Dolar 32,2221
%0.18
Euro 35,1347
%0.12
Altın 2.476,200
%0.34
Bist-100 10.229,00
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP İzmir milletvekilli İzmir'i konuştu

CHP İzmir milletvekilli İzmir'i konuştu

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, İzmir’de yaşanan sorunları TBMM gündemine taşıyor.

  • Ege Postası
  • 23.11.2014 - 11:43

2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2013 yılı Kesin Hesap Kanun tasarılarının geneliyle Sayıştay tezkereleri üzerindeki görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sürüyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın bütçesi üzerinde söz alan Türeli, “Kozak Yaylası’ndaki Fıstık Çamlarının Verimsizlik Sorununu”,  “Kozak Yaylası’nda Görevli Uzmanların Rotasyonunu”, “Küçükmenderes’teki Kestane Ağaçlarını”, “Ödemiş’teki Arazi Toplulaştırmasını” Ve “İzmir’de Sakız Ağacı Yetiştirilmesi” Konularını Komisyon gündemine getirdi.

Türeli, konuşmasının başlangıcında, Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın görev alanının orman ve su gibi iki önemli doğal kaynağı ve bu iki kaynak üzerinden geçimin sağlayan milyonlarca insanın hayatını kapsadığını söyledi.
Doğal kaynakların korunması çalışmalarının sürdürülebilir bir kalkınma yaklaşımı çerçevesinde ele alınması gerektiğini ifade eden Türeli, “Ancak AKP hükümetleri döneminde orman alanlarıyla ilgili yapılan düzenlemeler kamuoyunda tepkiyle karşılandı” dedi.

Ormanların korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına yönelik çalışmaların, hidrolojik ve klimatik yapı, erozyon önleme, toplum sağlığına katkı,  doğanın korunması, rekreasyon gibi çeşitli fonksiyonların dikkate alınarak  oluşturulmasının gerekliliğine dikkati çeken Türeli, “Biz bunun yerine daha kısa vadeli, ranta dönük, ekolojik taşıma kapasitesinin üzerinde bir kullanma anlayışının hızlı biçimde hayata geçirildiğini görüyoruz” diye konuştu. 

Konuşmasında, orman vasfını yitirmiş 2/B alanlarına ilişkin uygulamayı da gündeme getiren Türeli,  “Burada 480 bin hektarlık bir alandan bahsediliyordu. Bunun ne kadarı 2/B kapsamına gird? Bu kanun kapsamında söz konusu alanlardan ne kadarı hak sahiplerine verild? Uygulamadan ne kadarlık bir gelir elde edild? Buna ilişkin rakamların açıklanmasına ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
 
-MADEN VE HES İZİNLERİ-
 
Tabiat alanlarında verilen maden ve hidroelektrik enerji santrali (HES) izinlerine değinen Türeli, kontrolsüz bir şekilde yapılan bu çalışmaların çevreye büyük ölçülerde zarar verdiğini savundu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.