Dolar 32,3811
%0.07
Euro 34,7832
%-0.02
Altın 2.399,220
%0.1
Bist-100 10.209,00
%1.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayraklı’da EYT ve ‘kredi’ tartışması! Sandal: AKP’li vekilin kapısını çalmak zorunda değilim

Bayraklı’da EYT ve ‘kredi’ tartışması! Sandal: AKP’li vekilin kapısını çalmak zorunda değilim

Bayraklı Belediyesi’nin yılın ilk meclis toplantısına ‘kredi talebi’ tartışması damgasını vurdu. Oturumda, gerekli durumlarda kullanılmak üzere  kredi çekilmesi için Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a yetki verilmesi hususu gündeme gelirken AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, kredi meblağı konusunda tepki gösterdi. Aktaş’a yanıt veren Başkan Sandal, ‘öngörülemeyen durum’ vurgusu yaparken ‘EYT’ yasasının geçmesi durumunda belediyeye getireceği mali yükü örnek gösterdi. Kamu bankalarının belediyeye kredi vermemesi noktasında da eleştiride bulunan Sandal, “merak etmeyin koşullarımız tamamlansa bile biz kredileri alamıyoruz. Eğer bir kamu bankası varsa krediyi verecek yarın gidip alalım. Ben bir kamu kurumu olarak kamu bankasından kredi almak için AKP’li vekilin kapısını çalmak zorunda değilim” dedi.

  • Ege Postası
  • 02.01.2023 - 19:05

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Bayraklı Belediyesi Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi.

Oturumda, bir yıl boyunca görev yapacak olan Denetim Komisyonu üyeleri gizli oylamayla seçildi. 32 üyenin tamamını oy kullandığı oylamada 29 oy geçerli sayıldı.

CHP grubundan 3 ve AK Parti grubundan 1 kişi olmak üzere komisyona toplamda 4 kişi seçildi.

CHP grubundan komisyona seçilen isimler Cindi Can Polat, Nilgün Alpaslan ve Binali bingöl olurken AK Parti grubundan ise Seyfettin Akbaş Denetim Komisyonuna seçildi.

BORÇLANMA TALEBİ İPLERİ GERDİ

Belediye Kanunun 68. Maddesine istinaden nakit ihtiyacının ortaya çıkması halinde kullanılmak üzere tedbir amaçlı olarak 104 milyon kredi kullanılması ve krediyle ilgili her türlü işlem için Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a yetki verilmesi hususu meclis üyelerine sunuldu.

Gündem maddesi, görüşülmek üzere Plan-Bütçe ve Hukuk Komisyonlarına havale edildi.

AKTAŞ: 29 MİLYON NASIL 104 MİLYON OLDU?

Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK PArti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, kredi talebine ilişkin eleştirilerde bulundu ve “Bu yılın bütçesi hazırlanırken 29 milyonluk açık vardı ve krediyle kapatılması planlanıyordu. Bu 29 milyon 104 milyon olmuş. Sizin ilk günlerinize döndük. Siz demiştiniz neden 50 milyonluk kredinin çekilmesine izin verdiniz diye. Bu sizin döneminizin son bütçesi ve siz de seçime giderken 104 milyonluk  kredi talebinde bulunuyor sunuz. Demek ki sizing eleştirdiğiniz aynı duruma gelmiş olduk. Demek ki biz o zaman bu kredinin gerekliliğine inanmışız ki onay vermişiz. Ben merak ediyorum siz bu 104 milyonu ne için istiyorsunuz? Yatırım mı yapılacak yoksa belediyenin günlük giderleri için mi? Çünkü o 50 milyonla 3 yatırım yapılmıştı” dedi.

SANDAL: EYT GELİRSE 104 MİLYON DA YETMEYECEK

Aktaş’ın eleştirilerine yanıt veren Başkan Sandal, EYT örneği verdi ve “Belediyeler kredi çekebilirler. Bizim o gün eleştirdiğimiz şey, belediyenin çekebileceği kredinin çok üstünde bir kredinin bakanlar kurulu kararıyla çekilmiş olmasıydı. Sonuç itibariyle o gün gördüğünüz 3 proje neydi ve o projelerin hangi aşamalrında bu kredi verildi? Diğeri… Biz geldiğimizde zaten belediyenin 102 milyon kredi borcu vardı. Biz bu borcu sıfırladık. Şimdi istediğimiz kredi ekonomik krizden kaynaklı. Olur ki bir şok yaşarız… Hazırda tutacağımız bir kredi bu. Eğer EYT ile ilgili karar alınırsa belediyeye maliyeti 300 milyon lira. 104 milyon da yetmeyecek. Nasıl ödeyeceğiz o emeklileri? Bu öngörülebilir bir durum mu” diye konuştu.

Sandal’ın EYT örneğini vermesinin ardından AK Parti sıralarından Sandal’ın ‘EYT’ye karşı olup olmadığına’ ilişkin eleştiriler geldi.

Eleştirilerin ardından sözlerine devam eden Sandal, şunları söyledi; “Biz bunu istiyoruz. Aam bu karar alınırken kamu kurum ve kuruluşları zor durumda bırakmayacak alternatiflerin alınmasıyla birlikte istiyoruz bunu. Bugün de ne olur ne olmaz diye 104 milyonumuz kenarda dursun diyoruz. Ama zaten merak etmeyin koşullarımız tamamlansa bile biz kredileri alamıyoruz. Eğer bir kamu bankası varsa krediyi verecek yarın gidip alalım. Ben bir kamu kurumu olarak kamu bankasından kredi almak için AKP’li vekilin kapısını çalmak zorunda değilim. Bunu istemiyorum.“

Bir kez daha Sandal’ın sözlerinin arasına giren Aktaş, kredi meblağına ilişkin sorusunu yineledi ve  “Bizim bütçedeki açığımız 29 milyonken ne oldu da bu 1 ay sonra 104 milyon borçlanmak istiyoruz” dedi.

SANDAL: BAKANIN HABERİ YOKKEN BENİM NASIL OLSUN!

Aktaş’ın sorusuna ‘öngörülemeyen durum’ üzerinden yanıt veren Sandal, “Aslında bütçemiz olsa 300 milyon isteyeceğiz. Önlemimizi alma zorundayız EYT ile ilgili. Sizin hangi tarihte ne yapacağımız belli değil. Sizin Hazine Bakanınıza EYT sorulduğunda ‘EYT mi’ diyor. Onun haberi yokken benim nasıl haberim olacak? Ben bunu bütçeye nasıl yazacağım bakanın haberi yok” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.