
Büyükşehir’de İZSU kesin hesabı görüşüldü: Yatırımlara 5 milyarlık harcama!
İZSU Genel Müdürlüğü’nün Genel Kurul Toplantısı’nın 2. Birleşiminde 2024 Mali Yılı Bütçesinin Kesin Hesapları ile Bilançosu görüşüldü. 4 ayrı stratejik amaç kapsamında planlanan yatırımlar için toplam 4 milyar 871 milyon TL harcandığı açıklandı.
- Ege Postası
- 21.05.2025 - 18:35
- Güncelleme: 21.05.2025 - 18:37
ŞİLAN KOCADAĞ/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü’nün Genel Kurul Toplantısı’nın 2. Birleşimi Belediye Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır yönetiminde gerçekleşti.
Toplantıda, İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2024 Mali Yılı Bütçesinin Kesin Hesapları ile Bilançosu görüşüldü.
Çeşme Belediyesi CHP Meclis Üyesi Onur Saatli yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
CHP'li Saatli şu ifadeleri kullandı:
314 MİLYON METRE KÜP SU VERİLDİ
Artan nüfus, iklim değişikliği ve kuraklık koşulları dikkate alınarak hem mevcut şebekelerde yenileme çalışmaları yapılmış, hem de yeni kaynakların devreye alınmasına yönelik yatırımlar gerçekleştirilmiştir. İzmir’in tüm ilçelerine kesintisiz, sağlıklı ve güvenli içme suyu temini sağlanmıştır. 2024 yılına ilişkin ekonomik sınıflandırmaya göre bütçe kalemlerinin Genel Toplamında gelir hedeflerinin %92,5 oranında gider bütçesinin %84,23 oranında gerçekleştiği görülmektedir. 2024 yılı sonu itibariyle 6.434 personel ile 4.493.242 kişilik bir nüfusa ve 2.121.612 aboneye hizmet verilmiştir. 2024 yılında İçme suyu hatlarında yapılan yenileme, bakım onarım çalışmaları, SCADA sisteminde yapılan izleme ve yenileme çalışmalarıyla su kayıp kaçak oranı kent genelinde %26,77’ye düşürülmüştür. 2000 yılında %50’nin üzerinde olan kayıp kaçak oranı her yıl yapılan yatırımlarla sürekli olarak azalmıştır. İzmir bu oranla en düşük kayıp-kaçak oranına sahip olan 7. şehirdir. 6 adet konvansiyonel, 51 adet paket olmak üzere 611.126.683 m3/yıl kapasiteli 67 adet içme suyu arıtma tesisi işletilerek toplam 314 milyon 457 bin 735 m3 su şehre verilmiştir.
Önemli Yatırımlar ve İşletme Faaliyetleri şu şekilde:
- Bahse konu yılda 658 km yeni içme suyu hattı imalatı yapılmış,
- 46 adet yeni içme suyu kuyusu imalatı ve 8 adet içme suyu deposu bakımı ve onarımı yapılmış,
- Tahtalı Barajı Havzası’ndaki kaçak yapılara yönelik çalışmalar kapsamında 1.792 denetimde 3.170 adet idari işlem gerçekleştirilmiştir.
- Su tasarrufuna yönelik bilinci artırmak amacıyla 26 okulda 2.231 öğrenciye yönelik sunumlar ve etkinlikler düzenlenmiştir.
