Dolar 32,3608
%-0.37
Euro 34,6764
%-0.37
Altın 2.379,820
%-1.77
Bist-100 10.196,00
%1.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayraklı’da gündem hizmet zammı ve belediye borçları

Bayraklı’da gündem hizmet zammı ve belediye borçları

Bayraklı Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimine belediye bünyesinde hizmet veren müdürlüklerin hizmet bedellerinde yapılması planlanan yüzde 36.20’lik zam ve muhalefet tarafından yapılan borçlanma eleştirileri oldu. AK Parti ve MHP tarafından yapılan eleştirilerde belediyenin borç yükünün arttığına dikkat çekilirken yatırım yapılmadığı belirtildi. CHP tarafından verilen yanıtlarda da ekonomik kriz gerekçe gösterildi.

  • Ege Postası
  • 03.03.2022 - 18:55

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili İrfan Önal idaresinde gerçekleştirildi.

Oturumda, bir önceki mecliste gündeme gelen, ülkedeki enflasyon ve maliyet artıları nedeniyle yapılması öngörülen belediye hizmet bedelleri artışı görüşüldü. 

Geçtiğimiz oturumda, Yazı İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ile Proje Müdürlükleri’nin hizmet ücretlerinde zam gündeme gelirken bugün gerçekleştirilen oturumda 3 müdürlüğün daha hizmet bedellerinde zam yapılması hususu gündeme geldi.

Bu kapsamda; Yapı Kontrol Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü iş ve işlemlere yüzde 36,20 oranında zam yapılması için ilgili önergeler Plan ve Bütçe ile Hukuk Komisyonlarına havale edildi.

“BELEDİYEYİ 151 MİLYON BORÇLANDIRDINIZ”

Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, belediyenin borç yüküne ilişkin eleştirilerde bulundu ve “36.20 zam yapılmayan müdürlüğümüz kalmadı. Uzun zamandır tartışıyoruz. Billboardlarda da gördük. Sosyal medya hesaplarından da paylaşıldı. 251 milyon borç ödendiğine dair reklamlar yapıldı. Biz de bir önceki mecliste buna dair bilgilendirme önergesi vermiştik. Sonuç geldi. Bu sonuç baktığımızda 2018 seçimlerinin sonunda yani Serdar Sandal’ın göreve başladığı duruma göre; onun bakış açısında göre batık, hizmet üretemeyen bir belediye devralmış gibi bir tablo çizilmiş. Ancak bugün yapıldığı söylenen projelerin hepsi Serdar Bey’in döneminden önce yapılmış projeler. Belediye borçlandı. 2019 yılı sonrasına baktığımızda Serdar Bey hiçbir proje yapmadan belediyeyi geldiği günden beri yaklaşık 150 milyon lira borçlandırmış 2018 yılında belediyenin borcu 172 milyonken 2019 yılı 4. Ay onunda 209 milyon artmış. Yani yaklaşık 50 milyon borçlandırmış belediyeyi Serdar Bey. 2020 sonunda bizim tahminimize göre belediyenin borcu 340 milyon lira. Daha sonra borçlara karşı verilen yerlerden kaynaklı bir borç düşüşü olmuş ve 176 milyona düşmüş. 2021 sonuna baktığımızda belediyenin toplam borcu 151 milyon. 251 milyon da borç ödenmiş. Be demek? Belediyeyi hem borçlandırmış hem de borç ödemiş” dedi.
Aktaş’ın sözlerinin arasında giren Önal, “Borçlanma yetkisi meclisten alınıyor. Bir kredi alınmıyor” ifadelerini kullandı. Önal’ın sözlerinin ardından konuşmasına devam eden Aktaş, şunları söyledi; “Biz hiçbir şey yapmadan borçlanmaya karşıyız. Seçime girerken 24 vaat vermişsin. Hiçbirini gerçekleştirememişsin. Siz ne yaptınız da bu meclisi 151 milyon borçlandırdınız?” 

“36.20 AYRI BİR ZAM OLARAK DÜŞÜNÜLMESİN” 

Aktaş’ın borç eleştirilerine yanıt veren CHP’li meclis üyesi ve komisyon üyesi Mehmet Toptaş, “Biz geçen sene bütçeyi yaparken enflasyonu yüzde 15-18 arasında olur diye bu rakamı belirendik. Ancak hükümetimiz yeniden derleme oranını yüzde 36.20 yaptı ve biz de bunu endeks haline getireceğiz Dolayısıyla yüzde 36.20 ayrı bir zam olarak düşünülmesin. Biz bunu tamamlamaya çalışacağız komisyonda. Bizim borcumuz yok. Bence kimse bizi diğer belediyelerle mukayese etmesin. Bence İzmir’in en başarılı 5 belediyesinden biri Bayraklı Belediyesi. Biz 2 kez borçlanma yetkisi aldık ve ikisini de kullanmadık. Personel maaşlarının ödenmediği söyleniyordu. Aksine erken ödendiği bile oldu” ifadelerini kullandı.

