Dolar 32,7682
%1.53
Euro 35,0901
%0.53
Altın 2.457,000
%2.76
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayır net konuştu: ‘İstifa ederdim’

Bayır net konuştu: ‘İstifa ederdim’

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Radyoegepostası'nda gazeteciler Mithat Umutoğulları ve Adem Nakçı’nın birlikte sundukları Gün Ortası programında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başkan Kocaoğlu'nun Asansör'de gerçekleştirdiği toplantıya katılmamalarının perde arkasını anlatan Bayır, Kocaoğlu'nun açıkça 2019’u dizayn etmeye yönelik çalışmaları olduğunu iddia ederek, il başkanını seçecek kişilerin ilçe başkanları olduğunu belirtti. Bayır, “Ben il başkanıyken böyle bir çalışma yapılsaydı istifa ederdim” dedi. Bayır net konuştu

  • Ege Postası
  • 26.12.2017 - 14:14

YAĞMUR UYGUR/EGEPOSTASI- CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, dün Tarihi Asansör’de İzmir büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun daveti üzerine bir araya gelinen toplantıya katılmama sebeplerini Gün Ortası'na canlı yayınına telefonla bağlanarak anlattı. Toplantı ile ilgili net konuşan Bayır, katılmama sebeplerinin kaos yaratmak olmadığını ifad ederek Başkan Kocaoğlu’nun CHP tüzüğüne aykırı bir çalışma yürüttüğünü söyledi. Bayır “Gerek Musa Çam’ın gerek benim, dün yapılan milletvekilleri toplantısına katılmamamız, partide yeni kaos yaratmak ya da partiyi kamuoyunda tartıştırma amacı taşımıyor” dedi.

İl Başkanı'nın CHP tüzüğüne göre Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yaptığı çalışmaları siyaseten denetleme yetkisi bulunduğunu ve buna göre amir konumunda olduğuna dikkat çeken Bayır, “Biz sadece şunu ifade ediyoruz. Bu ilçelerin kongreleri neden yapıld? İl delegeleri seçildi. İlçelerde 2'şer 3'er aday çıktı birileri kazandı-kaybetti. Orada da il delegeleri seçildi. Kendilerini temsil edecek bir il başkanı seçecekler. İl başkanının asli görevi bir genel başkanı temsil eder. İki yerel yönetimleri denetleme yetkisi vardır. Tüzüğe göre seçilmiş ilçe başkanı, o ilçe belediyelerin meclis grup başkanıdır. Aynı şekilde seçilecek il başkanı da büyükşehir belediyesi meclis grup başkanıdır.  Yani, büyükşehir belediyesinin siyaseten yaptığı uygulamaların CHP programına uygunluğunu denetim yetkisine sahiptir. Bir anlamda il başkanlığı ‘amir’ sıfatındadır. Yani Aziz Bey’in üstündedir. Genel Başkan temsilcisidir. Şöyle düşünün bir belediye başkanı kendisine kimin amir olacağına karar veriyor. Böyle bir şey olabilir m? Burada denetim yetkisi olan il başkanını denetlenecek kişi seçerse böyle bir şey olabilir m? İlçelerde de böyle şeyler yaşıyoruz. İlçe başkanı seçilen belediye meclis üyesi arkadaşlarımız var. Şimdi patron ki? Belediyeye gidiyor, belediyede başkan patron, o meclis üyesi, başkan meclis üyesinin amiri. Ama ilçe başkanı normalde ilçe belediye başkanının üstündedir. Denetim yetkisi vardır. Bu yöntemin bu şekilde yapılması geleneklerimizde yok” diye konuştu.

BUNA TOPLANTI DENİLEBİLİR Mİ' 

Böyle bir yöntemin ancak içinden siyaseten çıkılamayan bir kaos nedeniyle yürürlüğe konabileceğini ancak hiçbir isim telaffuz etmeden bir araya getirme çalışması olarak yapılabileceğini söyleyen Bayır, “İzmir’de kargaşa kaos olur içinden siyaseten çıkmaza girilir. O zaman bir abi lazımdır, bu abi toparlar, taraf olmaz fikrini söylemez dinler. Bir araya getirir. Bu şekilde ilçe başkanlarını toplayacaksın,  birçok ilçe başkanı iyi niyetle toplantı diye davete icabet ediyor, ama belediye başkanı tek tek odasına alıp konuşuyor. Böyle şey olabilir m? Kimin ne söylediği belli değil. Notları alan sadece belediye başkanı. Buna toplantı denilebilir mi'  Karşı çıktığımız nokta bu” ifadelerini kullandı.