304 MİLYON METRE KÜP ATIK SU ARITILDI!
İZSU Genel Müdürlüğü, 2024 yılında çevre sağlığının korunması, sürdürülebilir şehir altyapısının güçlendirilmesi ve İzmir Körfezi'nin temizliğinin devamlılığı amacıyla atık su yönetimi alanında önemli yatırımlar ve bakım çalışmaları gerçekleştirmiştir. Hem kırsal hem kentsel bölgelerde kanalizasyon altyapısı yaygınlaştırılmış, mevcut sistemlerin bakım ve yenileme çalışmaları yapılmıştır. Avrupa Birliği standartlarında arıtım yapan 25 ileri biyolojik, 34 biyolojik ve 6 adet doğal arıtım yapan toplam 65 adet atık su arıtma tesisi ile toplam 304.712.885 m3 atık suyun arıtımını sağlanmıştır. Kurumumuz bu alanda, Türkiye’de arıtılan 4 milyar 631 milyon atık suyun %6,4’ünü, İleri Biyolojik yöntemler ile arıtılan atık suyun %12’ sini arıtarak yıllardır sürdürdüğü liderliğini korumuştur.
ÇİĞLİ ATIK SU ARITMA TESİSİ 4. FAZ PROJESİ TAMAMLANDI
İzmir Körfezi’ni korumak ve artan nüfusa bağlı olarak oluşan atık su miktarını çevreye zarar vermeden arıtmak amacıyla, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ne ek olarak 4. Faz ünitesinin inşaatı 2024 yılında devam etmiş ve 2025 yılında tamamlanmıştır. Bu proje, ileri biyolojik arıtma teknolojisi ile İzmir’in en büyük çevresel yatırımlarından biri olup Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi unvanını tekrar almıştır. Ayrıca 4. Faz çalışmalarıyla eş zamanlı olarak tesisin ön arıtma üniteleri ve diğer 3 fazın revizyon çalışmaları da 2024 yılında büyük ölçüde tamamlanmıştır.
TORBALI ATIK SU ARITMA TESİSİ İZMİR’İN EN BÜYÜK 2. ARITMA TESİSİ
İzmir’in hızla büyüyen ilçelerinden biri olan Torbalı’da nüfus artışı, sanayi gelişimi ve yeni yerleşim alanlarının yayılması sonucu mevcut atık su arıtma kapasitesinin yetersiz kalması üzerine, Torbalı Atık su Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılması çalışmaları tamamlandı. Küçük Menderes Havzası’nda çevre kirliliğinin önüne geçilmesi konusunda da önemli rol oynayan tesisin kapasitesi 21.000 m3/gün’den 57.000 m3/gün’e çıkarıldı. Tesis bu kapasitesiyle İzmir’in en büyük 2. Arıtma tesisi oldu.
Torbalı ilçesine bağlı Ayrancılar ve Pancar bölgelerinde hızlı kentleşme, nüfus artışı ve sanayi alanlarının genişlemesi ile mevcut Ayrancılar Atık su Arıtma Tesisi’nin kapasitesi artırımı çalışmalarında büyük aşama kaydedildi. 2025 yılında açılışı yapılacak tesisin kapasitesi 6.912 m3/gün’den 35.000 m3/gün’e çıkarılacaktır.
DİKİLİ VE GÜNEYBATI ATIK SU ARITMA TESİSLERİ İHALE AŞAMASINDA
Çevre koruma ve sürdürülebilir altyapı hedefleri doğrultusunda artan nüfus, yazlık nüfus yoğunluğu ve gelişen turizm faaliyetlerine paralel olarak Dikili Atık Su Arıtma Tesisinde ve körfezin güney aksında bulunan Güneybatı Atık Su Arıtma Tesislerinde kapasite artışı ve modernizasyon projeleri ihale aşamasına gelmiştir.
SEFERİHİSAR ATIK SU ARITMA TESİSİNDE SONA GELİNDİ!
Seferihisar ilçesinde özellikle yaz aylarında artan nüfus ve yoğun yazlık kullanım nedeniyle kanalizasyon altyapısının daha etkin ve sürdürülebilir şekilde işlemesini sağlamak amacıyla, Seferihisar Atıksu Arıtma Tesisi’ne bağlı terfi merkezi ve deniz deşarj hattı çalışmalarında sona yaklaşıldı. 2025 yılında hizmete alınacak proje ile ilçe merkezinde kesintisiz ve güvenli atık su iletimi, yaz döneminde yaşanan taşkın ve koku problemlerinin azaltılması ve Akarca Sahili’nde su kalitesinin arttırılması sağlanacak.
