında diploma odaklı eğitim planlaması, yetkinlik odaklı planlamanın önüne geçmiş, nitelikli eğitim ve istihdam arasında bağ kurulamamıştır. Yetkinlik geliştirmeye açık, nitelikli eğitim sadece dar bir azınlığın erişebileceği ayrıcalık haline gelmiştir. Çocuklarımız nitelikli eğitime erişen azınlık ve bu eğitim imkanlarına erişemeyen çoğunluk olarak ayrıştırılmıştır. Kamusal bir hizmet olan nitelikli eğitim satın alınır olmuştur” dedi.

Eğitim politikalarının plansızlığına değinen Karabıyık, “Eğitim sisteminde sürekli değişiklikler yapılarak sistem içinden çıkılamaz bir hale sokulmuştur. Kadrolu akademisyeni ve yeterli imkanı olmayan üniversiteler açılmıştır. AKP iktidarında üniversite mezunlarının büyük çoğunluğuna istihdam sağlanamamıştır. Üniversiteler boş, mezunları ise işsiz kalmıştır” dedi.

Karabıyık, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Milli Eğitim sistemindeki yanlışları, orta öğretimin her gün daha da düşen başarısı ve çocuklarımızın sınav sonuçlarına yansıyan bu durumu eğitim sistemini iyileştirerek, nitelik kazandırarak değil de tartıştırmamak için baraj kaldırılıyorsa, bazı üniversitelerin akademik kadrolarını tamamlamadan, nitelikli eğitimi orada sağlamadan, buralar tercih edilmiyordu, şimdi boş kalmasın diye yapılıyorsa, ayrıca vakıf üniversiteleri öğrencisiz kalmasın diye yapılıyorsa ve en önemlisi de eğitim bir siyasi araç olarak kullanılıp seçim yatırımı için yapılıyorsa bu doğru değildir.

Kaldı ki eğer her öğrencinin üniversiteye erişebilmesi istenseydi, öncelikle sınava giriş ücretleri kaldırılmalıydı. Sınava giren öğrencilerin büyük bir bölümü bu ücreti ödeyemeyecek durumdadır. Sınavların ücretsiz olması gerektiğini bir kez daha dile getiriyoruz.” 

YILDIRIM KAYA'DAN “BARAJ” TEPKİSİ: "SEÇİM YATIRIMIDIR, Z KUŞAĞI KANDIRMACANIZA ORTAK OLMAYACAK"

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, üniversite sınavlarında baraj uygulamasının kaldırılmasına, "Altında yatan düşünce seçim yatırımıdır. Ama unutmayın ki Z kuşağı sizin bu kandırmacanıza ortak olmayacaktır. Z kuşağı geliyor, siz gidiyorsunuz" tepkisini gösterdi.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, YÖK'ün dün üniversiteye giriş sınavında baraj uygulamasını kaldırmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Kaya, barajın kaldırılmasının yanlış olduğunu vurguladı. Kaya'nın açıklaması şöyle:

"DÜNYA BAŞARI SIRASINDA ÜNİVERSİTEMİZİN ADI YOK"

"Türkiye'de 215 üniversite var. Her ile bir üniversite açıldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçen yıl üniversite sınavları öncesi öğrencilere şirin gözükmek için bir çağrı yaptı taban puanının indirilmesini teklif etti. AKP Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan durur mu? Bu talebi emir telaki edip hemen uygulamaya soktu. Bunları duyan 12 Eylül ürünü olan YÖK durur mu? Bu önümüzdeki 2022 yılındaki yapılacak sınavlarda taban puan uygulaması sıfıra çekiliyor. Yaparsa yapar AKP yapar dediler. Hayaldi gerçek oldu. Artık üniversitelerde sınavlarda sıfır çeken öğrenciler bu üniversitelere kayıt yaptırabilecekler. Ne büyük başarı değil mi?

Bir zamanlar Türkiye'de ilk 500 üniversite arasına giren üniversiteler vardı. Şimdi üniversite sayımız 215, öğrenci sayımız 8.4 milyon. Ancak dünya başarı sırasında üniversitemizin adı yok. Sıfır çeken öğrencilerin üniversiteye girmesiyle övünen bir iktidar var. 3 üniversiteden birini yöneten rektörlerin bilimsel yayını sıfır. 72 üniversitemizi, bilimsel yayınlarına hiçbir atıfta bulunulmayan rektörler yönetiliyor. Dünya bizi kıskanıyor ama elde var sıfır. Bu uygulama üniversiteyi ticarethane, öğrenciyi müşteri gören bir uygulamanın adıdır. Bu uygulama, vakıf yani özel üniversitelere öğrenci kazandırma projesidir. Bu uygulamanın altında yatan düşünce seçim yatırımıdır. Ama unutmayın ki Z kuşağı sizin bu kandırmacanıza ortak olmayacaktır. Z kuşağı geliyor, siz gidiyorsunuz."(ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.