“BAYRAKLI ’DA BİR KENT MEYDANIMIZ YOK” 

MHP’li meclis üyesi Muhammet Şahin ise borçlanma konusunda yatırım vurgusu yaptı ve “Borçlanmak sorun değil. Borç olur, önemli olan bu borçların karşılığında bir yatırım olması. Başkanın seçim beyannamesinde olan taahhütlerin biri bile olmadı. Park bahçe bakımı, kaldırım taşı zaten bir proje değil. Bir Sevgi Yolu projesi dendi yapılmadı. Meydan sözü verildi hala yok. Borçlanmalar olabilir. Onda problem yok ama borçlara karşılık yapılan bir iş yok Bayraklı’da. Sadece kitaplıklarda billboardlarda reklamlar var. Bizim Bayraklı ’da bir kent meydanımız yok. Yapılan bir şey yok. Sadece sanal alemde var. Gerçekte hiçbir şey yok” dedi.

“SOSYAL BELEDİYECİLİK ANLAYIŞIMIZ ÖN PLANA ÇIKTI”

CHP’li Meclis üyesi Serap Keskin ise kriz koşullarının belediyelerin hizmetlerini yatırımdan yardımlara yönlendirmesine sebep olduğunu belirtti ve “Biz belediyeyi teslim aldığımızda dolar 5 lira civarındaydı. Şu an 16 bandında. Ekonomik koşullar pandemi deprem derken bizim mevcut durumumuzda planlamalar yapma ihtiyacı duymuştur. Sosyal belediyecilik anlayışımız ön plana çıkmıştır. Hiç kimse atağa aç girmesin diye çabalarımız bu yönde olmuştur. Biz de yatırım yapmak isteriz ama öncelikler bu ekonomik koşullarda çok değişiyor. Değerlendirme yaparken de bu ekonomik koşulları göz önünde bulundurmanızı isterim” ifadelerini kullandı.

“KARA BİR TABLO VAR” 

CHP Grup Başkanvekili Cindi Can Polat ise; dünyanın ve ülkenin içinde bulunduğu krizden belediyelerin de muaf olmadığını altını çizdi ve “Tüm dünyada bir ekonomik kriz var. Türkiye de bundan etkileniyor. Bayraklı Belediyesi de bu yaşamamış olan ve son zamanlarda daha da derinleşen ekonomik krizden daha da etkileniyor. İşte son ispatı enflasyon… Kara bir tablo var. Başkanın vaatleri var adaylık döneminde. Bunlarla ilgili çalışmalar yürütüldüğünü biliyorum. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarının yatırımlarını durdurdukları, yeni yatırımlara girişmedikleri bir ortamda Bayraklı’dan şapkadan tavşan çıkarmasının beklenememesi gerekiyor. Bayraklı Belediyesi’nin yapması gereken rutin işler var ve bunlar da ilerliyor. Şu an ilçe belediyelerinden yatırım beklenmesi çok doğru değil. Büyükşehir belediyelerinden beklenmesi gerekiyor ki İzmir Büyükşehir Belediyesi de bunu yapıyor. Devamı da gelecek diye düşünüyorum” dedi.

“BELEDİYEMİZİN DIŞARIYA HİÇBİR BORCU YOKTUR” 

Son olarak konuşan Başkan Vekili Önal, eleştirilere yanıt verdi ve şunları söyledi; “Seçim dönemi vaatleriyle ilgili başkanımız cevap veriri Yatırımlarda düşündüğümüzün gerisinde olabilir ama hem ülkede hem de Bayraklı ’da yaşanılanlar sıradan olalar değil. Bütün bunları birlikte değerlendirmek gerekiyor. Başkanımızın vaatlerinin onlarcası gerçekleşti ve diğerleri de gerçekleşecek Billboardlarda yazanlar gerçekleri ifade ediyor. Burada sizi kandırmaya yönelik bir şey yok. 251 milyonun kalem kalem nereye ödendiğini herkes biliyor. Yatırımlar için bu borç arıtılabilir mi? Bu, vatandaşların oylarını alan başkanın inisiyatifinde. Biz yatırımların bir kısmını bekletip dış borçları ödeyip belediyenin öz kaynaklarıyla yatırım yapmasını istedik. Görmek isteyen için çok yatırım ve hizmet yapıldı. Ama biz bunları reklam olarak siyasete alet etmek istemedik. Borçların büyük bir kısmı ödendi. Evet kamuya yine borç birikmiştir. Ama onlar da sigorta ve vergi borçlarıdır. Ama Serdar Başkanımız göreve geldiğinden bu yana belediyemizin dışarıya hiçbir borcu yoktur.” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.