Ayrıca kent genelinde 222 km atık su şebeke hattı imalatı, 1.058 km atık su hattı temizliği ve 197 adet atık su pompa istasyonu bakım ve onarımını gerçekleştirdik.
92 KM YAĞMUR SUYU HATTI TEMİZLENDİ!
İzmir genelinde, yağmursuyu ve kanalizasyon hatlarının aynı sistemde taşındığı birleşik sistem kanalizasyon altyapısı, yoğun yağış dönemlerinde taşkın, çevre kirliliği ve atık su arıtma tesislerinde yük artışı gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu çerçevede İZSU Genel Müdürlüğü, 2024 yılında 67 km yağmur suyu ayrıştırma hattı imalatı yapmıştır. Ayrıca mevcut sistemin sorunsuz işlemesi adına 92 km yağmur suyu hattı temizliği ve 26.777 adet ızgaranın temizliğini gerçekleştirmiştir.
Kentin yoğun yapılaşma alanlarından Konak, Karabağlar ve Bayraklı ilçelerinin altyapısını güçlendirmek ve iklim krizinin yaratacağı su taşkınlarının önüne geçmek için Dünya Bankası’nın TEWFER Programı kapsamında sağlanacak olan 110 milyon Euro’luk finansmanın proje çalışmaları sürdürülmüştür. 3 etaptan oluşan bu dış finansman paketinin 2 etabının ihaleleri 2025 yılında gerçekleştirilmiş, 3. Etabın ihalesinde son aşamaya gelinmiştir. Bu 3 projelere ek olarak yeni projelerin de kredi kapsamına alınması için hazırlıklar tamamlanmıştır.
Ayrıca Bayraklı, Alsancak ve Çiğli Balatçık’ta da taşkınlara karşı yağmursuyu ayrıştırma projeleri hazırlanmıştır. Bu projelerden Bayraklı 1 ve 2. Etap ile Alsancak’ta yapım çalışmalar başlamıştır.
5 YILDA 5 MİLYON METRE KÜP HEDEFİ İÇİN İHALE YAPILDI
Proje kapsamında ilk etapta Bostanlı Peynircioğlu Deresi’nde 100.000 m3 Çiğli AOSB Deresi’nde 600.000 m3 tarama yapılarak denizle buluştuğu noktalarda 20 cm’e düşen derinlikte gerçekleştirilen tarama faaliyetleri ile derinliğin 4 mt’ ye çıkarılması hedeflenmiştir. Bu kapsamda bugüne kadar 225.000 m3 dip çamuru çıkarılmıştır. 5 yılda 5 milyon m3 hedefine ulaşmak için 2. Çamur tarama ihalesi de yapılmıştır.
Ayrıca körfeze akan dereler başta olmak üzere kent genelinde 935 km dere temizlenmiş ve 227 bin ton malzemenin İzmir Körfezi’ne ulaşması engellenmiştir.
YATIRIMLAR İÇİN 4 MİLYAR 871 MİLYON TL HARCANDI!
İdaremiz tarafından işletilmekte olan tesislerin, elektrik enerjisi ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak sağlanması için;
- Menemen Emiralem Stok Sahası ve Karabağlar P 11 pompa istasyonlarında toplam 4,85 MW enerji üreten tesisler işletmeye alınmıştır.
- 13 MW’lık enerji projesi hazırlanmış olup ihale aşamasına getirilmiştir.
- Ayrıca enerji verimliliği çalışmaları kapsamında, verimi düşen ve yüksek enerji tüketen pompaların yenileme çalışmaları devam etmiştir.
4 ayrı stratejik amaç kapsamında planlanan bu yatırımlar için toplam 4 milyar 871 milyon TL harcanmıştır.
Yorum Yazın