“BEN OLSAM İSTİFA EDERDİM”

Başkan Kocaoğlu’nun il Başkanı yokmuş gibi çalıştığını söyleyen Bayır, “Normalde Aziz Bey’in yaptığı şey mevcut bir il başkanı yok gibi davranıyor. Ben il başkanı olsam istifa ederdim. Ben bırakayım o zaman. İl başkanını by-pass ederek bunu yapmak en büyük hakaret. O görev ona ait. Burada şöyle bir hava yaratılıyor. Ankara’ya gitti konuştu yemek sonrası kendisine böyle bir görev verilmiş algısı yaratıldı. Aslında böyle bir şey de yoktu” şeklinde konuştu.

“GENEL BAŞKAN DA ŞAŞIRDI”

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na konuyu kendilerinin aksettirdiğini ve duyunca bir anlık şaşırdığını gördüklerini de belirten Bayır, “Bizler de görüştük Genel Başkan'la. Genel Başkan Aziz Bey’in ne yaptığından bilgisi yoktu. Sonradan bilgisi oldu ve şaşırdı. Biz söylediğimizde. ‘Bu doğru değil’ dedik. Bu kadar müdahil olmaları sıkıntı yaratır. Bizim gitmeme sebebimiz emekçilerin bizi arayarak ‘Ne yapılıyor. Bu partinin milletvekilleri yok mu ortada’ demeleri bir yandan da . Bizler ön seçimde seçilmiş örgüt tarafından seçilmiş kişileriz. Haklı olarak bizler de partililerin eleştirilerini dikkate alarak o toplantıya gitmedik. Bir şey yapılacaksa bunu yapacak olanlar belli. İşte bugün ilçe başkanlarımız toplanıyor.  Kendi aralarında değerlendirme yapacaklar herhangi bir başa ihtiyaç yok. Onlar zaten seçilmiş ilçe başkanları” ifadelerini kullandı.

“BİZİM DE ONUN DA KARIŞMASI YANLIŞ”

Bayır, kendilerinin de bu konuya müdahil olmalarının doğru olmadığına dikkat çekerek, “Bana göre bu topa Büyükşehir Belediye Başkanı'nın direk girmesi ne kadar yanlışsa, milletvekili bizim de girmemiz o kadar yanlış. Ben o yapmasın da biz yapalım demiyorum. Ama şunu ayırt etmek lazım. Belediye başkanının görevi başkadır, bizim görevimiz başkadır. Belediye başkanı hangi sekreterle bürokratla çalışacağını bize, örgüte soruyor m? Kendin direk belirliyorsan örgütün başını da ben atayacağım diyemezsin. Yok böyle bir dünya” şeklinde konuştu.

“ADAY DA ÇIKAMIYOR, AKP’DEN NE FARKIMIZ KALIYOR”

Bu durumun aday olmak isteyenlerin de önünü tıkadığına dikkat çeken Bayır, “Bu vaziyette adaylar ortaya çıkamıyor. Aklından ‘Ben bu işi yaparım seçimi kazanırım’ diyen kimse çıkamıyor. Neden, ilin, büyükşehir belediye başkanı kendince bir yöntemle, ilçe başkanlarını, belediye başkanlarını, milletvekillerini topluyor. Bu hareket varken yüreklice kim çıkar ortay? Kimse çıkmaz. Bu hareketin sonucunu bekler. Bu nereye varacak der. Burası İzmir, laik demokrasinin kalesi, 2 aday olmasından daha doğal bir şey olabilir mi' Birbirimizden farklı düşünebiliriz. Bu da doğal adaya da yansıması çok doğal." dedi.

Tek aday dediğinde AKP’den ne farkımız kalıyor. AKP bunu belirliyor. Şimdi Aziz Beyin yaptığı gibi "yoklama yapıp aday gösteriyor" diyen Bayır şöyle devam etti; “Buna neden Aziz Bey şimdi ihtiyaç duydu. Daha önceki yöntemlerini de biliyoruz. Bugün bunu neden yapıyo? 2019’u dizayn etmek adına yapıyor. Kim milletvekili, kim belediye başkanı olacak onu dizayn etmeye çalışıyor. Bu doğru değil. Direk müdahale. Yüzlerce insan arıyor. Teşekkür tebrik için arıyor. Birisi birilerine bunu söylemeli diyorlar.”

Bayır olması gereken yöntemin ilçe başkanlarınca belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Olması gereken şu ne genel merkez ne belediye başkanı ne de milletvekilleri müdahil olmamalı.  Bunu ilçe başkanları tartışmalı. Kantara koymalı, tartmalı ve çerçeve çizmeli. Bu çerçevede onları kantara çıkarıp tartar belirler çıkar 1 olur 2 olur 3 olur yarışırlar. Olması gereken budur” diye konuştu.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.